Kategori:

Barsel

Tag:
Kategori:

Barsel

Tag:

5 ammestillinger du kan forsøke

Plusstid-jordmorens beste råd til deg som skal amme for første gang. Disse ammestillingene hjelper deg å få fart på melka, tømme brystet og unngå belastningsskader. God for deg, godt for babyen.

baby ammer
Plusstid-jordmoren gir råd om gode ammestillinger Foto: Yina Chan

Karin Johansson, Plusstid-ekspert og jordmor ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter har mange års erfaring med spedbarn og amming. Hennes råd til deg som nybakt mor som skal amme for første gang, er å variere stillinger. Og prøve deg frem til en stilling som føles bra for deg.

–De første ukene etter en fødsel går med til amming, og det kan fort gå med 6-8 timer på en dag. Da er det viktig å finne en god stilling, understreker Karin.

Karin Johansson
Jordmor Karin Johansson Foto: Gry Traaen

Hvordan du sitter påvirker hvordan melka renner.  Målet er at den skal renne godt.
Start med å legge barnet tett inntil brystet i riktig høyde, gjerne på en ammepute eller ved å bygge opp med ulike puter, dyne, pledd eller det man har for hånden. Det blir ellers veldig tungt hvis du sitter og holder babyen på armen.

De første ukene tar hver amming minimun 20-30 minutter, noen ganger opp mot en time. Etter hvert som barnet vokser kan det ta  fra 5-15 minutter, fordi barnet nå suger mer effektivt og tømmer brystet bedre.

Det er viktig å variere ammestillinger de første dagene fordi melkekjertlene hovner opp i starten når melkeproduksjonen kommer i gang. Da tar det ofte lenger tid før melken kommer, og barnet må suge hardere for å få ut melken. Det forebygger også betennelse og infeksjoner.

– De ulike stillingene hjelper barnet og tømmer brystet på forskjellige måter. Finn den som passer best for deg selv og barnet. Noen finner en favorittpupp der barnet faller lettere til ro og tar puppen bedre, forteller Karin.

Les også: OVERSIKT OVER BABYSTØRRELSER

Be jordmor om råd

Karin tipser om at du allerede på sykehuset, før du reiser hjem med barnet, ber om hjelp og råd fra jordmor. Selv om alt går på skinner og du føler du har grei oversikt, så kan det være lurt å få innspill til variasjon av ammestillinger.

– Ta gjerne med partner som kan fungere som “hukommelse”. De første dagene er det masse hormoner som flyr rundt i kroppen, ammetåka er reel og du blir gjerne litt surrete. Da kan partner hjelpe til med å huske ting, sier Karin.

Viktig å huske

Foto: Yina Chan

Det viktigste er at barnet kommer tett nok inntil brystet, med et godt tak på brystet. Ikke bare brystvorte, men også det brune, areola, skal inn i munnen. La babyen få suge så mye den vil i starten.

– Vil den nyfødte suge, skal den få suge. Det stimulerer godt og melka kommer i gang, påkeker Karin.

Unngå belastningsskader ved å variere stillinger. Bruk de to minuttene ekstra for å bygge opp godt så du sitter behagelig og finner en avslappende stilling selv.

– For de aller fleste er det litt klønete den første uke med det første barnet. Det er en læringsprosess for mor og barn, trøster Karin.

Klassisk ammestilling

Foto: Yina Chan

Dette er en klassisk ammestilling og kalles også klassisk vuggestilling. Babyen ligger tett inntil brystet. Bygg opp med støtte under babyen. Det gir god avlastning til mor.

Hode i hånd-stilling

Foto: Yina Chan

I denne ammestillingen holder du babyens hode i høyre hånd. Det gjør at du kan styre hodet mot brystet. Mor kan hjelpe til så barnet får godt tak og melken flyter fritt.

Les også: SLIK ER DET Å HA EN NYFØDT BABY

Liggende stilling

Foto: Yina Chan

Liggende ammestilling er lurt å lære seg kjapt. Tilværelsen blir lettere med nok søvn og hvile. De fleste blir døsige når de ammer. Med denne stillingen kan du slappe av og slumre mens barnet ammer, og om natten slipper du å stå skikkelig opp.

Foto: Yina Chan

Tvillingstilling

Foto: Yina Chan

Tvillingstilling gjør det mulig å amme to barn på en gang. Der får barnet tømt brystet på en annen måte enn de klassiske ammestillingene. Hvis brystene er sprengt, eller melk hoper seg opp i kjertlene, kan det oppstå hovne kuler.  Er det fortsatt mer melk i brystet, kan denne stillingen hjelpe til å tømme hele brystet skikkelig.

Foto: Yina Chan

Les også: AMMEFRI – DETTE HAR DU KRAV PÅ

Stående stilling

Foto: Yina Chan

Stående stilling er for viderekommende. Det anbefales ikke å stå i en halvtime og amme. Det er tungt. Dette er mest av alt en praktisk stilling. De fleste trenger ikke denne ammestillingen de første ukene, men den er grei å kunne hvis du holder på med noe og trenger å amme i en fei. Tenk på det som en bonusstilling.

Foto: Yina Chan

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer