Kategori:

Uteaktiviteter

Kategori:

Uteaktiviteter

De 8 beste gåturene i Oslo med barn - last ned rutene

Trodde du at du måtte til Oslo-Marka for å finne de beste gåturene for barn? Her er åtte turtips i byen som både store og små vil elske.

Å gå rundt i Oslo er fint, uansett vær.
Foto: iStock

Gåtur i Oslo by med barn? Det virker kanskje ikke som det opplagte valget når familien skal ut på tur.

Det vil Hanna Norberg endre på. Hun har skrevet boken Oslove – de aller beste gåturene. Hanna er i tillegg en av opphavskvinnene bak bloggen Stakkars oss, som løfter frem de fine kvalitetene med hovedstaden vår.

Journalist og forfatter Hanna Norberg.

– Jeg vil inspirere folk til å bli bedre kjent med byen. Det finnes masse bøker om gåturer i Norge eller og Marka, men ikke så mange om selve byen. Og det finnes masse steder å gå tur, som mange av oss kanskje ikke oppdager så lett. Vi går gjerne en fast løype mellom barnehage, jobb, og venner eller familie, tror Hanna.

Snakker sammen på tur

At gåturer i Oslo sentrum og områdene rundt er en fin aktivitet for både store og små, er hun overbevist om.

– Det skjer veldig mye fint når man er på gåtur. Vi får oppleve ting sammen, barna får brukt litt energi, og voksne og barn er sammen på en annen måte når vi er på tur. Da er det lett å snakke, og jeg tror spesielt barn som begynner å bli så store at de ikke har lyst til å snakke med foreldre, kan åpne opp mer for å snakke om hverdagen. Og så er det fint å henge sammen uten at det må skje noe hele tiden.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Bruk fantasien på tur

Som mor til ei jente på fire og et halvt og en gutt på halvannet, vet Hanna at det ikke alltid er lett å få med barn på tur. Hun tror det er lurt å være åpne for at noen dager må ha litt lavere terskel.

– Ikke sett så høye ambisjoner. Dere trenger ikke ha som må å komme fram engang.

Jeg tror det smitter på barn hvis vi fokuserer mer på det fine i å være på tur.

Hanna Norberg

Kanskje kan vi se ting rundt oss fra barnas premisser, prøve å la dem styre litt hvor vi skal gå, og hvor mye vi skal stoppe. Det er bare fantasien som setter grenser for hva vi kan se på veien.

Bra med variasjon

Hun tror også det er viktig å ta høyde for at det er forskjell på hva barn liker.

– Fireåringen min er ikke interessert i dyr i det hele tatt. Da funker ikke det å dra og se på hester. Hun synes også det er kjedelig å gå på grusvei i marka, men hvis det er en sti, et varierende terreng eller en lekeplass – da har hun masse energi! De er lagd for bevegelse, så det er lysta det står på. Men da er det bedre å gå turer til steder der det skjer litt på veien, forklarer hun.

– Og det er lov til  å lokke med varm kakao også! Det skal jo være hyggelig.

DU KAN LASTE NED RUTEN UNDER HVERT TIPS.

Hannas 8 turtips i Oslo med barn:

1. HAVNEPROMENADEN

En av Oslos nyeste turstrekninger. Går fra Frognerkilen og er åtte km lang og tar et par timer å gå, men det er jo bare å hoppe av hvor man vil. Følg de oransje informasjonspunktene som står langs hele ruten. Ifølge Oslo kommune skal Havnepromenaden være et urbant svar på en Markatur, og noe av det dere kan oppleve er skatehallen på Skur 13 ved Tjuvholmen, folkehav på Aker brygge eller streetfood-mathallen Vippa på Vippetangen. Du kan ta badstu og bade fra den lille flytende badstuflåten utenfor Havnelageret, gå og løpe så mye du vil på operataket eller spille fotball i en ballbinge laget av paller på Laylo Lohavn. Blir det for langt for noen av barna er trikk, buss eller en hyggelig kafe rett i nærheten.

Akkurat nå: Frem til midten av oktober kan du lukte deg til Oslos historie på Havnepromenaden. Seks oransje containere langs Havnepromenaden inneholder lukt-bokser. Lukten av blant annet søppel, roser og kaffe skal formidle ulike historier om hvordan det var å leve her i byen på 1700-tallet, da Oslo het Christiania.

Følg denne ruten

Pushwagner-kunst på Filipstad er spennende for store og små som går Havnepromenaden. Foto: Charlotte Wiig.

2. TØYEN OG GRØNLAND

”Å gå gatelangs på Tøyen i dag er som å være på kunstmuseum”, skriver Hanna Norberg i boka Oslove. Det er fordi en stor del av veggene på bygårdene her har fantastiske veggmalerier, utført av graffitti-kunstnere. Flere finner dere for eksempel i Jens Bjelkes gate, og mens dere likevel er på Tøyen, er Sørli lekepark verdt et besøk. Er barna over 10, er de akkurat gamle nok til å gå på det kule biblioteket Tøyen Biblo, der KUN barn mellom 10 og 15 får slippe inn. Gå nedover Tøyengata mot Grønland, og la barna få oppleve et travelt metropol av lukter, lyder og mennesker. Fra Anette Thommessens plass tar dere turen over den prisbelønte broen ”Akrobaten” over til Barcode. Kanskje dere skjønner hvordan den fikk navnet sitt?

Til Tøyen går alle t-banelinjer, retning øst.

Følg denne ruten:

Tøyen
Å gå tur på Tøyen er som å gå i et utendørs kunstmuseum. Foto: Charlotte Wiig

3. AKERSHUS FESTNING

Vår egen festning er et godt turtips for familier som kanskje er på besøk i Oslo eller ikke har tid til å gå så langt. Den har mye plass å løpe rundt på for barna, og er spennende å besøke året rundt. I det røde huset ved Karpedammen, ligger besøkssenteret. Der kan dere få et besøkskart over Festningeløypa – en rundtur med 31 stoppesteder. Historien er spennende for barn: Ingen utenlandsk hær har noen gang klart å innta festningen, men den var under tysk kommando under andre verdenskrig. Kanonene og festningsvollene er stas å besøke, utsikten er super, men pass på barna, for det er høyt ned!

Akershus-Festning
Akershus festning setter fantasien i sving for små riddere.  Foto: VISITOSLO/Tord Baklund

4. SLOTTET OG SLOTTSPARKEN

Barna synes alltid det er gøy å besøke hjemmet til kongen og dronningen. Men har de vært i Dronningeparken og sett Lysthuset? Eller Abelhaugen og Nisseberget? De tre plassene ligger henholdsvis sørvest, sør og nord for Slottet.

Slottet-i-hostsol
Se slottet fra andre vinkler, kanskje ser dere kongen også?VISITOSLO/Tord Baklund

5. EKEBERGSKRÅNINGEN OG EKT HUSDYRPARK

Turen er på knappe to kilometer og har fantastisk utsikt over Oslo. Hopp på trikken til Ekebergparken, og start turen ved Karlsborgveien. Der vil dere se spennende helleristninger som er over 4000 år gamle. Kan barna se hva slags dyr de forestiller? Stien ligger i et naturreservat, og når dere kommer til Café Utsikten, er det fint å hente frem matpakker og sette seg på benkene og se på utsikten. Følg deretter turveien videre, kryss Kongsveien og trikkeskinnene, ta inn Jomfrubråtveien og fortsett bortover gangveien frem til målet: EKT Rideskole og Husdyrpark. Her venter hundre dyr på dere: Alt fra hester til til minigriser og påfugler. Barna kan ri på ponni, gå på omvisning som er tilrettelagt for små barn, eller gjøre andre aktiviteter som foregår der. Kafeen har hjemmelaget mat, barnestoler og lekekrok, og rett ved siden av kafeen ligger en fin lekeplass.

Trikkelinje 18 og 19 går til Ekebergparken.

Følg denne ruten:

6.VETTAKOLLEN

På Vettakollen får du UTSIKT, lover Hanna Norberg. Hele Oslo, fjorden, øyene og Nesodden. Da skulle man tro at turen var lang å gå, men neida, dette er overkommelig for de fleste barn. T-bane 1 til Vettakollen sørger for å ta dere fra sentrum opp til 196 moh på 19 minutter. Derfra er det bare en kilometer fra Huldreveien, via Gulleråsveien til Båntjernveien, før dere går videre inn i skogen og følger skiltene der helt frem. Hvis barna dine noen gang lurer på hvorfor dere ikke har flyttet fra Oslo til for eksempel Ski, vil de skjønne hvorfor når de står på toppen av Vettakollen. Dessuten vil de føle seg som om de akkurat har erobret verden.

Følg denne ruten:

 

Vettakolltoppen
Kun én kilometer å gå før dere har utsikt over hele Oslo, fjorden og øyene. VISITOSLO/Tord Baklund

7. BYGDØY

Halvøya Bygdøy har det meste som går an å ha for å lage turglede: Sjøbad og strand, kafeer og spennende museer, skogsstier og grisefjøs.

På Bygdøy Kongsgård, som er åpen på lørdager om høsten og våren, kan barna ri ponny, se på melking av kyr, og henge med hester, griser, høner, kaniner og sauer. Tar dere museumstur, kan dere starte ved Frammuseet, og fortsette turen til de mektige vikingskipene på Vikingemuseet. Etter å ha sett, men ikke fått røre, kan barna kanskje trenge å løpe litt fritt inne på Norsk Folkemuseum, og kanskje vanker det en sjokoladebit eller en vaffel?

Følg for eksempel denne ruten:

Bygdøy
Bygdøy har både sandstrand, spennende museer og bondegård. Foto: Charlotte Wiig

8. SØNDRE AAS GÅRD

Tid for lavterskeltur for de små! Og den går til Holmlia. Start med tog fra Oslo S og dra elleve minutter ut av byen. Turen derfra går på gangvei, videre inn på turveien fra Rosenholmveien, og så er dere plutselig på landet, med jordbrukslandskap hele veien frem til Søndre Aas besøksgård, der hester, sauer, griser, katter høns og påfugler venter på dere. Underveis på turen er det bonuser å hente skulle barna gå lei:

  1.  Barnas aktivitetsløype, en 30 meter lang hinderløype mellom Holmlia Senter vei og Holmlia Kirke, 200 m fra togstasjonen.
  2. Den kule lekeplassen Press Play, bak fotballbanen ved Holmlia skole.

Følg denne ruten

Holmlia
På Søndre Aas Gård venter moro med dyr og unger. Foto: Sara Kinge Bergland

Ull er gull

Ullsett til barn i 100% svanemerket merinoull. Designet av Jenny Skavlan for Pierre Robert.

Les mer