Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Dette er tegnene på fødselsdepresjon – og gode råd til deg som sliter!

Fødselsdepresjon kan starte allerede under graviditeten. Ikke vent med å søke hjelp, råder ekspertene.

Fødselsdepresjon er en tilstand som kan ramme kvinner etter fødsel. Foto: iStock

Det å få barn er en stor opplevelse og forandring i livet, og for mange kan overgangen være ganske krevende. Både i svangerskapet og i tiden etter fødsel er det mange sterke følelser involvert – og noen kvinner vil oppleve det vi kaller for fødselsdepresjon eller barseldepresjon.

Cecilia Kleven
Jordmor Cecilia Kleven. Foto: Gry Traaen

– Fødselsdepresjon er en tilstand som kan ramme kvinner etter fødsel. Du kan føle deg nedstemt, trist og engstelig, og at det er vanskelig å passe på det nyfødte barnet, sier jordmor og PlussTid-ekspert Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

Mange kvinner føler det skambelagt å ikke føle glede over å være nybakt mor.

Det er viktig å huske på at fødselsdepresjon er en sykdom. Den betyr ikke at man er en dårlig mor, eller ikke er glad i barnet sitt, sier Kleven.

For å oppfylle kriteriene for diagnosen fødselsdepresjon, må symptomene være tilstede det meste av dagen omtrent hver dag i to uker eller mer.

Les også: GRAVID? FÅ I DEG DISSE 3 VITAMINENE OG MINERALENE

Fødselsdepresjon eller barseltårer?

Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook-Steen
Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook-Steen. Foto: Privat

Fødselslege og forfatter av boken «Et nytt liv. Alt om graviditet, fødsel og barseltid» Thorbjørn Brook Steen forteller at en av åtte kvinner opplever fødselsdepresjon.

Mange kvinner skjønner ikke at de har vært deprimerte før det nesten er over. Enkelte vegrer seg for å søke hjelp og tenker at det ikke er så farlig, mens andre er så syke at de ikke orker tanken på å snakke med fastlegen sin. Noen er så skamfulle over at de ikke gleder seg over å bli mamma eller føler at de ikke mestrer morsrollen, sier Brook Steen.

Symptomer på fødselsdepresjon symptomer:

 • Nedstemthet og engstelse
 • Manglende interesse for livet og evne til å glede seg over ting
 • Søvnproblemer
 • Mangel på energi
 • Skyldfølelse
 • Tanker om døden eller selvmordstanker
 • Fryktfor å skade babyen sin.

For å oppfylle kriteriene for diagnosen, må symptomene være tilstede det meste av dagen omtrent hver dag i to uker eller mer:

Kilde: Norsk Helseinformatikk og jordmor Cecilia Kleven.

Ifølge Folkehelseinstituttet starter rundt en tredel av alle fødsels- og barseldepresjoner under graviditeten. De følelsesmessige tilstandene under barselperioden er tradisjonelt delt inn i tre kategorier: Barseltårer, barseldepresjon (ofte kalt fødselsdepresjon) og barselpsykose.

– Barseltårer er veldig vanlig og rammer rundt halvparten av de fødende de første dagene etter fødsel. Da skjer en rekke hormonelle endringer i kroppen. I tillegg er det en helt ny tilværelse og sterke følelser med mye glede, men også bekymringer for fremtiden. Derfor er det helt normalt å reagere med å gråte litt, sier Brook Steen.

Den erfarne fødselslegen forklarer at en depresjon som oppstår i barseltiden, kan være preget av omstendighetene. En deprimert barselkvinne kan for eksempel bli mer likegyldig overfor barnets behov og signaler.

– Barseldepresjon har de samme symptomene som depresjoner du får ellers i livet. Men i tillegg til depresjonen har du et barn å forholde deg til. Du kan ha problemer med å binde deg til barnet, ha vanskelig for å glede deg over den nye hverdagen, og ha mindre følelser enn du trodde du skulle ha. Det kan igjen gi en følelse av mislykkethet, sier Brook Steen.

Les også: EN ANNERLEDES FØDSELSHISTORIE

Ulike årsaker

Det finnes ikke én enkelt årsak til at noen kvinner får fødselsdepresjon. Trolig er det en kombinasjon av årsaker, forteller jordmor Kleven.

– Likevel er det vist at noen faktorer øker sjansen for å få barseldepresjon, blant annet tidligere depresjon, manglende støtte fra venner og familie, et vanskelig forhold til partner eller økonomiske problemer, sier Kleven.

Genetikk har også betydning for utvikling av depresjon, og ifølge Folkehelseinstituttet kan genetisk risiko for depresjon overføres fra foreldre til barn. Også faktorer som dårlig selvfølelse, aleneansvar og uventet graviditet går igjen blant deprimerte barselkvinner.

Jo flere risikoforhold som er til stede, desto større er risikoen for å få en depresjon. Hos en sårbar kvinne kan noen få faktorer være nok. Hos en mindre sårbar kvinne må flere faktorer være til stede for å utløse en depresjon, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Behandling av fødselsdepresjon

Fødselslege Brook Steen forklarer at depresjon under graviditet og barseltid behandles som andre depresjoner, men understreker at behandling uten legemidler er viktigere enn i andre tilfeller.

– Det er veldig viktig at kvinner tør å snakke om det som er vanskelig, og at de ikke føler at de blir dømt på grunn av det. Ofte vil en empatisk samtale med en flink helseperson, det kan være jordmor, helsesøster, fastlege eller en fødselslege, hjelpe mye for den som sliter. Det er sjelden at medisinering er nødvendig, sier Brook Steen.

Han anbefaler alle som trenger ekstra støtte under svangerskapet og etter fødsel, å benytte seg av selvhjelpsprogrammet «Mamma Mia», som er utviklet av norske psykologer for å fremme trivsel og helse i tiden før og etter fødselen.

– Alle depresjoner kommer i forskjellige variasjoner. Har du behov for og ønsker kunnskap, trygghet og støtte under graviditeten og som nybakt mamma, har du god nytte av «Mamma Mia». Programmet er for alle, men er kanskje mest påtenkt de som har en mild til moderat depresjon. Har du en mer alvorlig depresjon, vil programmet gi beskjed om at du bør oppsøke fastlegen din, forklarer fødselslegen.

Føler du deg likegyldig til det nyfødte barnet eller ikke kjenner på gleden over å bli mamma, betyr det ikke at du er en dårlig mamma eller at du må holde tankene dine skjult for andre.

Hvis du ikke klarer å knytte til deg barnet ditt, betyr det ikke at barnevernet kommer på døren i morgen. For kvinner som sliter er det viktig å vite at det finnes mye hjelp så du kan få det bedre.Thorbjørn Brook Steen

Oppsøk hjelp

Brook Steen er opptatt av at kvinner bør få hjelp så tidlig som mulig, gjerne allerede underveis i svangerskapet, dersom de kjenner på tunge tanker.

– Hvis psyken er i ubalanse i svangerskapet, bør du allerede i graviditeten henvises til fødeavdelingen eller til BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) for å få hjelp så tidlig som mulig, sier fødselslegen.

Karin Johansson
Jordmor Karin Johansson Foto: Gry Traaen

Han får støtte av Plusstid-ekspert og jordmor Karin Johansson ved Oslo jordmor og kvinnesenter. Johansson er også opptatt av at partneren har en viktig rolle.

– Det er viktig å få hjelp tidlig. Når du føler på at nedstemtheten ikke går over, bør du ta kontakt med helsesøster, jordmor eller lege. Da kan du forebygge en depresjon, slik at du ikke trenger så mange behandlinger, sier Johansson og legger til:

– Partneren har en stor rolle og kan være den som søker om hjelp. Det er ikke alltid at en mor i barseltiden vil innse at det er så ille. Derfor er det også viktig å ta imot hjelp fra partneren sin.

Les også: TIPS SOM KAN HJELPE MOT SVANGERSKAPSKVALME

7 gode råd mot fødselsdepresjon

 • Vær åpen om hvordan du har det og hvordan du føler deg. Jo tidligere du får hjelp, jo bedre!
 • Snakk med partneren din, familie, venner eller helsepersonell om utfordringene du kjenner på.
 • Rundt 1 av 8 kvinner opplever fødselsdepresjon. Det er altså helt normalt og ingenting å skamme seg over.
 • Benytt deg av selvhjelpsprogrammet «Mamma Mia» – som er kunnskapsbasert og laget for å fremme trivsel og helse i tiden før og etter fødselen.
 • Prøv å få til en regelmessig livsstil – med nok søvn, regelmessig mat, frisk luft, bevegelse og mosjon.
 • Dersom angst- og depresjonstilstander avdekkes på et tidlig tidspunkt, kan hjelp settes inn på et tidlig stadium.
 • Har du vært psykisk syk tidligere, skal du få tilbud om tettere oppfølging.

Kilde: Jordmor Cecilia Kleven og Folkehelseinstituttet

Boktips

Nytt Liv
Ny bok om svangerskap og fødsel

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen er aktuell med boka «Et nytt liv. Alt om graviditet, fødsel og barseltid», utgitt på Kagge Forlag.

Boka tar opp alt du måtte lure på enten det gjelder unnfangelsen, hva som venter deg gjennom svangerskapet, hvordan barnet vokser i magen, eller selve fødselen og tiden etterpå.
Her er oppdatert informasjon om praksis ved norske sykehus, råd til deg med fødselsangst og også et eget kapittel viet partneren.

Les også: SVANGERSKAPSFORGIFTNING – DETTE BØR DU VITE

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer