Kategori:

Barsel

Tag:
Kategori:

Barsel

Tag:

Babystell for nybegynnere

Med et spedbarn i hus, blir verden snudd på hodet. Plussyid gir deg råd og tips for stell av den nyfødte.

Kvinne i sengen med nyfødt baby
Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/81112744@N00/2793257854">Eric Langner</a>

Det viktigste for deg og babyen, er båndene dere knytter mellom dere. Den oppmerksomheten og kjærligheten dere som foreldre viser den lille, er det viktigste dere kan tilføre. Mye går faktisk på instinkt, babyens gråt vil umiddelbart føre til handling hos foreldrene og de vil forsøke å avdekke behovet babyen har. Men det er naturligvis en del praktiske ting som er kjekt å vite.

Her kommer en kjapp guide til riktig babystell.

Bleieskift

Engangsbleier får du overalt og størrelse angis ved kilo oppgitt på pakken. Bleieskift kan i prinsippet gjøres overalt, på stellebord, på et håndkle på gulvet eller en stellematte.

Et høyt stellebord er best for deg og ryggen men husk at du aldri, uten unntak, må gå fra en baby på stellebordet. Selv nyfødte kan bevege seg eller skli slik at de faller ned. Det er derfor praktisk å ha alt du trenger av utstyr tilgjengelig der du steller babyen.

LES OGSÅ: Babyens utvikling – måned for måned

Hvordan skifter du bleier?

Bleier byttes straks barnet har avføring, for å unngå sårhet. Ellers kan man som en tommelfingerregel si at bleien bør byttes etter 4 timer.

  • Fjern den tilsølte bleien.
  • Vask med vann. Bruk litt olje eller en mild såpe hvis du ikke klarer å gjøre ren huden med vann. Bruk en myk vaskeklut. Avføring kan godt skylles av med dusjen først.
  • Jentebabyer skal alltid vaskes foran og bakover, for å unngå å spre bakterier fra endetarmen. Guttebabyer har en tendens til å tisse når bleien er tatt av, så ha gjerne håndkle parat. Man skal ikke trekke forhuden til guttebabyer tilbake når man vasker.
  • Klapp huden tørr med et mykt håndkle, tørk godt i alle hudfolder, men ikke gni. Vedvarende fuktig hud kan gi bleieeksem.
  • Tapen på bleien sitter på bakstykket, og skal festes foran på magen. Pass på at bleien ikke strammer – du skal kunne få et par fingre mellom bleien og babyens mage.
  • La gjerne barnet få lufte stumpen litt etter stellet før du tar på ren bleie. Pass på røde og såre områder for å unngå bleieutslett.

Tips: Ute på tur er det praktisk med våtservietter.

Såre babystumper

Smør en vannavvisende salve på bleieområdet, eller bruk en stellekrem som forebygger sårhet hvis huden har tendens til å bli sår. Sinksalve lager en beskyttende hinne over allerede sår hud.

Stell av babyens navle

Navlestumpen faller av 3–10 dager etter fødselen. Det er normalt at det kan lukte litt fra navlestedet, men blir det mye væsking fra navlen og huden rundt blir rød og irritert, bør man kontakte helsestasjonen. Det er viktig å holde navlestumpen ren og tørr. Hvis navlen væsker, kan den vaskes med vann eller saltvann og luftes godt. Barnet kan godt bades før navlestumpen har falt av, men den bør ikke ligge under vann og bli oppbløtt. Hvis det skjer, skal den tørkes ekstra godt etterpå.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Negleklipping hos baby

Neglene til spedbarn kan være skarpe selv om de er myke. Derfor bør dere holde dem korte, slik at babyen ikke klorer opp sitt eget ansikt. Dere kan pilke/rive av enden, bare pass på at enden ikke blir skarp. Hvis dere bruker en neglesaks for barn, lønner det seg å ta tak i fingeren du skal klippe neglen på og trekke fingerhuden litt tilbake før du klipper.

Barnets negler er ekstra myke etter et bad. Hvis barnet blir svært urolig ved negleklipping, kan dere klippe neglene mens det sover, eller få en annen voksen til å holde barnet mens du klipper.

Kilder: Mammanett.no, syktbarn.no, NHI.no

Lyst på flere saker om barseltiden? Følg oss på Facebook

Tommelfingerregler for babystell for nybegynnere:

  • Aldri gå fra spedbarnet på stellebordet, og ha et høyt nok stellebord som tar godt vare på ryggen.
  • Skifte bleie på riktig måte; bl.a. er det viktig å tørke foran til bak på jentebabyer og ikke trekke forhuden til guttebabyer ved vask.
  • Vask navlen med vann eller saltvann, hvis det væsker, og lufte godt. Kontakt helsestasjon hvis det blir rødt og irritert.
  • Bruk neglesaks for barn ved neglklipping, og gjør dette mens spedbarnet sover hvis det er vanskelig å få til.

 

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer