Kategori:

Barsel

Tag:
Kategori:

Barsel

Tag:

Finn riktig bæresele for den nyfødte babyen

Hva bør du se etter når du skal velge bæresele til den nyfødte babyen? Fysioterapeuten og bæreeksperten gir deg sine beste tips.

Liten baby i bæresele
Det er ekstra viktig med god støtte til både rygg og nakke når babyen er nyfødt. I tillegg må sittestillingen være riktig – knærne skal være bøyd og høyere enn rumpa. Foto: iStock

Det er mange fordeler ved å bære babyen i en bæresele, tett inntil kroppen – for både babyen og foreldrene. De små er helt avhengig av nærkontakt, trygghet og varme. Alt dette får de når de bæres inntil mor eller far.

Når fødemor bærer babyen tett inntil seg, vil babyen kjenne igjen både hjerteslagene, pusten og bevegelsene hennes fra tiden inni livmoren. I tillegg hører den de samme lydene og kjenner igjen stemmene fra før fødselen. Dette gir både trygghet og ro.

For foreldrene kan det å ha begge armene fri til å gjøre andre ting være en befrielse i det som ofte oppleves som en intens og overveldende tid. Det avlaster også armene, noe som kan være viktig dersom babyen trenger å bæres mye for å finne roen.

Viktig med riktig sittestilling

Portrettbilde av Kristin Snøan, fysioterapeut og leder for faggruppa for barne- og ungdomsfysioterapi hos Norsk Fysioterapeutforbund (NFF)
Kristin Snøan, fysioterapeut

Babyer fødes ikke med ferdig utviklede hofter. Hvordan hoftene posisjoneres når barnet ligger eller sitter i bæresele, kan bidra til at hofteleddene utvikler seg slik de skal. Derfor er det viktig å velge en sele som gir hoftene riktig posisjon.

– Det er anbefalt at barnet sitter med en «froskestilling» på hoftene når det sitter i bæresele, sier Kristin Snøan, fysioterapeut og leder for faggruppa for barne- og ungdomsfysioterapi hos Norsk Fysioterapeutforbund (NFF).

En ergonomisk god bæresele lar babyen sitte med god støtte fra knehase til knehase, vippet bekken – altså at knærne er høyere enn rumpa. Det er dette Snøan kaller froskestilling, men den er også kjent som w-stilling eller m-stilling.

I tillegg bør selen være myk nok til at babyens ryggkurve får være kurvet, forklarer Marte Orlowski Bergseng.

Portrett av bæreveileder Marte Orlowski Bergseng med nyfødt baby i bæresjal
Marte Orlowski Bergseng, bæreveileder

Hun er en entusiastisk bæremamma med over tre års erfaring med bæring selv. I tillegg har hun hjulpet utallige foreldre med å finne riktig bæretøy gjennom arbeidet i butikken Bæreglede i Oslo. I fjor høst utdannet hun seg som bæreveileder og deler sine tips og triks på instagramkontoen Bærehjelpen.

Gi babyen god nok støtte

– Noen bæreseler gir en god, ergonomisk form for barna, mens andre kommer til litt kort der, sier Bergseng.

– Velger du en sele som følger de ergonomiske prinsippene jeg nevnte, får du en sele som følger babyens naturlige anatomi best mulig.

Bæreveilederen understreker at små barn er ikke like rette i ryggen som voksne, så det er viktig å støtte dem opp på en god måte.

Også Snøan legger vekt på hvor viktig det er å velge en bæresele som gir babyen god støtte. En nyfødt kropp er fortsatt for svak til å bære sin egen vekt, og babyen klarer heller ikke å holde sitt eget hode stabilt før det har gått noen måneder.

Les også: 12 MORSOMME FAKTA OM BABYEN DIN

Pass på nakken!

Enhver som har holdt en relativt nyfødt baby, vet at hodet må støttes godt den første tida. Dette gjelder naturligvis også når barnet skal bæres i en sele eller et sjal. I starten bør denne nakkestøtten være solid og stabil.

– Man kan gå bort fra solid nakkestøtte når barnet holder hodet trygt og selvstendig over tid. De fleste friske barn født til termin vil være klare for dette en gang mellom fire og seks måneder, forteller Snøan.

Hun understreker at variasjonene er store, og alle foreldre må se an sitt barn.

– For de fleste vil det være nærmest et instinkt å legge en hånd bak barnets hode/nakke når de går, sier hun.

Les også: BABYENS UTVIKLING – MÅNED FOR MÅNED

Gode seler for nyfødte

Ulike bæreselene og bæresjalene gir ulik grad av støtte. Mens noen produkter kommer med spedbarnsinnlegget innebygd, trenger du et ekstra innlegg i andre seler. Bæresjal støtter stort sett barnet godt nok uten noen form for innlegg.

