Kategori:

Uteaktiviteter

Kategori:

Uteaktiviteter

Gode tips når du skal ta med barna på klatring

Alt du bør vite før du sender poden opp i klatreveggen.

Oda (4) i klatreveggen
Oda (4) elsker å dra på klatresenteret sammen med familien sin. Foto: Kristian Badendyck Fjeldstad.

Oj, det kilte faktisk i magen, sier Oda Christophersen (4), mens hun ser opp igjen på klatreveggen og punktet to meter over tjukkasen – der hun nettopp har klamret seg fast. Det er mandag ettermiddag og familien Christophersen er på Oslo klatresenter på Skullerud.

– Det ikke noe nivå som er for lavt i klatring. Det gjør det til en fin aktivitet for store og små. Et tre i hagen, et klatrestativ på en lekeplass eller en barnevegg på to meter kan gi et barn et sinnsykt kick, samtidig som det er gode muligheter for at vi voksne får beveget på oss også, sier pappa Stian Christophersen (35).

Han er tidligere Norgesmester og landslagstrener i klatring, kursholder og forfatter av Klatrebibelen – trening for klatring. Allerede i pappapermisjonen tok han med barna sine på klatring. Første gang han tok med eldstemann Kasper (7) på klatre-guttetur til Frankrike, var guttungen 4 år. Siden har det bare gått én vei: bratt oppover.

For å gjøre klatreturene med barna inne og ute til en hyggelig aktivitet, som frister til gjentagelse, har klatrepappa Stian lært seg noen tips og triks på veien, som han deler i denne artikkelen.

Aktiviteter med barn

Hele familien er klar for klatreveggen! Pappa Stian hjelper Kasper (7), mens mamma Karianne (35) og Oda (4) tar en velfortjent pause. Foto: Kristian Badendyck Fjeldstad.

Lek og mestring

Den nå avdøde filosofen og fjellklatreren Arne Næss svarte treffende da han i sin tid ble spurt om hvorfor han begynte med klatring; «Det var ikke jeg som begynte, det var alle dere andre som sluttet».

Trangen etter å bevege oss oppover kommer helt fra de første levemånedene, om det er for leken, utforskingens ellers mestringens skyld. Nå ser det også ut til at klatretrangen er tilbake. Interessen for sportsklatring har eksplodert i Norge, og stadig flere foreldre tar med barna.

– Klatring har alltid handlet om lek og mestring, og vi lærer oss egentlig bare å leke bedre, sier pappa Stian.

Klatring kan gjøres alene, sammen med venner eller med barna og gir god trening i koordinasjon, balanse, smidighet, psyke, strategi og konsentrasjon. Norges klatreforbund forteller at omlag halvparten av medlemmene er jenter, og at forbundet jobber med tilrettelegging for barn og voksne med handicap for paraklatring.

– Vi pleier å si at alle skal få komme opp, og alle skal få komme ned. Det er gleden ved å bevege seg vi først og fremst ønsker å stimulere. Klatring gir en unik mulighet for mangfold, er en aktivitet for alle og du kan holde på med dette hele livet, sier markedssjef Sven G. Reme.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Første steg: Sikkerhet

Hva er viktig å tenke på, Stian Christophersen?

– Sikkerhet! Første steg i klatring er at det gjøres på en forsvarlig og trygg måte, men det krever ikke mye for nybegynnere.

Klatresporten kan enkelt forklart deles inn i buldring og klatring med tau. Buldring er klatring uten tau i lav høyde over tjukkasmadrasser. Du klatrer såpass lavt at det i utgangspunktet ikke skal være farlig å dette ned. Ved buldring trengs ingen sikkerhetskurs, og skal du inn på et klatresenter er det bare å leie et par sko og sende barna rett opp i veggen.

For klatring med tau kreves kurs, men det behøver ikke være omfattende.

– Flere og flere klatresentre tilbyr nå et automatisk selvsikringssystem, kalt auto-belay, som er genialt for liten og stor. Det er en boks som henger øverst i klatreveggen, som sikrer tauet og har et automatisk nedfiringssystem. Det gjør at foreldre kun må passe på at barna har husket å klippe seg inn i tauet før de begynner å klatre, deretter klatrer de seg selv, sier Christophersen.

For å bruke auto-belay kreves et 10 minutters innføringskurs, som tilbys på sentrene, deretter kan både barn og voksne sikre seg selv. For manuell sikring kreves minst et nybegynnerkurs på tre timer, med aldersgrense 15 år.

– Det som fikk det til å løsne skikkelig for sønnen min, Kasper, var auto-belay, så det anbefales på det varmeste. Barna kan slå seg løs, leke seg alene i veggen og få beveget seg masse i vertikalt terreng, sier familiefaren.

Aktiviteter med barn

Pappa Stian er en god klatreguide for datteren Oda (4) og storebroren. Foto: Kristian Badendyck Fjeldstad.

Start innendørs

Fordelen med buldring og auto-belay er at det blir masse aktivitet, og gjør de to klatreformene til anbefalte inngangsporter til klatring.

– Å sikre med tau kan være mer tidkrevende og litt sketchy med høydene. Buldring er en fin inngangsport og et fint sted å starte, du trenger verken kurs eller utstyr. Men så kommer kicket i tau på 10 meters høyde, og da ser man seg ikke tilbake, sier Christophersen.

Markedssjef i Norges Klatreforbund, Sven Reme, mener buldring også er et fint sted å lære seg mestring.

– Jeg tenker at det er lærerikt og nyttig for et barn å lære seg å falle, og buldring på senter er en trygg ramme for dette. Her kan barna lære seg selv å kjenne, utforske grenser og risiko, hva som går og ikke går, og hvilke konsekvenser som følger, sier Reme, og fortsetter:

– Klatring for barn legger i hovedsak opp til å klatre på lave vegger uten sikring. Det betyr at de ikke skal klatre høyere enn at de lett kan hoppe ned. Ved et uforberedt fall er det barnets fallreflekser som skal representere den største sikkerheten. De må også lære seg å vurdere konsekvensene ved å hoppe ned og eventuelt falle.

Han melder om rekord-utbyggingen av innendørsvegger og haller i Norge. Gå inn på siden til Norges klatreforbund for å finne din nærmeste klubb, om du ønsker råd og veiledning..

– Det er stort sett ett eller to klatresenter i alle de store, norske byene, og det jobbes på spreng for å kunne tilby enda flere lokale klatremuligheter i landet. Flere og flere småsteder får gode tilbud, og familiene strømmer til. Her er det bare å følge med, sier Reme.

Ull er gull

Ullsett til barn i 100% svanemerket merinoull. Designet av Jenny Skavlan for Pierre Robert.

Les mer

Tipsene som gir klatreglede

Når du skal ta med poden på klatring, har du to muligheter: Innendørs og utendørs. Inne er det ikke bare lurt å lete etter auto-belay, men også vegger der rutene er skrudd for barn, for at barn skal få utfolde seg. Utendørs er det lurt å fokusere på turen og totalopplevelsen gjennom hele dagen, mener Christophersen.

– Det har fungert mye bedre for oss etter at vi fokuserte mer på å gjøre det til en tur, der klatringen i seg selv ikke er målet og alt det handlet om. Nå snakker vi mer om gåturen inn til klatrestedet, lunsjpausene, leken i skogen, grillingen og utsikten. Dermed blir det også en vellykket tur for alle selv om barnet kun har klatret én rute og brukt resten av tiden på tjukkasen eller andre ting, sier tobarnspappaen.

Merk også at klatring er en slitsom aktivitet. Barn holder ut lenge på en lekeplass, men det er ofte fordi de bryter opp aktiviteten.

– Når barn klatrer er det lurt å invitere ofte på pauser med drikke, mat og andre aktiviteter og leker, for å hjelpe barna og bryte opp aktiviteten. Dermed unngår du at de sliter seg ut for fort og går lei, sier den rutinerte klatrepappaen.

Behovet for pauser gjør også at far selv kan få utbytte av en tur på et klatresenter.

– Nå har fått inn en fast rytme der de første 30 til 40 minuttene er hans, så tar vi en pause hvor jeg trener, så fortsetter vi om han har lyst.

Høyde kan være ekstremt skremmende for både store og små. Å pushe barna oppover er ingen god idé, og fører heller til at de vil ned. For Christophersen har det handlet om å balansere mellom å hjelpe barna til å oppnå mestring, slik at det ikke blir kjedelig, men ikke så mye at det skaper redsel og følelse av tvang.

– Å la barna få tiden de trenger til å tilpasse seg høyde, er viktig. For oss som liker å klatre selv, handler det mye om å senke ambisjonene. Det er ikke så viktig hva barna klatrer eller hvor mange ganger de gjør det, sier Christophersen.

Aktiviteter med barn

Kasper (7) får hjelp av pappa Stian Christophersen (35) i klatreveggen. Foto: Kristian Badendyck Fjeldstad.

Utstyr og alder

Du trenger ikke mye utstyr for å begynne med klatring. På klatresenterene kan alt utstyr som regel, leies.

– Ved buldring trengs bare et par sko. Hvis du skal klatre tau, så trengs sele, sko og tau. Hvis du skal kjøpe det selv ligger hver del på ca. 1000kr, sier Christophersen.

Hvor gamle bør barn være før de begynner?

– Kasper har rullet på tjukkaser hele livet. Det blir som en lekeplass, og der er man jo fra man er 2 år. Men han ble ikke giret på klatring i vegg, før han var 5-6 år. Og han ble 7 år før han skjønte at det er vanskelighetsgrader på ruter innendørs. Når en vegg blir for lett, skjønner han nå at han kan gjøre det vanskeligere ved å velge en vanskeligere rute på den samme veggen til toppen. Han som vant VM i 2018 begynte da han var 12 år, så det er aldri for sent å bli god, sier Christophersen.

Klatring er for første gang er på OL-programmet i 2020, og i 2024 har Norge ambisjoner om å ha med nordmenn i toppen. Det blir med andre ord ikke mindre kamp om plassene i veggen, så her er det bare å ta sats!

Tips til vellykket klatring med barna:

 1. Aktiviteten klatring kan gjøres alene, sammen med venner eller med barna og gir god trening i koordinasjon, balanse, smidighet, psyke, strategi og konsentrasjon, og bidrar til mestringsfølelse og sosial trening.
 2. Det er ikke noe nivå som er for lavt i klatring. Et tre i hagen, et klatrestativ på en lekeplass eller en barnevegg på to meter kan gi et barn et kick.
 3. Første steg i klatring er at det gjøres på en forsvarlig og trygg måte, sjekk sikkerhetsinstruksene
 4. Innendørsklatring med buldring og automatisk sikringssystem (auto-belay) er et godt sted å starte med barn
 5. Klatring er en slitsom aktivitet, bryt opp klatreaktiviteten med pauser.
 6. Å la barna få tiden de trenger til å tilpasse seg høyde, er viktig.

Anbefalte steder i inn- og utland

Stian Christophersen har klatret Norge og verden rundt. Her er hans anbefalte klatresteder med barn i inn- og utland:

 • Buldring i utlandet: Fontainebleau, Frankrike – perfekt sted for barn! En skog fylt sand og klatresteiner i alle størrelser. Kan trille barnevogna rett ut. En tur i skogen.
 • Tau i utlandet: Kalymnos. Krever at familien behersker det grunnleggende med utendørsklatring, men dette er stedet for kombinere sydenferie og klatring med familien.
 • Utendørs i Oslo: Hauktjern i Østmarka. Familievennlig fordi det har ruter på alle vanskelighetsgrader, så stedet er for både voksne og barn. Det er relativt enkelt å komme seg til. Dere kan trille barnevogn langt, og bære barn på skulderen siste 500 meterne. Store åpne plasser, med vann man kan bade i.
 • Innendørs i Oslo: Oslo Klatresenter på Skullerud er best tilrettelagt for de minste. Norges største klatresenter, kun 2 minutter gange fra T-banen.

Anbefalte steder i inn- og utland

Stian Christophersen har klatret Norge og verden rundt. Her er hans anbefalte klatresteder med barn i inn- og utland:

 • Buldring i utlandet: Fontainebleau, Frankrike – perfekt sted for barn! En skog fylt sand og klatresteiner i alle størrelser. Kan trille barnevogna rett ut. En tur i skogen.
 • Tau i utlandet: Kalymnos. Krever at familien behersker det grunnleggende med utendørsklatring, men dette er stedet for kombinere sydenferie og klatring med familien.
 • Utendørs i Oslo: Hauktjern i Østmarka. Familievennlig fordi det har ruter på alle vanskelighetsgrader, så stedet er for både voksne og barn. Det er relativt enkelt å komme seg til. Dere kan trille barnevogn langt, og bære barn på skulderen siste 500 meterne. Store åpne plasser, med vann man kan bade i.
 • Innendørs i Oslo: Oslo Klatresenter på Skullerud er best tilrettelagt for de minste. Norges største klatresenter, kun 2 minutter gange fra T-banen.