Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Ammehår: Her er rådene til deg som er tynnhåret

Plutselig blir det tykt, deretter faller det ut. Og hva er greia med babyhår som vokser som kinnskjegg? Vi snakker om ammehår, så klart.

ammehår
Hvorfor var det ingen som fortalte oss om ammehår før vi ble gravide? Foto: iStock

Plusstid-ekspert Lise-Holm-Glad

Babyhår langs hårfestet, «kinnskjegg» som stikker rett ut og massivt håravfall. Alt er visst fult normalt når det kommer til ammehår.

Plusstids egen hårekspert, Lise Holm-Glad, kan fortelle at grunnen til at håret endrer seg i svangerskapet er fordi gravide får et økt nivå av hormonet østrogen.

– Østrogen påvirker god vekst på hodehåret og i denne perioden fortsetter derfor håret å vokse utover den tiden det normalt sett ville falt av, sier Holm-Glad.

Derfor er det vanlig at du røyter mindre under selve graviditeten. Stort håravfall under svangerskapet er dermed relativt sjelden.

Etter fødsel synker østrogennivået og etter omtrent tre måneder vil mange oppleve mye håravfall. Det er ikke alle som opplever dette, men det er helt normalt fordi nivået av østrogenhormonet synker, forklarer Holm-Glad.

Og nettopp derfor kalles det ammehår.

Ammehår blir bedre med tiden

Men hvorfor mister vi så voldsomt mye hår mens vi ammer? Vi spurte Kaja Johannessen, frisør for styling- og hårpleiemerket Define, om svar.

– Kroppen bruker masse energi og mye næring går til melken. Når østrogennivået i tillegg er  lavere enn før, kan du miste mere hår enn normalt, sier

Johannessen betrygger om at når du er ferdig med amming vil håret etter hvert komme seg igjen.

– Spis sunt og godt, få i deg nok vitaminer og mineraler, bruk gode hårprodukter. Håret tar seg opp igjen, så det er bare å smøre seg med tålmodighet. Det vokser ut igjen, så ikke stress –det hjelper i alle fall ikke, råder Johannessen.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Hårfrisyrer for ammehår

halvlange frisyrer

Kaja Johannessen er frisør for hårpleie- og stylingmerket Define

Mange syns det er spesielt problematisk at håret blir så tynt i fronten. Enten slik at håret faktisk ser tynt ut, eller slik at fjoner og frizzy babyhår overtar frisyren.

– Under denne tiden med masse håravfall og ammehår, hvor håret i front har blitt så tynt, ville jeg anbefalt en lugg, sier Johannessen og fortsetter:

– En lugg kan varieres på så mange måter! Hvis håret generelt har blitt en del tynnere vil jeg også anbefale å klippe hele håret litt kortere.

Johannessen mener du ikke skal være redd for å bruke nettet og YouTube spesielt for inspirasjon til å lære deg noen enkle teknikker for å sette opp håret.

– Men et godt tips fra meg er å bruke en volumspray for å få mer volum. Da er det lettere å sette opp håret, og hårnåler og hårstrikker sitter i tillegg bedre, tipser hun.

Ekstra mye hårvekst etter fødsel

Mens noen sliter med mye hårtap, er det andre som opplever at hårene vokser mer etter fødsel, og flere steder på kroppen enn før.

– Noen får ekstra mye hår forskjellige steder på kroppen på grunn av hormonelle endringer, sier Johannessen.

Den ekstra hårveksten går vanligvis tilbake etter fødselen. Du kan selvsagt fjerne disse hårene enten ved å barbere dem bort, bruke hårfjerningskrem eller utføre en voksbehandling. Men Johannessen håper du ikke føler noe press eller stress til å gjøre nettopp det.

– Det enkleste er å bare la hårene være, det forsvinner jo etter hvert av seg selv. Tenk heller på den fantastiske jobben kroppen din har gjort og gi kroppen din litt tid til å finne tilbake til sitt normale seg.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer