Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Halsbrann i svangerskapet – hvordan lindre og unngå

Halsbrann er en svært vanlig plage blant gravide. Få jordmødrenes beste råd til hvordan du kan unngå og lindre halsbrann-plagene selv underveis i svangerskapet.

Halsbrann i svangerskapet
De fleste gravide opplever halsbrann i løpet av svangerskapet. Heldigvis finnes det gode råd du kan prøve ut! Foto: iStock

Halsbrann kjennetegnes av en sviende følelse i halsen og øvre del av magen. Det kan oppleves svært ubehagelig, men halsbrann er ikke farlig. Kommunejordmor og tillitsvalgt for jordmødrene i Drammen kommune Stine Hoøen Bakkar understreker at halsbrann er en svært vanlig plage blant gravide kvinner.

Jordmor Stine Hoøen Bakkar

Kommunejordmor Stine Hoøen Bakkar i Drammen.

– Alle endringene i kvinnekroppen under et svangerskap skyldes hormoner. Hormonene som påvirker spesielt med tanke på halsbrann og sure oppstøt er østrogen som sørger for vekst av livmoren samt progesteron som virker avslappende på muskulatur. Hele fordøyelsessystemet går litt tregere og tarmen blir veldig påvirket, påpeker Hoøen Bakkar.

Jordmoren forteller at to av tre gravide i løpet av et svangerskap som får det. Ifølge Norsk Helseinformatikk har en studie vist at 22 prosent opplever halsbrann i første trimester, 39 prosent i andre trimester, og hele 72 prosent i siste trimester.

Derfor får du halsbrann

De fleste som har opplevd halsbrann er enige om at det ikke er spesielt behagelig. Grunnen til at gravide plages hyppigere av halsbrann, skyldes både hormonelle endringer samt et økt trykk mot buken.

– Under graviditeten blir lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken slappere. Samtidig vokser babyen og kvinnens livmor, som gjør at magesekkens innhold presses over i spiserøret. Mot slutten av et svangerskap heves diafragma (mellomgulvet) seg 4 cm, som følge av et økt trykk mot magesekken, forklarer Hoøen Bakkar.

Svangerskapskvalme og halsbrann eller sure oppstøt er to av de mest vanlige plagene blant gravide. De er ikke farlige, hverken for mor eller fosteret – og heldigvis finnes det råd du kan prøve selv.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Gode råd mot halsbrann

Jordmor Monica Wold Gustafson

Jordmor Monica Wold Gustafson.

Jordmor Monica Wold Gustafson driver jordmorvirksomheten Jordmorspesialisten. Hun mener det er viktig at gravide kjenner på hva som trigger symptomene hos dem.

– Det er viktig å finne ut hva du reagerer på, for det kan være individuelt. Men generelt bør du unngå mat med høyt fettinnhold og sterk krydret mat. Gravide er anbefalt å begrense kaffe til en til to kopper kaffe per dag på grunn av koffeininnholdet, men halsbrann kan oppstå etter bare små mengder kaffe, påpeker Wold Gustafson.

Jordmoren forklarer at jo fullere magesekken blir, desto lettere vil maten kunne komme opp i spiserøret.

– Et godt råd er å unngå for store måltider. Du bør heller ikke spise mye på kveldstid. Når du legger deg flatt, vil maten komme lettere opp. Noen er såpass plaget av halsbrann av at de faktisk må sove sittende.

Halsbrann i svangerskapet

Jordmor Hoøen Bakkar mener det er viktig å unngå og øke presset på magesekken, for å redusere sjansen for at mageinnholdet kommer opp i spiserøret.

– Det er litt vanskelig når du er gravid ettersom magen vokser. Men det er lurt å unngå fysisk aktivitet rett etter at du har inntatt et måltid, tipser jordmoren.

Plages du spesielt med halsbrann og sure oppstøt på nattestid, anbefaler hun å heve sengeenden enten ved å bruke bøker under sengebena eller bruke et par ekstra puter eller en stor hotellpute.

Det finnes også en rekke produkter på apoteket som gravide fint kan benytte seg av, dersom ingen av rådene ovenfor hjelper.

– Alginatpreparater legger seg som et lokk over mageinnholdet. Syrenøytraliserende midler nøytraliserer mageinnholdet og syrehemmende midler er sterkere og er beregnet på kortvarig bruk i forhold til syrehemmende midler, forklarer Hoøen Bakkar.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Oppsøk jordmor eller lege

Wold Gustafson anbefaler alle gravide som får problemer med halsbrann å oppsøke jordmor eller lege.

– Du trenger ikke å vente til det blir veldig ille. Det kan være lurt å snakke med en jordmor eller lege om hvordan  du har det. Da kan du få individuelle råd og tips, anbefaler jordmoren.

Hun råder kvinner som får svært nedsatt livskvalitet til å ta turen innom fastlegen.

– Dersom det går utover arbeidsevnen og, eller nattesøvnen kan fastlegen skrive ut resept på reseptbelagte medikamenter, dersom du har prøvd alt annet, sier Wold Gustafson.

Tommelfingerregler mot halsbrann:

 • Rundt to av tre gravide plages av halsbrann i løpet av svangerskapet.
 • De fleste opplever halsbrann i tredje trimester.
 • Spis hyppige og små måltider. Unngå å spise store måltider på kvelden.
 • Unngå fettrike matvarer. Sjokolade, kaffe, løk, paprika, sterk krydret mat, tomater, tomatsauser, sitrusfrukter og fruktjuice kan også gi halsbrann.
 • Alkohol og tobakk kan også øke risikoen for halsbrann – og som også er anbefalt at du holder deg unna når du er gravid.
 • Forsøk å heve hodeenden av sengen ca. 15 cm. Hvis du har behov for hvile i løpet av dagen, prøv heller å hvile sittende i en stol enn å ligge flatt.
 • Bøy deg minst mulig fremover og unngå hard fysisk aktivitet rett etter at du har spist.
 • Oppsøk jordmor eller lege for å få gode, individuelle råd og veiledning.
 • Det finnes mange legmidler mot halsbrann på Apoteket som gravide kan benytte.
 • Alginatpreparater legger seg som et lokk over mageinnholdet. Syrenøytraliserende midler nøytraliserer mageinnholdet og syrehemmende midler er sterkere og er beregnet for kortvarig bruk i forhold til syrehemmende midler.
 • Dersom plagene går utover arbeidsevnen din og/eller nattesøvn, bør du oppsøke fastlegen din som kan skrive ut resept på respetbelagte legemidler.

Kilder: Jordmor Stine Bakkar, jordmor Monica Wold Gustafson og Helsebiblioteket.no