Kategori:

Inneaktiviteter

Kategori:

Inneaktiviteter

Spille med barna? Her er anbefalingene

Dataspill kan være lærerike og interessante. Her er 10 tips for familien.

Spill med barna! Her er tipsene.
Spill med barna! Her er tipsene. Foto: iStock.

Spillindustrien er enorm, og alle har til enhver tid en smart liten spillmaskin i lomma. Men spillmediet er fortsatt relativt ungt sammenlignet med film- og musikkbransjen, og møter fortsatt mye moralsk motstand. Rådet fra Medietilsynet er å spille sammen med barna. Vis engasjement, lytt og lær!

Vi har samlet 10 interessante spill, fordelt på tre aldersgrupper:

Merk: Spill merket 3+ er ikke forbeholdt de minste barna, men betyr rett og slett at spillet er tilgjengelig for alle.

Grow Home (Playstation 4, PC)

Et sjarmerende lite spill om den iherdige roboten BUD (Botanical Utility Droid) på en fremmed planet, hvor det overordnede målet er å klatre til toppen av en gigantisk bønnestengel. Samtidig samler man frø og sår nye planter for å komme høyere og høyere opp i skylagene – men hva skjuler seg der oppe? Grafikken er stilisert og fargerik, mens spilluniverset byr på få andre farer enn å falle ned fra bønnestengelen.

Grow Home er ikke nødvendigvis et berikende spill i henhold til tematikk og handling, men gir et friskt innblikk i hva et spill anno 2018 kan være.

Botanical Utility Droid i fritt fall. Etterpå bærer det hele veien opp igjen.

Botanical Utility Droid i fritt fall. Etterpå bærer det hele veien opp igjen. Foto: Reflections Interactive / Ubisoft

Lego-serien (tilgjengelig på alle plattformer)

Telltales Lego Video Game-serie står fortsatt igjen som den perfekte måten å spille med barna på. Ikke bare fordi de mange ulike spillene i serien tar for seg etablerte universer som Batman, The Avengers, Star Wars, Harry Potter, Ringenes Herre og Jurassic Park, men fordi hele opplevelsen er skreddersydd for å spille flere samtidig.

Her får både barn og voksne en frisk blanding av passe vanskelig gåteløsning, action og sosialt samvær, krydret med humoristiske “Legofiserte” filmsekvenser fra de aktuelle filmuniversene.

Skjermbilde fra Lego Marvel’s Avengers.

Skjermbilde fra Lego Marvel’s Avengers. Foto: Marvel / Lego Group.

Super Mario Odyssey (Nintendo Switch)

Snakk om et overflødighetshorn av krumspring, innovasjon og spillglede, slik Mario-spillene i lange tider har vært kjent for. Super Mario Odyssey er et rendyrket plattformspill som spenner seg over en lang rekke utsøkt designede verdener (brett), der både fri utforskning og millimeterpresisjon kommer sammen i skjønn forening.

Med en ekstra kontroll (som medfølger konsollen) kan dessuten far eller mor innta en passiv rolle i spillet, hvor dere styrer en liten følgesvenn som kan samle mynter og knerte fiendtlige skilpadder mens poden spiller.

Skjermbilde fra Super Mario Odyssey. Her kan man for første gang kle opp Mario i frekke solbriller og partyskjorte

Skjermbilde fra Super Mario Odyssey. Her kan man for første gang kle opp Mario i frekke solbriller og partyskjorte. Foto: Nintendo

Minecraft (PC, Xbox One, Playstation 4, smarttelefon)

Denne har dere kanskje hørt om før. Minecraft er kjent for å være spillet som har blitt brukt som læringsverktøy i skolesammenheng, nettopp fordi totalopplevelsen avhenger av spillerens kreativitet og skapervilje. Med de aller yngste kan dere spille i Creative Mode og bygge hus eller hytter eller hva nå enn dere ønsker, og etterhvert som dere utforsker omgivelsene kan dere oppdage nye materialer å bygge med.

Minecraft er med andre ord oppbyggelig i mer enn én forstand.

Journey (Playstation 4)

Et spill som Journey er vanskelig å beskrive.

Fra tid til annen dukker det opp spill fra mindre utviklerhus som utfordrer vår oppfatning av hva et spill skal være – her finnes ingen slagsmål, statistikker eller konkrete mål, kun en ørken med et lysende fjell på horisonten. Med sin billedrike men vage fortelling, makter spillet å tvinge enhver til å gjøre seg opp sin egen mening om budskapet. For ikke å snakke om at det er slående vakkert.

Journey er et spill som utfordrer barna emosjonelt, fremkaller egne refleksjoner og som med sitt intuitive kontrolloppsett er tilgjengelig for unge så vel som gamle. Reisen er mer verdifull enn destinasjonen.

Journey er en meditasjon over våre stier i livet – i spillform.

Journey er en meditasjon over våre stier i livet – i spillform. Foto: Thatgamecompany

Jenny Skavlan Loungewear sett

Vid bukse og omslagstopp med kimonoermer, begge i 100 % merinoull.

Les mer

Owlboy (PC, Playstation 4, Nintendo Switch)

Noe så sjeldent som et norskutviklet spill med høy internasjonal anerkjennelse, utviklet av to ildsjeler på gutterommet.

Owlboy tar for seg historien til, nettopp, uglegutten Otus, etter at landsbyen hans blir angrepet av pirater. Den nydelig pikselerte retrografikken og 2D-perspektivet skiller det markant fra dagens storspill – men gjennom en hårfin balanse mellom action og kreativ problemløsing, så vel som et rikt persongalleri som byr på både humor og underfundigheter, er Owlboy et spill for alle generasjoner.

Her får du trent både lattermuskelen, reaksjonsevnen og de små grå.

Owlboy byr blant annet på sirlig håndtegnet pikselgrafikk. De to utviklerne flyttet hjem til mor og brukte 10 år på å realisere drømmen.

Owlboy byr blant annet på sirlig håndtegnet pikselgrafikk. De to utviklerne flyttet hjem til mor og brukte 10 år på å realisere drømmen. Foto: Steam / D-Pad Studio

Celeste (PC, Mac, Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

Celeste hører på mange måter innunder puzzle-sjangeren (tenk Tetris), men er også et plattformspill (tenk Super Mario) som går nye veier. Oppdraget er å geleide hovedpersonen Madeline til toppen av det fiktive fjellet Celeste, mens man forserer hindringer som krever et kvikt hode og kjappe tomler.

Samtidig er det også et spill hvor man på reisen møter ulike mennesker med unike historier, som hjelper Madeline med å forstå seg selv. Det underliggende temaet er angst og depresjon, men framstillingen er dempet nok til at det passer også de yngre barna.

I Celeste må du bruke både tenkemuskelen og reaksjonsevnen for å nå målet.

I Celeste må du bruke både tenkemuskelen og reaksjonsevnen for å nå målet. Foto: Nintendo / Matt Makes Games

Inside (PC, Xbox One, Playstation 4)

Inside er en liten perle fra Danmark. Med en helt nydelig stemningsfull svart-hvitt-estetikk, der skyggene lurer rundt ethvert hjørne, fortelles en nærmest poetisk historie om en liten gutts flukt fra et dystopisk diktatur – alt sett i 2D-perspektiv. Det som virkelig får Inside til å skinne, er de mange lumske hindrene som må forseres på kreative og oppfinnsomme måter.

Løsningene i Inside er sjelden åpenbare, men følelsen når man først finner den riktige innfallsvinkelen gir en rekke deilige aha-øyeblikk. Atmosfærisk hjernetrim krydret med samfunnskritikk har sjeldent vært bedre.

Hva har skjedd med alle de andre? Hvem har tatt kontroll over dem? Inside er en spillopplevelse som spiller på hele følelsesregisteret.

Hva har skjedd med alle de andre? Hvem har tatt kontroll over dem? Inside er en spillopplevelse som spiller på hele følelsesregisteret. Foto: Playdead

Life is Strange (Playstation 4, Xbox One, PC)

Livet er jammen rart, og spesielt rart er det når man er tenåring. I dette episodebaserte eventyrspillet, som er en hybrid mellom rollespill og pek-og-klikk-sjangeren fra gamle dager, følger man 17 år gamle Maxine Caulfield i den fiktive byen Arcadia Bay i Oregon. Når Maxine plutselig utvikler evnen til å reise i tid, oppstår forviklinger – og det lurer en apokalyptisk storm på horisonten.

Det som i utgangspunktet kan virke som en tidsreisethriller i science fiction-land, er heller et vakkert portrett av vennskap og hvordan handlinger gir konsekvenser, og underveis i historien må spilleren løse smertefulle moralske dilemmaer.

Life is Strange er fortellerkunst på sitt ypperste, og tar opp temaer om alt fra mobbing, seksuelle overgrep og samlivsproblemer, til tidsreising og parallelle universer. Historier som dette får du rett og slett ikke på film.

Gjennom fem episoder blir du kjent med bestevenninnene Maxine og Chloe. Historien utforsker en rekke aktuelle problemstillinger.

Gjennom fem episoder blir du kjent med bestevenninnene Maxine og Chloe. Historien utforsker en rekke aktuelle problemstillinger. Foto: Dontnod Entertainment

Stardew Valley (PC, Nintendo Switch, Playstation 4)

Stardew Valley setter deg – hold dere fast – i skoene på en storbonde. Hver dag begynner likt: Du står opp fra sengen og ser på værmeldingen. Basert på hvordan den ser ut, planlegger du dagen din. Hvis det blir regn i morgen kan du la være å vanne planter, og kanskje heller bruke dagen i bygda ved siden av gården – skaffe nye verktøy, frø, dyr og så videre – alt som hører gårdsdriften til.

Magien ved Stardew Valley er den hypnotiske rytmen som oppstår ettersom dagene går og gården vokser seg større, mens du konstant må forholde deg til praktiske problemer og håndtering av ressurser. Slik har man faktisk å gjøre med et spill som på elegant vis introduserer barna for en langsiktig tenkemåte, uten at det går på bekostning av dybden.

Ser du på kalenderen at det er et halvt år til den årlige fruktfestivalen? Da må du kjøpe inn frø god tid i forveien, for å ha noe å tilby.

I Stardew Valley driver du en gård fra dag til dag, men må også tenke langsiktig.

I Stardew Valley driver du en gård fra dag til dag, men må også tenke langsiktig. Foto: ConcernedApe / ChuckleFish