Kategori:

Uteaktiviteter

Kategori:

Uteaktiviteter

Slik får dere en vellykket skogstur

Skal du på skogstur med barn? Dette bør du tenke på i forkant!

Skogstur med barn
Planlegg turen godt i forkant når du skal på skogstur med barn. Foto: Irene Zeier

Positivitet, motivasjon, ros og oppmuntring er viktig for at det skal bli en vellykket skogstur med barn. Har barna med seg venner på turen, blir den også ofte lettere og muntrere.

Forfatter Øivind Berg er blant annet tildelt kultur- og kirkedepartementets spesialpris for sine naturbøker for barn. Foto: Kine Øynes

– Sørg for å ha et mål. Turen i seg selv er sjelden interessant for små barn, sier Øivind Berg. Han er lærer, reklamemann og barnebokforfatter som har skrevet mer enn 40 faktabøker for barn og ungdom med tema norsk natur og friluftsliv.

– Opplevelser underveis eller ved målet er det de husker og som skaper varige minner og som motiverer for nye turer.

Pia von Krogh er enig. Trebarnsmoren som er aktiv bruker av skog og fjell, er barnehagelærer med fordypning i barnehageutvikling og endringskompetanse. Hun har også utdannelse innen kropp, bevegelse og helse, og pedagogisk veiledning for barnehagelærere.

Skogstur med barn
Pedagog og barnehagelærer Pia von Krogh er ekspert på barn og friluftsliv. Foto: Gry Jensen

– Planlegg turen. Hvor skal dere? Hva skal dere se etter? En foss? Et tårn? Gi barna muligheten til å være med på forberedelsene. Når de vet hva og hvor de skal, er det lettere å få dem med ut, anbefaler hun.

Allemannsretten

Det er først når barna vet om aktiviteter og målet for turen på forhånd, at de virkelig kan begynne å glede seg. Men når du planlegger, så husk å ikke legge turen i nyplantet eller naturlig ny skog. Den er spesielt utsatt for skade, og ferdsel her kan ramme skogseier. Er du i tvil om reglene, sjekk allemannsretten.

Har du tid til rådighet finnes det ikke noe mer spennende enn å sove ute for små barn. Minnene fra barndommens overnattingstur i skogen er noe de vil ta med seg.

Overnattingstur er aller best tidlig vår og høst hvor det er lite plagsomme insekter og det er mulig å sove under åpen himmel eller under et enkelt overseil/tarp, tipser Øyvind.

Les også: 11 MORSOMME AKTIVITETER FOR BARN UTE I NATUREN

Gode turforslag

Du trenger ikke å dra langt av gårde for å finne fine turer. Den nærmeste skogen kan gjerne ”oppdages” igjen og igjen.

– Bruk nærmiljøet, oppfordrer Pia og Øivind.
Eller sjekk DNTs tilbud for barnefamilier. De har erfaring i å tilrettelegge skogstur og fjelltur for barn i ulike aldre. Skiforeningen har også bra tips på sine nettsider.

– Passende lengde på skogsturen for 3–6 åringen ser jeg som 1 til 2 kilometer, sier Øivind.

– For barn fra 6-7 år og eldre, er passende lengde mer individuelt. 5-6 km er vanligvis ikke noe problem for en 7 åring, og en 9-åring klarer som regel godt å gå fra hytte til hytte i DNTs løypenett.

– Husk at det er viktig å se barnet der det er i sin utvikling. Barn på samme alder kan ha forskjellige forutsetninger, og ofte kan det være lurt å minne seg selv på at innholdet på turen er viktigere enn lengden, oppfordrer Pia.

Huskeliste for skogstur med barn

Ha gjerne med litt godbiter eller belønning som små motivasjonsfaktorer underveis, noen bær, små sjokoladebiter, nøtter eller kjeks.

– Det er alltid lurt å ha med noe «bensin» i form av små godsaker som barna kan «finne», påpeker Øivind.
Det beste er om en av de voksne kan henge en «oppmuntring» i et tre, legge på en stubbe eller stein eller plassere det på stien uten at barna oppdager hvem som gjorde det og når den ble plassert der.
– Det er også hensiktsmessig å ha med et lite førstehjelpsskrin på turen, hvis uhellet er ute, sier Pia.
– Og husk dopapir! Det er gjerne lang vei til nærmeste toalett – samt pose til å ta med papiret ut av skogen igjen.

Bål

Det er alltid koselig å tenne bål på tur, men mellom 15. april til 15. september er det faktisk forbudt å gjøre opp ild i, eller i nærheten av, skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Det finnes unntak, og det er lurt å sette seg inn i  bålreglene.

Ild, vann og leirplass er både spennende og viktige opplevelser for små barn. Legg turen til en elvekulp hvor det går an å bade eller fiske, lag bål når det er trygt, og tilbered en godbit på bålet, anbefaler Øivind.

Skogstur med barn og hund
Selv firbente kan få lyst på lapper laget på bålet. Foto: Pia von Krogh

Mat på skogstur

– Den største gleden ved tur er ofte når nistematen skal inntas, sier Pia.
– Skal dere lage bål, eller ha med primus? Hvor avansert skal det være? På primus kan man steke ostesmørbrød i panne, og over bålet kan vi legge en rist for å steke ostesmørbrødet.

– Vafler stekt i båljern, et gammeldags vaffeljern, er en sikker vinner. Velsmakende niste, tradisjonelle påleggsorter, og sandwich som varmes på bål er også snadder. Real turmat – frokostblanding, er velsmakende, spesielt når den pimpes opp med friske bær eller rosiner, sier Øivind.

Polarbrød i stekepanne med ost er også kjempegodt, legger Pia til. Eller hva med å ha med pannekakerøre på flaske og steke lapper?
– Hvis dere ikke skal lage varm mat, kan dere for eksempel lage wraps med forskjellig innhold. På bålet kan dere poppe popcorn i en kjele.

Mye av maten kan gjøres klar på forhånd og pakkes i aluminiumsfolie, som igjen puttes i små plastposer så innholdet ikke renner ut i sekken. Pakkene legger direkte på glørne på bålet.
Øivind kaller dem “overraskelsepakker” og bruker gjerne potet med skinke og tomatsaus, lapskaus og dessertsnadder i form av frukt og sjokolade.

Skogstur med barn
Med mye lek, spisepauser og nye oppdagelser blir skogsturen vellykket for både store og små. Foto: Irene Zeier

Oppdag naturen!

– Vis barna på kartet hvor de er og hvor dere skal gå. Forklar underveis. Det gir forståelse for hvordan vi finner frem i ukjent terreng, anbefaler Øivind.
– Fisking, plukking av bær og sopp og tilbereding av fangst og det man har plukket og sanket gjør turen meningsfylt og spennende. Det er dessuten holdningsskapende i forhold til å se hva som han spises fra naturens spiskammer, sier han.

– Barn undrer seg og stopper oftere opp enn det vi voksne gjør. De er her og nå i øyeblikket, og ser mer enn vi gjør. Samtidig er de vitebegjærlige, og tenk bare på hvor mye de kan lære om vi bare gir dem muligheten! Ta gjerne med en fuglebok med lyd, for eksempel, sier Pia.

– Den voksne bør ha litt kunnskap om naturen, supplerer Øivind.

– Spor og sportegn er morsomt å kunne noe om og formidle til barna. Barn spør mye og de forventer at de voksne kan svare – eller i det minste kan finne frem til svaret sammen med dem. Det kan gjerne skje etter turen. Ta bilde av sporet eller sportegnet med mobiltelefonen, og sjekk ut hva det kan være når dere kommer hjem.

Les også: PAKKELISTE OG TIPS TIL TELTTUREN

Skogstur med barn
Elver og bekker er gøy når dere skal utforske og leke. Foto: Irene Zeier

Lek sammen!

Leker dere litt underveis går selve turen ofte raskere og lettere. De små glemmer ofte da at de faktisk er ute og går.

Både spørrelek, rebus eller å være førstemann til å oppdage ting i naturen som begynner på en spesiell bokstav, er morsomt mens dere går. En spennende fantasihistorie om hva som skjer i skogen rundt dere er også fascinerende for de små.

Legg gjerne inn små pauser for litt mer tidkrevende lek og oppdagelser.

– Klatre i trær! Det er god trening å la barna klatre. Og går dere langs bekker, er det gøy å bygge små demninger eller å spikke barkbåter og sjøsette dem, og følge båtene på ferden nedover floden, tipser Øivind.

– Med en spikkekniv og tråd kan dere lage fiskestang eller pil og bue, og med et forstørrelsesglass kan dere gå på jakt etter insekter, foreslår Pia.

– Barn som ser på barne-tv på NRK har gjerne fått med seg et program som heter Planetpatruljen og er glade i dyrene og naturen. Hvorfor ikke ta med en plasthanske og pose, og plukke med seg søppel som dere finner i naturen? Barn er supre miljødetektiver! legger hun til.

Riktig påkledning på skogstur

Av og på med klær, og barn som klager over for varme kropper eller kalde fingre eller tær, er noe de fleste foreldre har opplevd. Det kan ofte være vanskelig å treffe helt riktig med påkledningen.

– Akkurat som oss voksne, kan noen barn være “varme” av seg, mens andre barn fryser lettere, sier Pia.

– Tenk at du skal kle barn på skogstur etter forholdene, sier Øivind.

Lett turtøy, og et ekstra lag å ta på når det er rastepause. Bruk vindtette og regnavvisende plagg ytterst. Pia minner om at huskeregelen i vinterhalvåret er 3-lags prinsippet.

– Tynn ull innerst, et mellomlag i fleece eller ull, og så en dress som gir godt armslag. Det vil si at dressen skal være god å bevege seg i. Den bør være vann- og vindtett, samt ha strikk under støvlene. Ekstra forsterkninger i baken og på knærne, hvor det ofte er mer slitasje, er lurt.

– I vintersesongen anbefaler vi også ullvotter med eller uten vindvott over. Sko med borrelås er ofte hensiktsmessig, ellers er det her viktig å tenke kvalitet, sier Pia.

Øivind er enig i at det er lurt å investere i fottøyet for optimal turglede.

Fottøyet er så viktig! Bruk noen kroner på gode tursko fremfor å la barna gå i klamme gummistøvler, anbefaler han.

Les også: HVORDAN KLE BARNA OM VINTEREN

6 huskeregler når du skal på skogstur med barn

  1. Planlegg turen godt og ha et konkret mål slik at barna er forberedt.
  2. Sjekk allemannsretten og reglene for opptenning av bål.
  3. Sørg for riktig påkledning og spesielt godt fottøy.
  4. Planlegg maten godt. Rastepausen er et av turens høydepunkter.
  5. Oppdag og utforsk naturen.
  6. Lek sammen!

Les også: DE BESTE GÅTURENE I OSLO MED BARN

Tips fra Plusstid-leser: Sitteunderlag av gammelt ullpledd

– Et gammelt ullpledd som du ikke lenger vil bruke inne, kan klippes i mindre deler og brukes som sitteunderlag på skogturer osv.

Randi

Boktips

Håndplukk, Kristin Helene Randulff Nielsen (Gyldendal). 

Foto: Siren Lauvdal

Ta med deg naturen inn på kjøkkenet.

Her lærer du om spiselige planter du finner i veikanten, i skogen, på fjellet og ved kysten.

Forfatteren Kristin Helene Randulff Nielsen har de siste årene plukket ville vekster for flere kjente Oslorestauranter (MAAEMO og Smalhans), og hun har her med seg den kreative og selvlærte kokken Magnus Slagsvold Støre som står bak pop-up-restauranten Svinpels.

 

 

Matsopper, Barbro Forsberg og Stefan Lindberg (Gyldendal)

Å artsbestemme sopp kan være vanskelig for den vanlige sopp-plukker.

Matsopper fokuserer på de riktig gode matsoppene og presenterer 40 samleverdige arter – alle sikre å plukke og gode å spise.

 

 

 

 

Barn ingen hindring, Arne Hjeltnes (Kagge Forlag) 

Barn ingen hindring, sier Cathrine Gehrken og Arne Hjeltnes, og legger ut på tur med barna, uansett vær og årstid. Vi følger årets gang, måned for måned, og blir med familien inn i skogen, ut på sjøen og opp på fjellet. Boka har flust med ideer til alt det morsomme man kan gjøre ute, og har også forslag til mer avanserte turer. Du finner dessuten nyttige faktabokser med utstyrslister, aktivitetsideer, turmat, adresser til turisthytter, sykkelutleie m.m.

 

 

Skogen, Kjetil Bevanger (Cappelen Damm)

Skogen presenterer i alt 160 arter som er typiske for skogsområder i Norge. Dyrelivet omfatter edderkoppdyr, insekter og snegler til krypdyr, fugler og pattedyr – alt fra flått til bjørn. Det botaniske innslaget omfatter karplanter, moser, sopp og lav. For hver art beskrives utseende, forekomst i Norge og levevis, ledsaget av et karakteristisk bilde.

 

Plukk selv, Trond Svendgård (Cappelen Damm)

Kokk og entusiast for ville vekster, Trond Svendgård, tar leseren med på inspirerende turer når viltvoksende godsaker er på sitt beste.

Han har fokus på de beste smakene og deler sine mest fristende oppskrifter.

 

 

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer