Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Dysmatur: Dette bør du vite om dysmature barn

Mens premature barn er født for tidlig, har dysmature barn en vekt som er for liten i forhold til svangerskapsalder.

Dysmatur
Rundt 10 til 15 prosent følges opp med mistanke om et lite barn i mors liv. Begrepet dysmatur brukes om barn som er for små i forhold til forventet størrelse. Foto: iStock

Et svangerskap varer vanligvis mellom 37 og 42 uker, og deles inn i tre trimester. Dersom barnet fødes før uke 37 er fullendt, regnes det som en for tidlig «prematur» fødsel. Mens premature barn er født for tidlig, har dysmature barn en vekt som er for liten i forhold til svangerskapsalder

Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook-Steen

Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook Steen

– Vi regner med at rundt 10 til 15 prosent følges opp med mistanke om et lite barn i mors liv. Begrepet dysmatur brukes om barn som er for små i forhold til forventet størrelse, forklarer fødselslege Thorbjørn Brook Steen. Han har også skrevet boken «Nytt liv. Alt om graviditet og fødsel og barseltid».

Dysmature barn

Dysmature barn omtales også som for små for svangerskapsalder, og på fagspråket brukes begrepene Small for gestational age (SGA) og intrauterin growth restriction (IUGR), forteller seksjonsoverlege Katrine Sjøborg på Kvinneklinikken ved Sykehuset i Østfold.

– Når et barn er lite i forhold til svangerskapsalder, kaller vi det SGA. Da har barnet en vekt som ligger under 10 persentilen ved gitt alder, både inne i livmoren og etter fødsel, sier Sjøborg.

10 persentilen betyr de ti prosent av barna med lavest vekt.

– Tilsvarende har vi også LGA barn (large for gestational age) hvor barnets vekt ligger over 90 persentilen ved gitt alder, forklarer overlegen.

Avvikende vekst

Ifølge Norsk Helseinformatikk er IUGR en undergruppe av SGA. IUGR er veksthemming i livmoren hvor veksten til fosteret er hemmet på grunn av sykdom.

– Disse barna er genetisk programmert til å bli større, men på grunn av ikke optimale forhold inne i livmoren, har de ikke forventet tilvekst. En vanlig årsak til IUGR er morkakesvikt. Morkaken har ikke tilstrekkelig forsyning av næringsstoffer og oksygen til fosteret, sier Sjøborg.

Avvikende vekst vil i mange tilfeller oppdages av moren selv ved at magen vokser mindre eller mer enn forventet. Tilstanden kan oppdages ved svangerskapskontroller i primærhelsetjenesten hos lege eller jordmor ved at de finner et avvikende symfyse-fundus mål.

– Dette er et utvendig mål på livmorens størrelse og dermed fosterets vekst. Symfyse-fundus (SF) er avstanden fra skambeinet til øvre begrensning av livmoren. SF måles ved alle svangerskapskontroller. Finner jordmor eller lege avvik på SF-målet, henvises kvinnen til ultralydundersøkelse hos gynekolog eller fødselslege på sykehuset. Der vil det bli tatt ultralyd av barnet for å estimere vekten på fosteret samt blodstrømsmålinger av ulike kar som blant annet kan avdekke morkakesvikt.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Flere årsaker til avvikende vekst

Fødselslege Brook Steen forteller at det er flere faktorer som kan føre til at barn fødes som dysmature.

– Den vanligste grunnen til avvikende vekst er morkakesvikt. Det kan for eksempel ved at hun kan få en graviditetsrelatert som for eksempel svangerskapsforgiftning eller preeklampsi, sier Brook Steen. Andre årsaker for en dårlig fungerende morkake, kan også være mors alder eller ytre årsaker som infeksjoner, forklarer fødselslegen.

Ifølge Norsk Helseinformatikk har mødre til SGA-barn ofte lav fødselsvekt og kroppshøyde. Også barnets søsken var små da de ble født. Har mor derimot dårlig regulert diabetes kan det resultere i et stort barn.

Beroliger foreldrene

Fødselslegen ønsker å berolige foreldre som er engstelige med tanke på dysmature barn.

– En dysmatur baby er et barn som ikke kommer til å være veldig stort. Dermed må du forvente at barnet er litt mer skjørt i starten, understreker Brook Steen.

Han forteller at foreldrene vil bli godt informert underveis i svangerskapet. Mor følges også tett opp av spesialister, som er dyktige på å avgjøre når barnet skal forløses.

– Barna vil følges opp veldig tett etter fødsel på barsel. På barselavdelingen vil de følge med at barnet har et normalt blodsukker og sørge for at de får i seg nok næring. De fleste vil klare seg helt fint ganske raskt, beroliger fødselslegen.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Tommelfingerregler dysmature barn:

  • Rundt 10 til 15 prosent følges opp med mistanke om et lite barn i mors liv.
  • Begrepet dysmatur brukes om barn som er for små i forhold til forventet størrelse.
  • Dysmature barn omtales også som for små for svangerskapsalder, og på fagspråket brukes begrepene Small for gestational age (SGA) og intrauterin growth restriction (IUGR).
  • Morkakesvikt er den vanligste årsaken til SGA.
  • Andre årsaker til SGA kan være forstyrrelser i morkakens funksjon, svangerskapsforgiftning, tvillinger, misbruk av rusmidler, genetiske årsaker eller spisevegring hos mor.
  • Dersom mor er syk under graviditeten, øker risikoen for at barnet som fødes blir mindre enn forventet.

Kilder: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen, seksjonsoverlege Katrine Sjøborg på Kvinneklinikken ved Sykehuset i Østfold og Norsk Helseinformatikk.