Skribent:
Kategori:

Inneaktiviteter

Skribent:
Kategori:

Inneaktiviteter

Moro på kjøkkenet: fem eksperimenter med bakepulver

Finn frem vernebrillene for her skal det eksperimenteres med kjøkkenets egne eksplosiver, bakepulver og eddik.

Du trenger ikke å gå lenger enn til kjøkkenskapet for å finne ingredienser til spennende og morsomme eksperimenter.

Bakepulverbombe

Klar for en eksplosjon? Når bakepulver reagerer med eddiksyre dannes det gass nok til at kinderegget “eksploderer”. Foto: Tanja Hauge Reine

Du trenger: kinderegg, bakepulver og eddik

  
1. Dette eksperimentet bør du gjøre utendørs. Fyll topplokket av kinderegget med bakepulver, og bunnen med eddik.

 
2. Lukk kinderegget så raskt du klarer, og rist det litt før du legger det fra deg og venter på reaksjonen.

  
3. Poff! Gassen som dannes når bakepulver og eddik blandes får kinderegget til å åpne seg. Obs! Ikke prøv dette eksperimentet i større skala, da kan du skade deg.

Vær rask med å legge fra deg kinderegget, før det åpner seg. Foto: Tanja Hauge Reine

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Sydende bakepulvervulkan

Rosa lava! Foto: Tanja Hauge Reine

Du trenger: bakepulver, eddik, aluminiumsfolie, glass og konditorfarge


1. Lag en vulkan av et glass og aluminiumsfolie, og plasser den oppi en form med høye kanter, så blir det mindre gris på kjøkkenbenken.

  
2. Hell eddik ned i vulkanen, og tilsett litt konditorfarge.

   
3. Rør rundt, tilsett en spiseskje eller to med bakepulver og vent på utbruddet.

Tilsett mer bakepulver hvis du ikke synes utbruddet er stort nok. Foto: Tanja Hauge Reine  

Jenny Skavlan Loungewear sett

Vid bukse og omslagstopp med kimonoermer, begge i 100 % merinoull.

Les mer

Magisk lysslukker

En magisk eliksir av bakepulver og eddik. Foto: Tanja Hauge Reine

Du trenger: bakepulver, eddik, flaske eller kolbe, telys og et glass/telysholder.

  

1. Bland cirka to spiseskjeer bakepulver og en halv desiliter eddik forsiktig i en flaske eller en kolbe. Pass på at det ikke renner over.

  
2. Tenn et telys og plasser det i et lite glass med høye kanter. Hell på flasken, slik at gassen som ble dannet av eddik og bakepulver treffer telyset. Klarer du å slukke lyset uten at det flytende innholdet renner ut?

Når eddik og bakepulver blandes dannes det karbondioksid, og det er denne gassen som slukker lyset. Foto: Tanja Hauge Reine  

Boblende melblanding

Georgs magiske medisin? Foto: Tanja Hauge Reine

Du trenger: mel, bakepulver, matolje, konditorfarge og eddik

  

 

1. Bland like deler mel og bakepulver i en form med høye kanter. Tilsett litt matolje og kna blandingen sammen. Nå kjennes den nesten ut som magisk sand.

  
2. Kna inn litt konditorfarge hvis du vil ha litt farge på blandingen.

  
3. Hell litt eddik over blandingen, og følg med på hva som skjer. Obs: unngå å røre rundt med hendene hvis du har sår, det svir!

Det blir lett litt grisete så dekk til alt som ikke kan vaskes. Foto: Tanja Hauge Reine

Ballongblåser

Ballongen blåser seg opp selv! Foto: Tanja Hauge Reine

Du trenger: bakepulver, eddik, flaske, trakt og ballong

  
1. Hell cirka en desiliter eddik i en tom flaske, og fyll en ballong med en til to spiseskjeer med bakepulver.

  
2. Tre ballongen godt over flasketuten og se hva som skjer når bakepulveret treffer eddiken.

  
3. Når bakepulver blandes med eddik øker mengden med gass i flasken, og derfor blåses ballongen opp.

Hvor stor kan den bli? Foto: Tanja Hauge Reine

Tips til unge forskere:

  • Ha alltid med en voksen når du eksperimenterer.
  • Bruk vernebriller og klær som tåler en flekk eller to.
  • Dekk til bord og stoler du er redd for, eller gjør eksperimentene utendørs.
  • Følg instruksjonene, og ikke prøv eksperimentene i større skala enn beskrevet.
  • Det er ikke farlig å smake litt på disse eksperimentene, men unngå å spise store mengder.

Tips til unge forskere:

  • Ha alltid med en voksen når du eksperimenterer.
  • Bruk vernebriller og klær som tåler en flekk eller to.
  • Dekk til bord og stoler du er redd for, eller gjør eksperimentene utendørs.
  • Følg instruksjonene, og ikke prøv eksperimentene i større skala enn beskrevet.
  • Det er ikke farlig å smake litt på disse eksperimentene, men unngå å spise store mengder.