Kategori:

Uteaktiviteter

Kategori:

Uteaktiviteter

10 ideer til morsom snølek

Å leke ute i snøen er morsomt både for store og små. Her er tips til populære uteleker for barn om vinteren.

to jenter som leker snølek med elefant-leketøy
Det skal ikke mer til enn et tau og noen gjenstander for å lage en morsom utelek. Foto: Holger Fangel

Utelek gir mange fordeler

Hanne Hide jobber som fagsjef barn hos DNT Oslo og Omegn, og har verdifull erfaring med planlegging av snølek. Hun forteller at bevegelse og frisk luft er viktig for barnas konsentrasjon, læreevne, matlyst og søvn.

– Fysisk aktivitet har en stor betydning for barns fysiske og psykiske helse, sier hun. Mange barn har en stillesittende hverdag, både på skole og hjemme, og i mørketiden er kan det være ekstra tungt å komme seg over dørstokken og ut i kald vinterluft. Likevel er det ingen grunn til å isolere seg inne når minusgradene kommer snikende.

Hadde Hide
Hanne Hide, fagsjef barn hos DNT Oslo og Omegn. Foto: Privat

Hide mener det handler om bevissthet og prioritering.

– Dere sitter kanskje godt i sofaen etter en lang dag, men dere sitter enda bedre etter en artig lekeøkt ute sammen!

Holder dere på med lek og aktiviteter som gir mestringsfølelse, påvirker dette også humøret, og har stor betydning for både selvfølelse og trivsel.
Hide forteller at lek dessuten bidrar til å utvikle barnas sosiale evner, som samspill, empati og språk.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

10 morsomme snøaktiviteter

  1. Bygg en by av snø med gater, hus, biler, mennesker og dyr. Finn ting fra lekekasser, skuffer og skap som gir farge og liv til byen.
  2. Rull store snøballer. Skjær ut figurer fra eventyr og fortellinger.
  3. Gå appelsinløp. Bytt ut den tradisjonelle potetløp-leken med appelsiner, og nyt frukten sammen etterpå.
  4. Tråkk mønster i snøen. For eksempel kan alle lage en bestemt bokstav, et tall, en geometrisk figur el.lign.
  5. Bind en ballong til en pinne og plant den i snøen. Stå 10 meter unna og prøv å treffe ballongen med snøballer.
  6. Bygg en borg slik: Fyll små bøtter med snø og snu dem på hodet slik at snøen fra hver bøtte blir byggesteiner til borgen. En voksen står inni borgen, dukker opp med jevne mellomrom og skal prøve å ikke bli truffet av snøballene som barna kaster. Beskytt gjerne øynene med slalåmbriller.
  7. Lag en fontene av snøballer. Stå noen meter unna og se hvem som klarer å kaste flest snøballer oppi fontenen.
  8. Lag en snølykt, og plasser et kubbelys i hulrommet som ble dannet.
  9. Spenn opp et langt tau fra tre til tre slik at det blir utfordrende å følge tauet med bind for øynene. Henge opp ulike gjenstander på tauet med klesklype: Kongle, kompass, vott, kosedyr osv. Barna skal følge tauet uten å se, bare føle seg fram, og fortelle hvilke gjenstander de passerte når de kommer i mål.
  10. Fire barn får hvert sitt kosedyr og løper om kapp 100 meter. Det raskeste kosedyret vinner, og det er lov å kaste kosedyret over målstreken!

Morsom og enkel: FØLE-SEG-FREM-LEKEN

Pass på å ikke tvinge barna

Ifølge boken Jeg greier det er det alfa omega at vinteraktivitetene gjøres fordi barna har lyst. Derfor må lekene også skje på barnas premisser.
Boken er skrevet av idrettsprofilene Kjetil André Aamot og Hedda Berntsen, og illustrerer hvordan du kan få barna til å elske uteaktiviteter – både sommer og vinter. For selv om solen skinner en søndags formiddag, og du kjenner at kroppen verker etter litt frisk luft, er det ikke selvsagt at barna kjenner det samme. Kanskje koser de seg inne med tv-spill eller nettbrett.

Forfatterne mener at løsningen ligger i lystbetonte aktiviteter, og at det kan være en god ide å gi barna valgmuligheter. Da vil de også føle at de er med på å bestemme hva de skal gjøre.
Dersom uteleken oppleves som en plikt, er det lett å ødelegge motivasjonen.

Finn på nye vrier av gamle aktiviteter, og lær hva barnet ditt synes er morsomt. Kanskje poden ikke liker å gå på ski i løypene, men synes skileker eller skihopp er gøy?

– Tenk tilbake på din egen barndom. Hva likte du best å gjøre? Barn i dag er ikke annerledes, vi må bare løfte dem litt bort fra skjermene. Ofte er det slik at de barna det er vanskeligst å få med ut, er de vanskeligste å få med hjem. De blir så engasjert, men vi må ofte hjelpe dem litt i gang, forteller Hide.

Tenk tilbake på din egen barndom. Hva likte du best å gjøre? Barn i dag er ikke annerledes, vi må bare løfte dem litt bort fra skjermene.Hanne Hilde, fagsjef DNT Oslo og Omegn

Les også: FEM TIPS TIL BILLIG VINTERFERIE MED BARN

Bli med på leken!

Fra barna er små, og til de når en viss alder synes de aller fleste at det er morsomt at de voksne er med på leken.
Hide tipser om at en gøyal aktivitet kan være å alliere dere med naboer og arrangere felles utelek før kveldsmaten. Det gir glade og trøtte barn, som sovner godt med friske, røde kinn.
Det gjelder også å finne på leker som gir en viss variasjon, og ikke bare ty til tradisjonelle akebrett, skøyter og langrennsski – selv om det er veldig gøy det også!

– Barn kan ha stor glede og utbytte av å bruke sine kreative og estetiske evner i snøen, sier hun.
Det er nemlig godt at vinterlek ikke bare handler om hvem som kan gå eller ake fortest, hvem som er tøffest eller modigst, men også hvem som kan skape fine skulpturer eller bygge vinterlandsbyer de kan drømme seg bort i.

– Samarbeid, kommunikasjon og gode fellesopplevelser er verdifullt, ikke bare felles prestasjoner, sier Hide.

Les også: MAT SMÅFUGLENE OM VINTEREN

Sikkerhet på glatta

Sammen med utelek i snøen hører også enkelte forholdsregler til. Hide forteller at det kan være lurt å være litt ekstra oppmerksom når barna leker ute i kulden.

– Barn kan jo bli skadet av harde snøballer, så det kan være greit å ikke skyte på hverandre, men heller på blink.

Med snø og is på veiene, kan det også bli glatt føre.

– Om barna leker i nærheten av en vei, er det viktig at de forstår faren ved å komme ut i veibanen. Refleks på klærne er selvsagt viktig. Vær også oppmerksom dersom barna leker i nærheten av elver og vann. Er det isete på kanten, kan de skli uti. Ellers er det selvsagt viktig å forsikre seg om at isen er trygg der barna leker, forteller hun.

Les også: 10 TIPS TIL PÅSKEFERIE MED BARN

Ull er gull

Ullsett til barn i 100% svanemerket merinoull. Designet av Jenny Skavlan for Pierre Robert.

Les mer