Kategori:

Inneaktiviteter

Kategori:

Inneaktiviteter

Netflix for barn – dette bør du vite

Netflix er strømmetjenesten som vokser i rekordfart, og en stor andel av innholdet rettes mot barn. Det gir nye utfordringer for småbarnsforeldre.

Barn elsker å se på tv. Men hvor mye er det egentlig greit å glo?
Barn elsker å se på tv. Men hvor mye er det egentlig greit å glo? Foto: iStock
Kjellhaug Tonheim Tønnesen jobber som rådgiver og foredragsholder i Barnevakten.

Kjellhaug Tonheim Tønnesen jobber som rådgiver og foredragsholder. Foto: Barnevakten.no

Taktfast pumpes det ut ny underholdning på Netflix, og i stor grad til barna våre. Det kan være alt fra egenfinansierte Netflix-produksjoner som ikke finnes andre steder (som Dragons: Race to the Edge), eller filmer som allerede er godt kjent (som Grusomme meg). Vi skal forsøke å lyse opp stien for dere: Hva bør barnet mitt se og ikke se på Netflix? Hvordan finner jeg det gode innholdet? Og hvor mye tv er egentlig greit før det blir for mye?

– Det første du bør gjøre om det ikke allerede er gjort, er å opprette en brukerkonto for barna dine, tipser Kjellaug Tonheim Tønnesen. Hun jobber som rådgiver i Barnevakten.no, og holder foredrag med barn og mediebruk i fokus.

Egen brukerkonto er riktignok ikke et krav for å få tilgang til barneavdelingen på Netflix, kids, som allerede er tilpasset barn. Forskjellen er at du kan skjule voksenavdelingen helt hvis barna har en dedikert konto.

Slik gjør du det:

  • Logg inn på Netflix i nettleseren din – dette kan ikke gjøres på mobil, konsoll eller nettbrett.
  • Naviger til øverste høyre hjørne av skjermen, og trykk på profilen din. Velg Administrer profiler.
  • Velg Legg til profil, skriv et navn og kryss av for Barn.
  • I listen over profiler kan du nå klikke deg inn på barnas profil, og velge hvorvidt innholdet skal tilpasses Små barn eller Store barn. Se skjermbilde.

– Merk at det er forholdsvis enkelt å skifte profil. Barna kan enkelt velge voksenprofilen når de logger inn, og via menylinjen kan man også lett skifte profil, sier Tønnesen.

På den annen side vil barna fort bli avslørt, legger hun til. Neste gang de voksne bruker Netflix vil innholdet barna har sett være synlig i Nylig sett og påvirke nye anbefalinger.

Nora (9) er en flittig bruker av Netflix, men har selv erfart at det kan bli for mye

Nora (9) er en flittig bruker av Netflix, men har selv erfart at det kan bli for mye. Foto: Privat.

Ta hensyn til aldersgrensene

Så hvor går grensen for hvor lenge barna bør se på Netflix? Forskere konkluderer med at 3 timer og 42 minutters film- og tv-titting hver dag bør være maksimum. Men hva mener barna selv? Nora Mæhlum-Johansen er 9 år, og har selv erfart at det går en grense:

– På overnattingsbesøk hos en venninne, brukte vi ganske mye nettbrett. Vi spilte og så på film og sånn nesten hele dagen, og på kvelden også. Det var ikke så gøy etterpå, sier hun. Jeg kom hjem og var ganske sliten og litt lei meg. Det ble kanskje litt for mye, tror jeg. Mamma lurte på om det hadde skjedd noe, om jeg hadde kranglet med venninnen min eller noe sånn.

Jenny Skavlan Loungewear sett

Vid bukse og omslagstopp med kimonoermer, begge i 100 % merinoull.

Les mer

 

3 gode barnefilmer på Netflix

Ole Brumm: Nye eventyr i Hundremeterskogen

Ole Brum

Aldersgrense: 3+ (alle)

Ole Brumm og vennene hans vender tilbake i nye episodebaserte historier fra Hundremeterskogen.

Som Brumm-universet er kjent for, bys det på både livsvisdom, humor, tristesse og spenning. Hver karakter i Brumm-universet er kjennetegnet av sine fremtredende problemer, Tussi med sin melankoli, eller Tiger med sin hyperaktivitet, men problemene deres representerer også figurenes unike styrker. En klok serie for både barn og voksne.

Atlantis: En forsvunnet verden

Atlantis

Aldersgrense: 7+

En av de mest unike og bortglemte Disney-filmene fra det tidlige 2000-tall, og en lekkert tegnet heisatur som fortjener å nytes av nye generasjoner. Filmen tar for seg reisen til en gruppe eventyrere som forsøker å finne den legendariske undervannsbyen Atlantis.

Ladies First: Historien om Deepika Kumari

Aldersgrense: 7+

Denne dokumentaren er på knapt 40 minutter, men tar for seg hele karrieren til den indiske bueskytteren Deepika Kumari.

Her skildres et samfunn preget av fattigdom og kjønnsforskjeller med en pedagogisk varsomhet som gjør programmet høyst tilgjengelig for barn. Budskapet om kvinnelig mot, styrke og kraften i å stå opp mot urettferdighet, kommuniseres likevel med tydelighet og presisjon.

Kilder: Forskning.no, Barnevakten.no, Streamingguiden.no