Kategori:

Inneaktiviteter

Kategori:

Inneaktiviteter

Hvor mye skjermtid skal vi la barna ha?

De fleste barn liker både mobiler, nettbrett og tv. Mange foreldre lurer på hvor mye skjermtid de skal tillate. Noe fasitsvar finnes neppe. Slik løser disse familiene det.

Mor sitter med to barn på fanget, de ser på en iPad
Foto: Alexander Dummer

Hvor lenge eller hvor ofte? Og er det egentlig  en forskjell på om mor eller far har mobilen ved middagsbordet, eller om tenåringen har det?

Vi starter med å ta temperaturen ute blant folk:

Det er altså ikke bare barna som henger litt mye på mobilen. Og det er ingen hemmelighet at mobilbruk og andre skjermer kan være en kilde til konflikt.

Visste du for eksempel at:

  • 91 % av alle barn og unge mellom 9 og 16 år har en smarttelefon.
  • Flere barn og unge enn før mener at foreldrene bruker for mye tid på mobilen.
  • Gjennomsnittlig sjekker vi mobilen 268 ganger hver dag.
  • Barn og unge bruker tre ganger mer tid på internett nå enn for ti år siden.
  • Barn og unges mediebruk er et av punktene som kan være mest diskutert og konfliktfylt i familien, både for voksne og barn.

Kilde: bufdir.no, barnogmedier2016.

 

Les hvilke regler fem andre familier har for skjermbruk.

Camilla Reimers:  Vanskelig med felles regler

– Min erfaring er at alle barn er utrolig forskjellige , så det er vanskelig å ha felles regler. Noen regler må man ha, så hos oss er det stengt forbudt med mobil ved bordet, uansett – nulltoleranse.

Problemet kan være at far i huset har en uvane med å sjekke sin mail, men som jeg sier ingen er så viktige at de må svare på en mail midt i middagen.

Våre barn har TV på rommet og det fungerer veldig bra. De ser ikke noe mer på TV nå enn når den var i stua, tvert i mot.

Vi voksne må huske at vi lever i 2017 og at vi ikke ringer en hustelefon for å høre om noen er hjemme. De kommuniserer med hverandre kontinuerlig via mobil og andre elektroniske elementer. De er sammen via Skype , Facetime og alt annet.

Likevel er det en kjensgjerning at ingen barn blir glad av å spille, så man må begrense de små, så de ikke våkner tidlig bare for å finne iPaden. Det kan være greit å si null iPad om morgenen, da sover også barna bedre.

Hos oss er det ikke lov med iPad rett før leggetid.

For å ikke få en reglerytter-familie, med regler det er umulig å overholde, og som dermed mister sin hensikt, sier jeg av og til ja til spilling og av og til nei til minstemann.

De fem familiene:

Familien Ronge Andersen: Vilde (34), Bjørnar (37), Oliver (8) og Sindre (4). Bor i Hokksund

Familien Hundershagen: Line (35), Pål (45), Henriette (15), Victoria (13),Sofie (13),Emilie (9), Matias (7). Bor i Drammen

FamilienReimers: Camilla (48), Felix (49), Axel (19), Jacob (16), Kaia (9). Bor i Oslo

Familien Langfoss-Håland: Marianne (36), Dag (40), Maia (6), Sara (2). Bor i Drammen

Familen Helland: Linn (38), Jørn(38), Emilie(13), Nora (8). Bor på Konnerud

Kollasje av private bilder fra 5 familier

De større barna bør i størst mulig grad finne ut av dette selv. Gjør de skolearbeid, er sammen med venner og går på trening, ville jeg senket skuldrene og tenkt at alt er bra. Ta heller en prat og hør hva de selv synes om egne spillvaner.

Med de mindre barna er det greit å si at ”fredag får vi gjester , ingen av barna har med iPad, så ingen iPad”. Eller omvendt. Hvis barna ikke kjenner hverandre, kan iPad være en ”icebraker”, til de kjenner hverandre bedre.

