Kategori:

Inneaktiviteter

Tag:
jul
Kategori:

Inneaktiviteter

Tag:
jul

Tips til å pynte pepperkaker

Barn elsker pepperkaker og selve pyntingen er nesten enda bedre enn å spise dem! Her er også oppskrift på pepperkaker.

Noah og søsteren viser ulike teknikker for å pynte pepperkaker. Men først må kakene lages! Foto: Tonje Walde

Pepperkakehus

Foto: Bjørn Inge Karlsen og Espen Løken

Pepperkakehus kan lages i mange forskjellige varianter. Fra eventyrhus, minihus til å henge på kaffekoppen, til kjente bygninger, slott og borger.
Mange bruker knekk som lim, men det går helt fint med melisglasur, det smaker også bedre! I vinduene kan du feste gelatin. Snø kan lages av kokosmasse,  hvitt godteri eller marengs. Kanelstenger kan bli vedkubber.
Tips til å pynte med melis:
Hvis du holder deg til ett par farger er det lettere å få det pent. Har du ikke en kremsprøyte, går det fint å fylle en plastpose og klippe et lite hull i det ene hjørnet.

HER ER OPPSKRIFT PÅ PEPPERKAKEDEIG

Pepperkake på pinne

Foto: Bjørn Inge Karlsen og Espen Løken


Her har vi stukket ut hjerter og stjerner på vanlig måte, lagt en ispinne på og en liten pepperkakefigur på den igjen.  Ispinner får man kjøpt i hobbybutikker. Stekes på vanlig måte og pyntes etter eget ønske. Vi har brukt melis og kakepynt.

Pepperkakene stekes sammen med ispinnene. Pynt etterpå.

Sukkertøystenger

Rull ut deigen til like lange pølser og stek. Pyntes enkelt med melis blandet med konditorfarge. Pynt for eksempel med Bamsemums.

Pynt pakker med pepperkaker

Bruk pepperkaker som pynt! Foto: Tonje Walde

Stikk to hull i pepperkakene før du setter dem i ovnen. Tre en trå gjennom en og fest den til en julegave. Det ser kjempelekkert ut, og det er en morsom vri å få spiselig pynt!

Fra pepperkakemann til reinsdyr

Fra pepperkakemann til reinsdyr på 1-2-3! Foto: Tonje Walde

Snu pepperkakemannen på hodet, og vips har du et reinsdyr! Bruk melis til å tegne horn oppover beina, og bruk armene som ører.

Mini-pepperkakehus

Små pepperkakehus pynter kaffekoppen! Foto: Tonje Walde

Klipp ut etter malen, og stek pepperkakene som vanlig. Bland inn en eggehvite med melisen, så blir den stivere og lettere å pynte med. Et top tips er å pynte med melis før du limer sammen sidene.

Hjerter med ”glass”

Foto: Bjørn Inge Karlsen og Espen Løken

Dette er en ny vri på de tradisjonelle hjertene til vinduet. Her har vi stukket ut et stort hjerte og så brukt en liten form til midten. Vi anbefaler å steke pepperkakene noen minutter først før man fyller hullet. ”Glasset”  lager man ved å knuse sukkertøy eller kjærlighet på pinne og legge det oppi hullet.
Det er lurt å følge litt med under steking og eventuelt etterfylle litt. Pass på at det ikke steker for lenge, da kan det miste fargen sin.

Tips! Pepperkakeformer kan også brukes til:

  • Morsomme pizzabiter (stikk ut deigen før steking)
  • Originale brødskiver
  • Sjablonger til tegninger
  • Trolldeigfigurer
  • Julepynt av appelsinskall

Les også: SÅNN LAGER DU PEPPERKAKELYKTER