Kategori:

Uteaktiviteter

Tag:
Kategori:

Uteaktiviteter

Tag:

Mat småfuglene om vinteren

Det er viktig å ta vare på småfuglene når de er vinter og lite mat til dem ute i naturen. Slik passer du best på dem!

Meis spiser frø om vinteren
Foto: iStock

Hva er vel koseligere enn å lære navn på ulike fugler som fornøyde mesker seg med go´saker på fuglebrettet? Dette kan være en morsom aktivitet for barna også! Tenk så stolte de vil være når de kjenner igjen ulike fuglearter. Artene foretrekker ulike typer mat, ved å variere tiltrekker du deg mange ulike småfugler. Kanskje det kan være morsomt å navngi de forskjellige fugleartene?

Bra mat for småfuglene

Solsikkefrø – meiser, grønnfink, bokfink, dompap, stillits
Brødsmuler og kakerester – gråspurv, pilfink, gulspurv, stær, svarttrost
Havre – gulspurv, gråspurv, pilfink, skjære, kråke, nøtteskrike
Usaltet spekk – meiser, spetter, nøtteskrike, trekryper
Helkornhvete og hvetegrøpp – finkefugler, gråspurv, sisiker
Usaltede jordnøtter – sisiker, finker, stjertmeis
Hirsefrø – sisiker, svartmeis
Frukt og bær – troster, sidensvans, rødstrupe
Kokte, kalde poteter – nøtteskrike

Husk: Sjekk kvaliteten på maten før du gir den til fuglene. Mugg er ikke godt for oss mennesker, og det samme gjelder for fugler – selvfølgelig. Brødmuggsopp er faktisk dødelig for de tobente. Husk dessuten at hvitt brød kan gi diaré, og at også fugler har godt at et variert kosthold.

Tips til fôringsplassen

Hvis du har begynt å mate fugler, må du følge dette opp gjennom hele vinteren siden du da har vendt de små bevingede til å oppsøke deg for å få tak i mat. Kulden krever ekstra energi av fuglene når de flyr rundt, og det blir slitsomt for dem å komme til tomt bord hos deg og måtte lete etter andre matkilder. Gjør matingen til en hverdagsrutine med barna og la de være med på å bestemme når dette skal gjøres.
Når du setter opp en fôringsplass, er det viktig å lage et trygt miljø for småfuglene.
Å legge frø eller brødsmuler på bakken gjør dem til lette ofre for rovdyr og –fugler. Det samme gjelder hvis du setter et fuglebrett midt i hagen eller på verandaen. Høyt og beskyttet er to viktige stikkord her.
En del fugler, som dompap og grønnfink, gjør sitt fornødende samme sted som det ligger mat. Det kan føre til bakterieinfeksjoner og død. For å unngå en slik trist skjebne, anbefaler Naturvernforbundet gjerne fôringsautomater i stedet for fuglebrett.
Automatene slipper bare ut litt frø av gangen, slik at det ikke blir liggende for som så utsettes for smittestoffer.
Ulike fugletyper spiser på ulike måter, og det er flott hvis du har et tilbud til alle.
Meisene har sterke ben og kan derfor lett henge fast i talgboller med frø – såkalte meiseboller. Andre fugler, som rødstrupen, trenger en grein eller lignende som den kan sitte på mens den spiser fra talgbollen. Finkefugler har kraftige nebb og knekker enkelt frøskallet mens de sitter på fôringsautomaten.
Å lære barna hvilke fugletyper spiser hva kan og være en morsom lek! Hva med å lage en liten quiz dere kan ta sammen? Se om de husker hva meisene, rødstrupen og finkefugler spiser og hvorfor.

Kilder: Naturvernforbundet, Norsk Ornitologisk Forening