Snøan kjenner ikke godt nok til ulike bæreseler til å anbefale noen konkrete valg, men oppfordrer til å sjekke med en bærespesialist for å få konkrete tips.

Bæreveileder Bergseng sier de hos Bæreglede har gode erfaringer med Angelpack, Ergobaby og Tula til nyfødte babyer.

Du kan lese grundige tester av ulike bæreseler for å se hvilke modeller som virker som de tilfredsstiller dine krav best mulig. Likevel er det ikke mulig å lese seg til hvordan selen passer best for akkurat deg og din familie. Det må du teste selv, aller helst med babyen og den eller de som skal bære.

Selen bør ikke være for stor

Når du skal velge bæresele som kan brukes helt fra barnet er nyfødt, er det viktig å velge en som ikke er for stor for babyen. En for stor sele kan gi babyen ubehag eller føre til at de ikke får puste godt nok.

– Du må også stramme godt nok til at babyen ikke kan synke for mye sammen og får puste godt. Når det er sagt, bør du heller ikke stramme for mye, da det kan gi press på ryggen, sier Bergseng.

Noen babyer kan være for små selv om de oppfyller vektkravene for selen.

– Det varierer jo alltid hvor store babyer er når de er nyfødte, så det beste er å prøve selen med baby i før du kjøper, forklarer hun.

Les også: BABYSTELL FOR NYBEGYNNERE

Hvor tidlig kan babyer bæres i bæresele?

Noen produsenter oppgir altså hvor store eller gamle babyene bør være når de bruker en bestemt bæresele. Her kan både alder, lengde og høyde spille inn.

Bergseng har merket seg at mange produsenter nå lager seler som kan justeres etter hvor stor babyen er.

– Disse kan ofte justeres i bredden og høyden på sittedelen, slik at de vokser med babyen, sier hun.

Kysseregelen og frie luftveier

Det er viktig å plassere og feste bæreselen riktig på din egen kropp. Den skal sitte godt på deg også, slik at den er komfortabel å bære med over tid.

– Barnet bør sitte høyt nok på bæreren til at hun eller han kan kysse barnet på toppen av hodet. For de fleste vil det si at de må sette selens magebelte i midjen, der de er smalest i livet, eller noen ganger rett oppunder brystene når babyen er nyfødt, forklarer bæreveilederen.

For at bæringen skal være trygg for babyen, er det selvsagt nødvendig med frie luftveier. Sjekk alltid dette og unngå å dekke til babyens ansikt eller la det ligge med nese og munn klemt inntil brystet ditt.

Hvor lenge kan babyen sitte i bæreselen?

Så lenge barnet er godt støttet, kan babyen i utgangspunktet sitte i bæreselen så lenge han eller hun er fornøyd og det er behagelig for den som bærer, forklarer fysioterapeut Snøan.

– Variert bevegelseserfaring er imidlertid viktig for barnets motoriske utvikling, så barnet bør også ha tid på gulvet, både i rygg- og mageleie, sier hun.

Unngå framovervendt bæring

Snøan sier at det er flere grunner til at det ikke er anbefalt å bære babyen framovervendt, altså med ansiktet vekk fra den som bærer.

– Babyen får ikke den støtten den trenger, det er vanskelig for foreldrene å se responsen til barnet og det kan bli mange og overveldende inntrykk.

Før barnet har kontroll på hodet sitt, skal det absolutt ikke sitte den veien, understreker hun. Men også seinere er det gode grunner til å fraråde framovervendt bæring.

– Foreldrene ser ikke hva barnet gir sin oppmerksomhet til og er dermed ikke tilgjengelige for å hjelpe barnet med å tolke inntrykkene, sier hun.

Bæresjal kan være et godt alternativ

I tillegg til bæreseler, er bæresjal både populære og gode å bruke til nyfødte babyer. Det kreves litt mer øvelse for å knyte dem riktig, men det finnes også en slags mellomting.

– Mange liker godt å bruke Caboo Close de første månedene. Dette er egentlig et ferdig knyttet sjal, men mange tenker på det som en sele, sier Bergseng.

Verdt å huske om bæring av nyfødte

  • Bæreselen skal gi babyen god og riktig støtte, samtidig som den er behagelig for deg å bruke.
  • Sørg for å velge en bæresele hvor babyen sitter i en ergonomisk riktig stilling. Knærne bør være høyere enn rumpa.
  • Selen må ikke være for stor dersom du vil bruke den fra babyen er nyfødt.
  • Bær babyen mage mot mage – det er både tryggest og mest behagelig.
  • Forsikre deg om at babyen har frie luftveier og ikke synker sammen i bæreselen.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer