Skribent:
Kategori:

Uteaktiviteter

Skribent:
Kategori:

Uteaktiviteter

Sikkerhet for barn i skibakken

Uansett om barna er store eller små er det viktig å passe på at de riktig utrustet og godt forberedt for en dag i skibakken.

barn med riktig og sikkert skiutstyr
Skisport er en viktig del av barndommen til mange. Med riktig utstyr til barn på ski går det vanligvis knirkefritt. Foto: iStock

Barn på ski er et gledelig gjensyn hver eneste vinter. Men det er ikke til å stikke under en stol at fysisk aktivitet i full fart kan ende med knall og fall. Da er det viktig at barna er så godt sikret som mulig i skibakken, med riktig utstyr og god opplæring.

Alpinanleggenes Landsforening og skadelege Amilton Fernandes gir sine beste råd for hvordan du kan sørge for barns sikkerhet i skibakken.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Bruk riktig utsyr

Først og fremst er det viktig at barna har på seg riktig utstyr når de skal ut på ski.

– Ski skal være tilpasset lengde, tynge og ferdigheter. Men det er også like viktig at støvlene ikke er “store til å vokse i”, men at de sitter godt på foten, og at bindingene er tilpasset slik at de kan løse ut ved fall.

Det sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær og daglig leder for Alpinanleggenes Landsforening.

Clausen minner om at barn på ski gjerne kan kjøre uten staver i starten, da de ofte blir mye å holde styr på i heisen og ned bakken.
En god hjelm og skibriller som barnet ser godt i, er en selvfølge i skibakken. Men det er ikke noe i veien for å kjøpe brukt, mener Clausen.

– Det er masse bra og mer enn godt nok brukt utstyr på markedet nå. Men som sagt bør du sørge for en gjennomgang av utstyret, slik at bindinger er skikkelig montert, at de løser ut i forhold til vekten til barnet og at støvlene sitter godt.

sikkerhet for barn på ski

Camilla Sylling Clausen er generalsekretær og daglig leder for Alpinanleggenes Landsforening.

En brukt hjelm bør du derimot være litt forsiktig med.

– Hvis du ikke vet hvilke situasjoner en hjelm har vært i, om den for eksempel har vært i en kollisjon og kanskje kan ha blitt skadet, ville jeg ikke kjøpt en brukt hjelm. Men på en annen side så kan en brukt hjelm være bedre enn ingen hjelm, så her må man også ty til sunn fornuft, sier Clausen.

Husk å feste hjelmen under haken på barn på ski, og sørg for at den sitter godt.

– Barnet skal ikke behøve å ha lue under hjelmen. Da er hjelmen i utgangspunktet for løs.

Ull er gull

Ullsett til barn i 100% svanemerket merinoull. Designet av Jenny Skavlan for Pierre Robert.

Les mer

Ekstra-utsyr for skivante barn

Barn som etterhvert er litt øvede, eller leker seg i park der det for eksempel er rails, kan ha nytte av litt ekstra-utstyr.

– En ryggplate kan være lurt for å beskytte ryggen til barn på ski godt, og barn på snowboard kan gjerne ha håndleddsbeskyttelse i tillegg, sier Clausen.

Hun mener også at skistoppere er en selvfølge og at det er lurt med fangrem på snowboardet.

– Barnet kan fort «glemme» at snowboardet fyker avgårde når du tar det av, da det ikke er innebygde stoppere på snowboard.

Pass på at barneføttene er tørre og varme

Clausen mener også det er lurt å være bevisst på holde føttene varme.

– Ta på støvlene inne i romtemperatur og ikke la støvlene bli liggende i en kald bil over natten. Da tar det lang tid å få varme tær. Fuktige støvler blir fort kalde, så husk å tørke over støvlene skikkelig og ta gjerne ut innerstøvelen også over natten.

Ifølge Clausen er dette viktig å huske på fordi varme barneføtter er med på å øke skigleden.

– Bruk heller tynne ullsokker enn for tykke, eller flere lag slik at dere kan tilpasse litt på kaldere dager. Tynnere ullstrømper med litt luft rundt, gir varmere føtter enn trange tær som ikke får “puste”. Gode votter og ull innerst er alltid lurt, råder Clausen.

Sørg for korrekt ski-opplæring

Når vi spør Clausen om hva hennes beste tips til foreldre som har fokus på sikkerhet i skibakken er, foruten sikkert utstyr, er hun ikke i tvil.

Oppsøk skipatrulje eller legevakt etter skader  i skibakken…

 • Hvis barnet har vært bevisstløst
 • Hvis barnet kaster opp
 • Hvis barnet ikke klarer å bevege venstre ledd like godt som høyre ledd, og visa versa.
 • Hvis barnet har falt eller kræsjet i et hardt element
 • Hvis magefølelsen din forteller deg at noe er galt med barnet

– Det beste tipset jeg kan gi er å la barna gå på skiskole. Det kommer veldig mye godt av å gi godt utdannede, tålmodige barneskilærere en sjanse. Å lære å kjøre på ski eller snowboard sammen med andre barn øker dessuten mestringsfølelsen.

Clausen mener det sørger for en god teknikk i bunnen som de kan ha glede av resten av livet, og at dette igjen gir økt skiglede.

Husk at barn lærer veldig fort når de har det gøy, så det er en god investering!

Det er ikke bare barn som kan ha godt av ski-opplæring.

– Det samme gjelder jo for de voksne som aldri har lært ski-teknikk. Ta noen timer med en som kan gi deg noen tips, kanskje mens ditt eget barn er på skiskole. Det er aldri for sent! Før du vet ordet av det kjører jo barna fra deg, sier Clausen muntert.

Vær obs på disse skadene i skibakken

Selv om du har fulgt alle forhåndsregler, er det fortsatt fort gjort at barnet pådrar seg en skade i skibakken. Da er det et par ting du skal være obs på.

– Barn kan skade seg i fall på samme måte som voksne. Når barnet har på seg hjelm vil denne gi uvurderlig demping til hodet under fall.

barn på ski skader

Amilton Fernandes er allmenn- og skadelege ved Volvat Medisinske Senter i Oslo.

Det sier Amilton Fernandes, allmenn- og skadelege ved Volvat Medisinske Senter i Oslo.

Men selv uten ytre skader kan barn ha pådratt seg en hjernerystelse, selv med hjelmen på.

– Hvis barnet klager over hodepine og er mer irritabel eller mer rolig enn normalt, eller hvis det kaster opp, så er det lurt å få barnet sjekket hos en legevakt, råder Fernandes og fortsetter:

– Ved undersøkelse av barn som kan ha fått seg en hodeskade som ikke trenger sykehusinnleggelse, så forteller jeg alltid foreldrene at barna bør observeres de første 12 timene etter hodeskaden. Ofte involverer dette vekking om natten hvis skaden har skjedd ut mot ettermiddagen, legger Fernandes til.

Brudd kan være annerledes hos barn

Skadelegen minner også om at brudd ofte er litt mer subtile hos barn enn hos voksne.

– Barnet får ikke nødvendigvis blåmerker eller hevelser ved brudd som hos oss voksne, og det kan hende at barnet ikke klager så mye over smerter så lenge den skadde armen eller benet holdes i ro.

Ved vridning i fallet forteller Fernandes at barn kan være uheldig og skade bena, særlig hvis skiene ikke løser ut. I verste fall kan vridningstraumen resultere i en kneskade eller et rotasjonsbrudd i leggbenet.

– Hos voksne er det som oftest leddbånd i knær som skades ved vridningsfall, men hos barn er sener og leddbånd sterkere enn skjelettet, og de vil oftere pådra seg skjelettskade i kne eller leggen ved vridningsfall.

Når Fernandes vurderer brudd sammenligner han ofte med frisk side, med tanke på feilstilling og bevegelsesevne.

– Hvis barnet klarer å bevege skadet ledd like bra som friskt side, og det ikke er vondt å bøye eller presse forsiktig på knokkelen som skal være skadet, så taler det ofte imot brudd.

“Usynlige” skader

Det er flere skader barn kan pådra seg som du ikke nødvendigvis ser.
Hvis barnet faller eller krasjer i noe, som en rail eller en stolpe, må du være obs på at dette kan forårsake indre blødninger i myke deler av kroppen, som for eksempel magen.

Clausens råd er å ta kontakt med skipatrulje eller legevakt, da det er bedre å få sjekket barnet én gang for mye.

– Heldigvis er jo barn litt kortere og mykere enn oss voksne, de veier mindre og det blir mindre såkalt “moment” i fallet. Så det går heldigvis stort sett veldig veldig bra med de aller fleste barna i skibakkene, betrygger Clausen.

Sikkerhet for barn i skibakken oppsummert:

 1. Sjekk at skiustyret er i riktig lengde og størrelse for ditt barn.
 2. Sørg for grunnleggende opplæring innen teknikk og sikkerhet i skibakken.
 3. Pass på at hjelmen sitter godt og stramt nok under haken.
 4. Test at skoene løsner fra skiene ved fall.
 5. Sett på skistoppere på ski og fangreim på snowboard, slik at utstyret ikke fyker av gårde.
 6. Les Alpinvettreglene sammen før dere drar i bakken.