Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Ammetåke

Ammetåke er ingen myte. Jordmor Karin Johansson forklarer hvorfor nybakte mødre opplever å være ganske så susete etter fødselen.

nyfødt baby og mor med ammetåke
Foto: iStock

Hørt om ammetåke? Vi er mange som har gjort rare ting i dagene og ukene etter fødselen. Som å legge mobilen i kjøleskapet eller begynne på en setning – for så å glemme hva det var du skulle si. Det er som om hodet ikke helt henger med.

Karin Johansson
Jordmor Karin Johansson Foto: Gry Traaen

– Mange nybakte mødre føler seg litt fjerne, de glemmer lett eller gjør rare ting. De er litt lettere forvirret, rett og slett, bekrefter Plusstids jordmor-ekspert Karin Johansson, som er tilknyttet Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

LES OGSÅ: Babystell for nybegynnere

Melke- og kjærlighetshormon

Forskere tror ammetåke skyldes to hormoner: melkehormonet prolaktin og   ”kjærlighetshormonet” oksytocin. Prolaktin utskilles ved amming og gjør deg søvnig og avslappet. I tillegg er hormonet forbundet med lettere innsovning og gjenopptakt av søvn. Du utskiller spesielt mye prolaktin under nattamming.

En studie viste faktisk at amming gav opp til 40 minutters lengre søvntid på natten enn flaskemelk, i tillegg til dypere søvn. Begge deler antas å henge sammen med prolaktin.

– Melkehormonet gjør at du får et annet søvnmønster og søvnbehov. Du sovner fortere og blir mer døsig, forklarer Karin.

Hvem har vel ikke sovnet mens vi har nattammet eller har duppet av i go´stolen på dagtid under amming?

– Det at ammende kvinne blir veldig trøtte, gjør at de får disse øyeblikkene av mikrosøvn, forklarer jordmoren.

Prolaktin gjør altså at du takler avbrutt søvn over lengre tid. Og godt er det!

Melkehormonet gjør at du får et annet søvnmønster og søvnbehov. Du sovner fortere og blir mer døsig.Jordmor Karin Johansson

LES OGSÅ: Huskelisten for nybakte foreldre

Mannetåke

Hormonet oksytocin skilles ut ved hudkontakt. Når du ammer eller koser med babyen din, senkes både blodtrykket og pulsen hos dere begge. I tillegg bidrar hormonet til bedre fordøyelse, økt smerteterskel og økt immunforsvar. Oksytocin påvirker også mors hjerne, det er derfor mange føler økt velvære og døsighet etter at de har ammet.

Men visste du at menn også kan få ammetåke, såkalt “mannetåke”? Siden oksytocin utløses ved hud-til-hud-kontakt, så kan også kosete pappaer påvirkes.

Visste du at menn også kan få ammetåke, såkalt “mannetåke”?

Den svenske professoren Kerstin Uvnäs Moberg kaller oksytocin ”lung- og ro-hormonet”. Hun har forsket på oksytocin i over 30 år, og er særlig opptatt av at hormonet er med  på å skape sterke bånd.

Hvor lenge varer ammetåke?

Ifølge Karin vil de fleste nybakte mødre få ammetåke i større eller mindre grad, særlig i  de første 6-12 ukene etter fødselen.

Noen har ammetåke i hele ammeperioden, mens andre blir  litt fraværende allerede under graviditeten. Fagfolk tror disse variasjonene skyldes hormoner.

Enkelte kvinner rammes hardere enn andre av ammetåke, uten at forskere vet hva det skyldes.

– Men det er klart at hvis du lever i en vanskelig situasjon ellers, så er du ekstra sårbar og kan oppleve ammetåken som vanskeligere, påpeker Karin.

Jordmorens erfaring er at ammetåke ofte er verre for førstegangsfødende.

– Det er en blanding av at mange er litt overveldet over å bli mor for første gang, pluss at du har mer tid til å være i en boble med ditt første barn, forklarer hun.

Hvorfor får vi ammetåke?

Karin påpeker at ammetåke er naturens måte å beskytte oss litt på. Hormonene gjør at du og babyen (og pappaen) skjermer dere og fokuserer på å ta vare på den nyfødte.

– Ammetåke gjør at du tar deg tid til å gå inn i babyboblen, er mest opptatt av å være sammen, hvile og sove og bare er litt susete. Nybakte mødre trenger kanskje å være litt fjerne i en liten periode? spør Karin retorisk.

Nybakte mødre trenger kanskje å være litt fjerne i en liten periode?

– Hvis du er vant til å ha ting på stell så kan ammetåke kanskje oppleves som litt tøft. Men for de fleste er det bare morsomt. Og det går jo over. Du blir deg selv etter hvert, beroliger Karin.

Så ammetåke er naturens måte å sørge for at du konsentrerer deg om babyen din i de viktige ukene etter fødselen. Det er ganske fantastisk, eller hva?

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Følg Plusstid på Facebook for flere tips og råd.

 

Oppsummering ammetåke

  • Skyldes hormoner.
  • Gjør at du får et annet søvnmønter og søvnbehov.
  • Knytter deg til babyen.
  • Spesielt merkbart 6-12 uker etter fødselen.
  • Fedre kan også påvirkes.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer