Kategori:

Uteaktiviteter

Kategori:

Uteaktiviteter

Alt du bør vite om sopptur med barna

En sopptur kan være en opplevelse både for barn og voksne. Men hvilke sopper er spiselige og trygge? Og hva bør dere ta med på turen? Her er tipsene.

far og barn på sopptur
Barn er nysgjerrige på ting som vokser i naturen, så en sopptur kan bli en hyggelig familieaktivitet. Foto: iStock

– Barn er veldig nysgjerrige på alt som vokser og gror i skogen. I tillegg er det en opplevelse å kunne plukke noe som er spiselig og godt, sier Jeanette Elden.

Hun anbefaler derfor flere foreldre å ta med seg barna på sopptur – en aktivitet som også vil forlenge sankegleden siden soppsesongen når toppen etter at blåbær- og bringebærsesongen er ferdig.

Redselen for sopp

Elden er selv en aktiv sopplukker, og sitter i styret i Eiker soppforening. Interessen kom da hun studerte naturfag i lærerutdanningen. Fra barndommen har hun derimot ingen minner fra soppturer.

Jeanette Elden på sopptur. Foto: Privat

– Vi var mye i skog og mark og plukket bær, og dro på masse fisketurer. Men sopp plukket vi aldri. Det skyldtes nok at foreldrene mine ikke kunne noe om det, sier hun.

Og nettopp manglende kunnskaper tror hun er grunnen til at såpass få tar med seg kurv og kniv for å plukke sopp. For tross alt: Enkelte sopper er giftige.

– Man bør ha respekt for sopp. Og aldri spise noe man ikke er 100 prosent sikker på hva er, sier hun.

Lenger nede tipser hun om fem spiselige sopper som smaker godt og er lette å kjenne igjen.

Slik ser du om soppen er spiselig

Hvis du vil begynne med soppsanking, bør du kjøpe en soppbok. Den bør være av nyere dato, og skrevet av en norsk forfatter, understreker Jeanette Elden.

Dette skyldes at nyere bøker er strengere på kategoriseringen av hva som er giftig. Faktisk er enkelte av dagens giftsopper betegnet som spiselige i eldre bøker.

Et annet nyttig verktøy er appen Digital soppkontroll fra Norges sopp- og nyttevekstforbund. Der kan du laste opp et bilde av soppen du er usikker på, og få svar fra en soppsakkyndig.

– Med appen kan du få identifisert 20 spiselige sopper, samt noen av de giftigste. Andre sopper kan ikke bestemmes gjennom et bilde alene. Det kan kreves at man lukter på den, eller de kan være altfor like andre sopparter til å bestemme dem via appen, forklarer Elden.

I tillegg arrangerer soppforbundet soppkontroller en rekke steder i landet. De inviterer også til soppturer hvor du kan lære mer om spiselige sopper. Datoene finner du her.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Sopplukking for nybegynnere

Hvis dere har lyst til å komme i gang med sopplukking, anbefaler Jeanette Elden å starte i det små.

– Mitt råd er at du starter med å lære deg 2–3 sopper og kun konsentrerer deg om dem. Når du behersker dem, kan du utvide repertoaret med et par til, sier hun.

Hun fraråder også å plukke alt du kommer over i skogen for så å ta det med til soppkontrollen. Du vil nok ikke lære mye av det, og sannsynligvis vil det ende med at all soppen må kastes. Av frykt for at en bit har knekt av den giftige soppen og blitt med i den spiselige, vil de nemlig kaste all sopp som har vært i kontakt med giftsopp.

Av utstyr anbefaler hun følgende, i tillegg til det dere vanligvis har med på skogturer:

 • Soppkurv eller papirpose. Sopp blir fort dårlig om den oppbevares i plast.
 • Et par tomme bokser hvis du bruker kurv. De gjør det mulig å sortere soppen underveis: Én boks til sopp du er sikker på, og én til sopp som du vil ha med til soppkontrollen.
 • Kniv og børste. Du får kjøpt egne soppkniver med børste.
 • En nyere soppbok.

Ull er gull

Ullsett til barn i 100% svanemerket merinoull. Designet av Jenny Skavlan for Pierre Robert.

Les mer

Soppturer med barn

Hvis dere skal ha med barna på soppturen, anbefaler Jeanette Elden også å finne fram bilder av soppene dere skal lete etter. Snakk med barna om hvilken farge den har, hvordan den ser ut under hatten, og hvordan stilken ser ut.

Skriv ut og ta med bildene på soppturen, slik at barna kan sammenligne det de ser med bildene.

– Gjennom arbeidet som naturfagslærer i barneskolen har jeg erfart at barn er flinke til å legge merke til detaljer, farger og former hos soppen. Med veiledning fra voksne vil barna kunne lære seg noen sopper.

Forbundets organiserte soppturer er imidlertid ikke tilrettelagt for barn. Foreldre med barn er likevel velkomne til å bli med på tur. Ønsker du soppturer som er spesielt tilrettelagt for barn, bør du bli med på sopptur med Barnas Turlag. Disse finner du her.

5 sikre, spiselige sopper

For å gjøre det lettere å komme i gang med å plukke sopp, har Jeanette Elden her trukket fram fem populære sopptyper.

Samtlige av dem kan plukkes i høysesongen for sopp, i august–september, og vokser mange steder i landet. De er også regnet som svært gode matsopper.

Kantarell

kantarell

Kantarell. Foto: Jeanette Elden

Kantarell er lett å få øye på og kjenne igjen. Hele soppen er eggeplommegul. Den har en bølget hattekant og under hatten har den ribber som går et godt stykke ned på stilken. Skjærer du gjennom kantarellen med kniv, vil du se at soppkjøttet er hvitt til hvitgult. Lukten minner om aprikos.

 • Kan ikke forveksles med giftige sopper. Kan forveksles med falsk kantarell (ikke matsopp).
 • Vokser både i bar- og løvskog.

Matpiggsopp

piggsopp

Piggsopp. Foto: Wikimedia Commons

Det fins to matpiggsopper i Norge: blek piggsopp og rødgul piggsopp. Blek piggsopp er blekt kremgul og har hvite pigger under hatten. Rødgul piggsopp har en rødgul hatt og hvite til blekt rødgule pigger under hatten.

Det fins andre piggsopper som ikke smaker godt. En enkel regel for å plukke riktig, er at alle sopper med myke pigger og lyse hattefarger er trygge å spise. Et unntak fra regelen er de harde og korkaktige piggsoppene med hvite pigger. Disse er ikke matsopp.

 • Kan ikke forveksles med giftige sopper. Vanskelig å forveksle med annen sopp.
 • Vokser i barskog (granskog og barblandingsskog).

Fåresopp

Fåresopp. Foto: Wikimedia Commons

Fåresopp er en hvit og kraftig sopp som har porer under hatten. Undersida av hatten kjennes glatt ut. Hatten er uregelmessig i formen. Hos unge sopper er hatten gråbrun, men med alderen blir den mer hvit. Stilken er kort og hvit til litt brun. Fåresopp blir gul når man steker den i stekepanna.

 • Kan ikke forveksles med giftige sopper. Kan forveksles med franskbrødsopp (ikke matsopp). Franskbrødsopp blir ikke gul ved steking.
 • Vokser under gran.

Steinsopp

Steinsopp. Foto: Jeanette Elden

Steinsoppen hører til rørsoppene. Under hatten har den et rørlag, tett i tett med små rør som sitter sammen. Rørlaget ser ut som en svamp. Den har brun hatt og kraftig stilk. Et spesielt kjennetegn er det finmaskede årenettet øverst på stilken. Det ser nesten ut som om steinsoppen har på seg nettingstrømpebukse. Årenettet varierer fra hvitt hos unge sopper til gulgrønt hos utvokste sopper. Ved gjennomskjæring er soppkjøttet hvitt.

 • Kan ikke forveksles med giftige sopper da ingen rørsopper i Norge er giftige. Kan forveksles med gallerørsopp (ikke matsopp).
 • Vokser i bar- og løvskog.

Matrisker

Matriske. Foto: Ole Husky / Flickr

Det er 3 matriskearter i Norge: Granmatriske, furumatriske og lillagrå matriske. Felles for matriskene er at de har gulrotfarget melkesaft som pipler ut av soppen hvis du skjærer i den. Ingen andre sopper har slik gulrotfarget saft. Om du tror at du har funnet en matriske, skjær i soppen!  Matriskene er oransje med et litt grålig skjær. Hattene er runde med ringaktig mønster, og har skiver under hatten.

 • Kan ikke forveksles med giftige sopper om du har sjekket soppen for oransje melkesaft.
 • Granmatriske vokser under gran og furumatriske under furu.

Giftige sopper

For å kunne føle deg trygg i soppskogen, anbefaler Jeanette Elden også å gjøre deg kjent med de svært giftige soppene: Hvit fluesopp, grønn fluesopp, og spiss og butt giftslørsopp.

Hun lanserer også følgende tommelregel for hvilke sopper nybegynnere bør la stå:

 • Alle brune sopper med brune skiver.
 • Alle hvite sopper med hvite skiver.
 • Alle brune brune sopper med hvite skiver.
 • Alle røde sopper med hvite skiver.

Dette fordi våre giftigste sopper har disse fargene på hatt og skiver.