Kategori:

Uteaktiviteter

Kategori:

Uteaktiviteter

10 morsomme høstaktiviteter for hele familien

Usikker på hva dere skal finne på når badesesongen er over? Her er tipsene til spennende høstaktiviteter med barna.

høstaktiviteter
Finn på noe gøy med barna i høst! Foto: iStock

Hva skal dere egentlig finne på når sommervarmen gir seg, kveldene kommer tidligere, og dere allerede har bakt eplekake – opptil flere ganger?

Ikke la regndråpene stoppe dere, for da finnes det et hav av muligheter, mener Jannecke Weeden fra Reismedbarn.no. Her deler hun sine 10 beste høstaktiviteter med oss – både inne og ute. For selv om det ikke lenger er badetemperaturer utendørs, finnes det fargerikt løv og sølepytter der, og det er minst like ”moro for unga”.

Jannecke Weeden

Jannecke Weeden har ledet reiseprogrammet “Nordens perler”. Nå driver hun Reismedbarn.no sammen med Charlotte Edøy. Foto: Privat

1. Dra på sopptur

– Vis barna et bilde av en kantarell, kall den for skogens gull, og be barna om å lete etter den. Da lover jeg deg at de kommer til å lete etter kantareller med stort mot.

Er du usikker på om du klarer å skille mellom gode og giftige sopper? Sjekk nettsidene til Norges sopp- og nyttevekstforbund. Her finner du din nærmeste soppkontroll, hvor fangsten din kan bli kontrollert av noen som kan sopp, eller så kan du gjennomføre en digital kontroll der.

2. Overnatt i hagen

Forskning viser at det å være utendørs kan kurere mer enn kjedsomhet. Det kan gjøre godt for barnets fysiske og psykiske helse, ved at det blant annet reduserer stress.

Hva er da bedre enn å overnatte utendørs? Det trenger ikke være så komplisert:

– Overnatt under åpen himmel, gjerne i hengekøyer. Kjøper dere gode soveposer overlever dere det meste, særlig hvis campingturen skjer i deres egen hage.

3. Plukk mais selv

– Det er morsomt å gå på selvplukk av noe annet enn jordbær, og mais kan føles litt mer eksotisk. Dere kan leke gjemsel mellom rankene, og selvsagt grille eller koke kolbene, kanskje til og med se om dere får noen til å “poppe” på samme måte som urbefolkningen gjorde i Amerika for tusener av år siden. Da må dere tørke kornene først, men det er alltid gøy å lære noe nytt. Eller så kan dere bare nyte en kolbe mellom to tannpirkere med smeltet smør og litt salt.

4. Reis på fisketur

– En fisketur kan inneholde alt fra selve fiskingen til historier om sjøfolk, sjørøvere og sjøspøkelser. Historien om “Den flyvende hollender” kan gjøre enhver fisketur spennende, og kanskje på grensen til skummel. Eller så kan dere holde dere til temaet. Lær om fiskeartene, slipp ut den minste fangsten igjen, se på sjøstjerner og maneter, og vis humane måter å ta livet av fisken på. Og selvsagt, spis dagens fangst til middag. Det kan være første gang barna velvillig slafser i seg fisk.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer
barn som fisker

Fisketur er spennende for de små. Foto: iStock

5. Lag pinnebrød

– Tenn bål og stek pinnebrød, på stranden eller i skogen, med sukker og kanel på. Er det skikkelig ruskevær, kan dere heller grille marshmallows i peisen. Ruller dere ut saueskinnspelsen og drikker kakao til, blir det minst like hyggelig inne som ute.

pinnebrød

Barna elsker pinnebrød! Foto: iStock

6. Brettspill, baby!

– Jenga er et undervurdert spill som krever konsentrasjon, i disse dager hvor det ellers bare er action og Playstation. Stable tre og tre pinner oppå hverandre, og forsøk å ta ut én og legge den på toppen igjen, uten at det hele raser. Arranger gjerne en brettspill-ettermiddag, hvor dere også finner fram Monopol og New Amigos, sistnevnte er et språkspill som lærer dere noen gloser på forskjellige språk.
Usikker på hvilket spill som er morsomt? Sjekk barnas egen test. 

7. Bygg og bo

– Lag gapahuk i skogen, eller bygg en trehytte i hagen.

8. Rydd en strand

– Legger du til en ”om å gjøre”, eller gjør søppelplukkingen om til en liten konkurranse, vil barn i de fleste aldre synes at det er gøy. Om å gjøre å plukke mest, samle flest bruskorker, eller finne den største plastgjenstanden! Har du eldre barn kan du forklare hvorfor vi ikke skal hive søppel i naturen, og hvor farlig plast kan være for fisken. Såpass tåler de å høre.

Ull er gull

Ullsett til barn i 100% svanemerket merinoull. Designet av Jenny Skavlan for Pierre Robert.

Les mer
barn på strand

Bruk høsten til å rydde en strand. Foto: iStock

9. Lær bort noen triks

– Har du større barn, kan du gjerne snike inn noen turvettregler når dere går tur i skogen, som at de alltid skal ta med egen søppel hjem. Du kan også lære de å tenne bål og spikke pølsepinne, og fjell- og sjøvettregler er det fint å kunne noe om.

10. Tenk tilbake til din egen barndom

– Hent frem din egen barndom, og introduser barna for det du synes var gøy da du var barn. Gikk du i speideren da? Triksene du lærte da er like aktuelle nå.