Kategori:

Inneaktiviteter

Kategori:

Inneaktiviteter

De beste tipsene når du skal lage fotobok

Etter sommerferien har du sikkert mange fine bilder, men hvordan samler du dem til en flott fotobok?

Hvordan lage fotobok
Fotobok fra forskjellige epoker i barnas oppvekst gir glede igjen og igjen. Foto: Irene Zeier

Hvordan lage fotobok? Med en fotobok kan du vise frem bildene dine på en flott måte. Det første spørsmålet du må stille deg selv, er hvorfor du ønsker å lage en fotobok – hva vil du fortelle? Å bygge en historie er viktig når du skal lage din egen fotobok, så boken ikke kun fungerer som en samling av fine bilder.

– Før du begynner å ta bilder til fotoboka bør du tenke på hva du vil ha med, slik at du kan passe på å få nettopp de bildene. Husk å få med litt hverdag. Også i ferien må man kanskje i butikken for å handle, ta oppvasken, slå plenen eller male en vegg, sier Erik Faarlund, redaktør for foto.no. 

Erik Faarlund er redaktør i foto.no. Foto: Privat

Oppløsning

–  De fleste kameraer og andre enheter som kan ta bilder, gir tilstrekkelig oppløsning til bruk i fotobok, sier Niklas Andersson Steen.

Han er Canons spesialist på e-handel og digitale tjenester for consumer-/retailmarkedet i Norden.

– Mange programmer gir til og med automatisk beskjed dersom oppløsningen er for lav. Det du bør tenke på, er at dersom bildet ser bra ut på skjermen din, så betyr ikke dette nødvendigvis at det ser bra ut på trykk. For eksempel kan en smarttelefon ha vanskelig for å levere gode kontraster, farge- og detaljgjengivelse. Best resultat får du med et tradisjonelt kamera.

Hvordan lage fotobok
Niklas Andersson Steen i Canon Nordic. Foto: Privat

–  5 megapiksler holder i massevis uansett, sier Faarlund.

– Jo mindre bildene skal være i boka, desto lavere oppløsning tåler de, og for små bilder klarer man seg med 1 megapiksel. Det betyr at bilder fra dagens kameraer og mobiler kan beskjæres ganske kraftig hvis du ønsker å vise detaljer.

 Jeg anbefaler alltid å ta bildene i høyeste kvalitet, for da har du mer å gå på hvis du vil beskjære eller redigere bildene på annen måte i etterkant.

Tenk historie når du lager fotobok

– Å bruke god tid på å velge bilder er alfa omega når det kommer til å lage fotobok. Men tenk også på hvilken historie du ønsker å fortelle. Om du bare velger de aller beste bildene kan dette gå utover historien. Å lage en fotobok kan sammenlignes med å skape en film. Du må finne en balanse og rytme som fanger den som ser. Dette oppnås gjennom variasjon og overraskelser, sier Andersson Steen.

Faarlund oppfordrer også til å ta bilder som kan bli en historie eller fortelling, og understreker hvor viktig det er å tenke på at bildene skal inn i en fotobok når du tar dem.

– Er det til en reise, ta med bilder fra flyplassen der det står hvor dere skal, eller skilt langs veien. Ikke bare ta bilder når alle er glade og lykkelige. Fotografer barna når de er slitne og leie, eller når dere har punktert underveis, eller mistet ferga.

– Ta gjerne bildeserier som forteller en minihistorie – minstemann står klar på toppen av bakken, setter utfor og foretar et spektakulært fall til høye stilkarakterer og allmenn applaus. En kjapp serie på 4-5 bilder som gir et fint brudd i alle enkeltepisodene.

Hvordan lage fotobok som forsterker barndomsminner

Tenk på hva som gjorde akkurat den ferien eller det året spesielt. Det å bevare minnene som skiller en epoke fra en annen er ofte gull verdt senere. Barna elsker å se på bilder av seg selv, og ofte er barndomshukommelsen basert på opplevelser de har sett på bilder i ettertid. Det er hyggelig å minnes sommeren de lærte å sykle eller vinteren de gikk på skøyter for første gang.

– Ja, vis noe barna kan i år, som de ikke kunne i fjor, anbefaler Erik.

– Ta med noe som er typisk for dette året eller akkurat denne turen, slik at man senere kan se på bildene og minnes typiske ting som «det var den sommeren det bare regnet», eller «Det var den sommeren pappa sovnet i sola og ble rød som en hummer».

bilde av to jenter som har kledd seg ut
Et godt bilde kan forsterke gode barndomsminner. Foto: iStock

Hvordan lage fotobok med variasjon

Layout og presentasjon er viktig for helheten. De fleste fotobøker har mange valgmuligheter når det kommer til maler, slik at det er enkelt å tilpasse uttykket til det du vil formidle.

– En god layout holder på oppmerksomheten til den som ser. Når du begynner å jobbe med layouten og plassering av bildene, er det viktig at du tenker dobbeltsider og hvordan de vil se ut sammen. Glem ikke å variere antall bilder på hver side. Bland nærbilder og oversiktsbilder og sørg for å veksle mellom ulike former og farger, poengterer Niklas.

– Bruk også bilder av ulike størrelser, tipser Erik. Skjær vekk deler av bildet du ikke liker, for å få et bedre utsnitt. Da får du også ulike formater på bildene, som gir fin variasjon. Husk at det er lurt å ikke presse for mange bilder inn på en side, og ikke gjøre bildene for små. De aller fleste bilder blir bedre jo større de er.

Noen fotobøker har en såkalt Lay-flat-funksjon der det ikke blir skille mellom høyre og venstre ark. Da kan du strekke et bilde over to sider – flott ved panoramaer og bildene du er spesielt fornøyd med.

– Du kan også sette bildene skjevt inn i albumet for å bryte litt med standarden, sier Erik.

Selv tar han av og til bilder på skjeve, og setter dem skjevt inn i boka, slik at motivet blir rett, men rammene skrå

– Det er viktig at det ikke blir for mye variasjon i layouten, understreker Niklas. Det kan faktisk bli monotont. Layouten bør ha en rød tråd, akkurat som historien til boken.

Hvordan lage fotobok med bra tekst

– Når du blar i en fotobok, er du sjelden interessert i å lese lange litterære verk, poengterer Erik.
– Du kan naturligvis sette inn tekst for å si helt nødvendige ting, som hvor dere er eller hvem som er på bildet. Slikt er nyttig for ettertiden. Men du trenger ikke fortelle at «barna leker med ball», for det ser alle på bildet. Jo mer tekst du har, desto færre bilder får du dessuten plass til.

– Ja, hold teksten kort og konsis. La bildene fortelle historien! Navn og dato kan dog være bra å ha med, samstemmer Niklas.

De fleste fotobøkene har uendelig varianter av skifttyper å velge mellom og det er lett å prøve deg frem i det som føles som en evighet, før du endelig bestemmer seg.

Velg en fin og diskre skrifttype som passer til boken. Og før du sender den til trykk – korrekturles! Om du har mulighet, skriv gjerne boken ut på vanlig papir hjemme før du bestiller den. På den måten kan du se helheten og lettere oppdage eventuelle feil, anbefaler Niklas.

Jenny Skavlan Loungewear sett

Vid bukse og omslagstopp med kimonoermer, begge i 100 % merinoull.

Les mer

Ikke glem fotografen når du skal lage din egen fotobok

Hvilke foreldre har vel ikke opplevd å gå gjennom bildene fra ferien, bare for å oppdage at det omtrent ikke finnes et eneste bilde av en selv! Det er ofte én person som tar de fleste bildene, så pass på å få med alle.

– Få andre til å ta bilder også, så du også kommer med på noen av bildene, anbefaler Erik.
– Litt avhengig av alderen på barna, synes jeg det er flott å la barna ta noen bilder selv også. De tar bilder du aldri ville tenke på å ta, og du får lave vinkler som voksne ofte glemmer. Ikke minst gir det barna et større eierskap til fotoboka, og du husker lettere det som er avbildet når de blir eldre.

Hvordan velge leverandør av fotobok?

Det finnes utallige leverandører av bøker med god kvalitet. Og de fleste tilbyr også lagringsmuligheter for bildene dine og diverse tjenester for bildebehandling, som Canons Irista.

– Min erfaring er at du bør bestemme deg for om du vil ha print eller trykk, og om du vil ha lay-flat eller ikke, sier Erik.

Akkurat hvem du velger til å levere dette er det mindre forskjeller på.
– Hvis man vet å sette pris på høy bildekvalitet, anbefales print. Når boken printes på en printer, som for eksempel FujiFilm Brilliant fotobok, i stedet for å trykkes, ser det ut som ekte foto og ikke rastertrykk, som de fleste bøker er.
– De som printes koster som regel litt mer enn de som trykkes, så skal man gi bort til mange, vil noen naturligvis velge en enklere variant.

Flere fotobokleverandører:

 • Elite Foto
 • FotoKnudsen
 • Fotovideo Laboratoriet
 • Japan Photo/Cewe
 • Nfoto
 • Blurb
 • Smartphoto
 • Optimalprint
 • Interfacemedia
 • Elkjøp
 • Solentro
 • Izito

Hvordan lage fotobok – 5 viktige ting å tenke på!

 1. De fleste enheter vi tar bilde med i dag gir bra nok resultater for en fotobok. Det beste resultatet gir fortsatt tradisjonelt kamera.
 2. Det kan være en fordel å tenke at boken skal fortelle en historie, og ikke bare viser frem de fineste bildene.
 3. Varier formater og utsnitt på bildene. Varier også layouten på sidene, men behold en rød tråd.
 4. Hold teksten kort og konsis. Opplys kun om ting som ikke bildet forteller.
 5. Husk at fotografen også skal fotograferes. Det er hyggeligst om hele familien blir med i albumet.

Kilder: Erik Faarlund og Niklas Andersson Steen