Kategori:

Uteaktiviteter

Kategori:

Uteaktiviteter

Har du barn i ulike alder? Her er 10 aktiviteter dere kan gjøre sammen

Det er en kunst å holde barn i ulike aldre i aktivitet, og at de samtidig er fornøyde. Her er favorittene våre som fungerer opp til tenårene, både sommer og vinter.

Aktiviteter for barn
Klatring er en populær aktivitet for barn i alle aldre. Søskenparet Oda (4) og Kasper (7) elsker å være i klatreveggen. Foto: Kristian Badendyck Fjeldstad.

– Klatring kan vi ty til året rundt, om det er et tre ute eller en klatrevegg inne. Det er like populært for både gutter og jenter, en sosial aktivitet, samtidig som det automatisk tilpasses hver enkelt nivå. Og terskelen for å oppleve mestring er lav for alle, sier  Stian Christophersen (35). Sammen med barna Oda (4) og Kasper (7) har han tatt turen til Oslo klatresenter på Skullerud. Her får barna boltret seg i buldreveggene og på tjukkasene.

Det er praktisk for foreldre å finne aktiviteter som barn i ulike aldre kan gjøre sammen. I tillegg er det fint for barn få felles opplevelser, på tvers av alderSamtidig er de færreste av oss supermennesker med kapasitet til å invitere barna på kreative verksteder og avanserte former for hjemmebakeri. Det er heller ikke alltid foreldre har råd, lyst eller mulighet til å dra på lekeland. Trikset er uansett å komme seg ut, eller i gang med en morsom inneaktivitet, før barna begynner å krangle, og foreldrene blir stressa.

Her har vi samlet våre favoritter for barn i ulike aldre – aktiviteter dere kan gjøre både inne og ute:

Utefavoritter:

1. Klatring

Klatring er en perfekt utendørstrening om vår og sommer. På høsten og gjennom vintermånedene trener de fleste inne. Det finnes vegger på skoler, kommunale idrettshaller og klatresentre. Aktiviteten klatring kan gjøres alene, sammen med venner eller med barna og gir god trening i koordinasjon, balanse, smidighet, psyke, strategi og konsentrasjon.

2. Leke i skolegården

De finnes i de fleste nærmiljøer og er tilrettelagt for aktivitet fra seksårsalderen og opp til tenårene: Vi slår et slag for skolegården. En fin ettermiddagssyssel når ungene trenger å få ut litt energi. Her er diverse lekestativ, mye plass og ofte bane for fotball, basket eller håndball. Ikke glem at slåball er en klassiker i skolegården. Sjansen er også stor for at dere vil møte på andre barn – og ikke minst foreldre. Det er ikke alltid vi som voksne, har energi til å være med barna å leke, men med andre voksne tilstede kan du slå i hjel tid med en hyggelig prat.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

3. Lekeplassen

Er det noe livet lærer oss, så er det at det er forskjell på kvalitet. Så også med lekeplasser. Noen lekeplasser er stusselige, og noen er fine. Når vi anbefaler lekeplass her, som en aktivitet for barn i ulike aldre, mener vi de store og fine lekeplassene. De som kanskje er ved et skogholt. De som er så fine at det mest sannsynlig er andre barn der å leke med. Og ikke minst, de som har en sittebenk. Hvis man ikke er så leken som voksen selv, kan man få mer tålmodighet med litt komfort. En benk kan bidra til dette, for ikke å snakke om litt kaffe på termos og en sjokolade i lomma. Let etter en sånn lekeplass i nærmiljøet, og ta plass.

4. Gå på ski, ake og stå på skøyter

Dette må jo bli suksess! Skal dere på tur, er det lurt å pakke med seg mat, snacks og varm drikke i sekken. En godbit gjør at det blir ekstra hyggelig underveis. Det eldste vil gå lengre og fortere enn det yngste, så det er lurt å finne en runde eller løype som begge kan gå samtidig og som det er lett for dere som foreldre å holde oversikt. Det er ikke så mye som skal til, og det er lurt å ikke stille så høye krav til skituren. Kø på t-bane, trengsel og stress er den sikre veien til at lufta går ut av store og små. Kanskje er det  like greit å gå ski bak huset – og lage et hopp der barna kan få prøve seg?

5. Leke i snøen

Lyst til å finne på noe morsomt en vinterdag? For de minste barna holder det kanskje å leke med spade i snøen. Litt eldre barn kan få en oppgave, som å grave ut snøhule, mens den yngste skal frakte snøen bort. På denne måten inviterer du til samarbeid. Å lage snølykt og snømann er også klassiske vinteraktiviteter. Og hva med å være engler i snøen? Et mer utradisjonelt tips er å male på snøen. Her er det bare fantasien, arealet og mengden maling som setter grenser, så husk å ta med nok utstyr. Dere kan bruke både konditorfarge og vannmaling når dere skal male snø – sjekk tipsene her!

Ull er gull

Ullsett til barn i 100% svanemerket merinoull. Designet av Jenny Skavlan for Pierre Robert.

Les mer

6. Slå opp telt hjemme i stua eller i hagen

Finnes det noe mer spennende enn telttur? For mange barn er dette selve drømmen. Å dra på telttur med barna kan bli en helt spesiell opplevelse som forsterker båndene dere imellom, men også til naturen. I skogen kan dere både tenne bål og fiske. Samtidig, her gjelder det å ikke ha for store ambisjoner som dere ikke er hardbarka friluftsfolk. Har du ikke kapasitet til å ta teltturen i skogen eller på fjellet, er det fullt mulig å telte i hagen. Og har dere ikke ordentlig telt, kan dere også bruke et leketelt i stua. Snakk om kortreist ferieopplevelse!

7. Dra på sykkeltur

Sykkeltur er populært for de fleste barnefamilier. Nøkkelen er å ha lav terskel for turen, og samtidig ha et mål. Kanskje dere kan sykle til kiosken, kjøpe en is og sette dere på en benk? De minste barna kan sitte i sete eller i sykkelvogn, og de eldre barna kan sykle selv. Har ikke barna knekt sykkelkoden enda? Her er tipsene dere trenger for mestring av både sykling og trafikkregler.

8. Gå ut i skogen og lys med lommelykt

Om høsten er det spennende å oppsøke skogen når det har blitt mørkt. En slik tur by på skrekkblandet fryd, både til små og litt større barn. Kanskje dere kan lage en spennende fortelling, for eksempel om å lete etter troll i skyggen? Ta gjerne med kveldsmaten, gå 50 meter inn i skogen og finn dere en rasteplass. Barna får garantert sove godt den natten! Er dere i skogen i dagslys, er spikking en morsom aktivitet. Spikking er enklest å begynne med fra 4-5 års alder. Her er det viktig å lære barnet at det aldri må gå med kniven i hånda, alltid sitte ned når det spikker og alltid spikke slik at kniven går vekk fra kroppen, ikke mot den.

9. Besøk en gård i nærmiljøet

De fleste barn er utrolig glade i dyr, og på gården får de møte både hester, griser, sauer og høner. Kanskje gården til og med tilbyr riding til barn? Bondegården er en suveren arena for trivsel, mestring og læring gjennom praktiske oppgaver. Her kan foreldrene ta seg en kaffe og en vaffel og lene seg tilbake med god samvittighet.

10. Kjøp lykke

Så er det dagene med møkkavær og lite energi hos de voksne.. Da er det greit å ta turen på lekeland, kino, svømmehall eller bowling. Et stalltips er å se etter steder der det også er hyggelig for foreldre, så ikke alt skjer på barnas premisser. Det er det kanskje nok av ellers i livet?

PS: Dere trenger ikke være sammen som familie hele tiden. Selv om barna fint kan leke sammen til tross for stor aldersforskjell, er det viktig med egentid for ett og ett barn med bare mamma og/ eller pappa.

Innefavoritter:

1. Bake

Barn elsker å bake, og det beste er selvfølgelig å smake på røren. Barna kan hjelpe til å måle opp, blande, rulle ut boller smøre på glasur på kake og så videre. Sjokoladekake og boller er store favoritter og ikke for komplisert prosjekt. Her gjelder det å tenke lavterskel! Det gjelder å ikke være redd for litt søl og ha på klær som tåler en flekk eller to.

2. Lage slim

Barn elsker å lage slim! Mang et barnerom er blitt gjort om til laboratorium i jakten på det perfekte slimet. La de små boltre seg uten å være for redd for kjøkkenbenk og sofa.. Med linsevæske, barberskum, lim og natron lager dere enkelt slim, og ekstra morsomt blir det med om dere tilsetter glitter. Eller hva med å lage spiselig slim med marshmallows, melis og konditorfarge? Her finner dere alle oppskriftene dere trenger for både gjennomsiktig og spiselig slim!

3. Lese bok

Hvis den eldste kan lese, så kanskje kan den eldste lese på sengekanten for den minste? Det er gjerne stas med storesøsken som kan lese. Høytlesning er fint, uansett. Denne kosestunden åpner for læring på så mange områder. Ved å lese for barnet ditt vil du styrke språkforståelsen, helt fra barnet er bitte lite. Men pass på at barnet får være med å velge bok, så det blir en positiv opplevelse.

4. Lage trolldeig!

Trolldeig er en morsom aktivitet dere kan gjøre med barna hele året rundt. Alt du trenger er mel, salt og vann! Avstøpning av barnehånd/-fot, stjerner, dørskilt og dyrefigurer er bare noen av tingene dere kan lage. Sjekk tipsene for morsom trolldeig her!

5. Inviter barna med på quiz

I bursdag, på skoleavslutning, på hyttetur, i bilen – quiz for barn er alltid en vinner. Men å finne på gode spørsmål og svar som passer til barnas alder, er både tidkrevende og vanskelig. Derfor har vi hjulpet deg, og laget ferdige quizer du kan laste ned og skrive ut.

6. Lek med yoga!

Hvorfor ikke ta med barna på en yoga-økt? Da får du trent litt sammen med barnet, og forhåpentligvis får dere en givende stund sammen. Er hverdagen hektisk i Familien AS , kan også mindfulness-øvelser anbefales. 

7. Perle

Perling er morsomt både for små og store barn, spesielt hvis man har noe gøy å perle. Tom for idéer? Her er 18 morsomme og litt annerledes perleoppskifter, samt noen tips om perling, stryking og hva du kan bruke de ferdige perlefigurene til. For litt eldre barn kan det også være spennende å få være med å stryke perlene etter at figurene er ferdig.

8. Lag et dukketeater

Dukketeater er morsomt både for de som er foran og bak teppet. Vil dere lage dukkene selv, er det bare å finne noen enslige sokker som kan forvandles til ulike dyr eller kule rockestjerner. Så kan barna lage et dukketeater med dukker de selv har laget. Kanskje de eldre barna kan lage manus og ta regien i forestillingen? Her er tipsene til kreative ting dere kan lage med barna!

9.  Danse limbo

Alt du trenger til denne leken, er en langkost. To holder stangen, mens den tredje prøver å komme seg under. Den beste teknikken er bakoverlent med bred benstilling. Stokken senkes laver og lavere for hver runde, og kommer du borti eller detter på ryggen, er du ute av dansen, eller leken. Sett gjerne på noen fengende rytmer og dans i vei.

10.Så og sette løk

Hvorfor ikke ta med hagearbeidet innendørs? Bruk en lørdag eller søndag til å så frø og sette løk i potter. Sett pottene i vinduskarmen og merk dem med hva du har plantet. Om ikke lenge kan dere plante dem ut.