Vilde Ronge Andersen: Gjør helgene til noe spesielt

– iPad, iPad, iPad og atter iPad. Hva var vel livet uten iPad?

Ungene spiller gjerne litt når de kommer hjem, frem til middagen er ferdig. Etter det er det gjerne andre interesser på dem.

Så det er sjelden de sitter så lenge at vi føler at vi må sette en tidsgrense. Det er ikke nødvendig. Kjenner forøvrig flere som må det.

Ellers får eldstemann lov å ha med iPad på senga i helgene. Det er stort for ham!

Men vanlig hverdager er det ikke iPad utenom litt på ettermiddagen, og kanskje litt til kveldsmat.

Ungene ser også på tv selvfølgelig, men sjelden lenge om gangen.

Line Hundershagen: Med barn i ulike aldre, gjør vi litt forskjell

– Barna ser lite tv hjemme. Det blir litt i helgene, ellers så blir det lite TV siden det er fritidsaktiviteter omtrent hver ukedag. Minstemann leker mye med Lego.

Etter kveldsmat og tannpuss får de lov å se litt på iPad.

Da ser minstemann en halv time en tv-serie han liker, gjerne Lego. Hun på ni år ser omtrent én time på Disney-serier. De to eldste på 13 år ser gjerne på tv på rommet sitt, eller på iPad frem til rundt 22.00.

I helgene ser vi på TV2- programmer sammen om de passer for familien, og lørdager ser vi gjerne en film sammen. Han minste ser av og til på barne-tv. Vi ser som regel Newton på søndager sammen.

Det er ingen problem å få dem til å legge bort iPaden, så lenge jeg gir dem tid, og sier i fra at den snart må legges bort.

De ser på Netflix, Viaplay og NRK Super. De har foreldrekontroll på appene så de ikke ser noe de ikke skal.

De liker å spille Mindcraft eller Lego-spill på iPaden. Alle barna har egen Ipad de har kjøpt selv for egne penger. De to eldste på 13 år har egen TV på rommet.

Marianne Langfoss-Håland: Deler én Ipad

Maia er veldig glad i å bruke iPad, men vi begrenser det ut i fra hva vi syns er greit.

Ipadtid-for-ungdommen2
Maia ser på sminketips.

Hun er veldig glad i å høre på musikk på den og det sier vi sjelden nei til da vi er en musikkglad familie. Vi har kun en iPad i huset og den deler vi på.

Maia må også la Sara få bruke den innimellom.

Reglene fungerer veldig greit. Sara elsker Fantorangen-appen og de liker begge godt å se på NRK Super.

 

Linn Helland: Ingen regler

– 13-åringens favoritter på  iPhone/iPad/PC er Snapchat, Youtube m/sminketipsvideoer og diverse, Spotify, Instagram, Facebook.

8-åringens er Youtube, ulike spill og NRK Super. De har hver sin iPad og hver sin iPhone.

Vi har ingen regler med iPad-bruk. Kommer de hjem fra skolen og har lyst til å sitte og slappe av litt med den, så gjør de det, akkurat som vi trenger å koble av litt med ting.

Egentlig har vi ikke hatt så mye problemer med at de bruker den for mye. Og synes vi at de gjør det sier vi bare fra at nå er det på tide å gjøre noe annet.

Råd til andre

  • Finn ut hvilke grenser som skal gjelde i deres familie. Ta ungene med på råd.
  • Barn er forskjellige, så felles regler kan være vanskelig å overholde. Forklar hvorfor dere eventuell gjør forskjell – både på grunn av alder og fordi noen er mer glad i å sitte foran en skjerm enn andre.
  • Husk at unger bruker sosiale medier til å holde kontakt med venner.
  • Avslutt skjermbruk i god tid før leggetid.
  • Gjør forskjell på hverdager og ukedager.

Hvilke regler for skjermbruk har dere? Har du tips til andre foreldre – eller tanker om barn og sosiale medier/skjermbruk?

Send oss en epost  redaksjon@plusstid.no