Kategori:

Inneaktiviteter

Tag:
DIY
Kategori:

Inneaktiviteter

Tag:
DIY

Kreativt med barna

Tid til overs? Her er kreative ideer til pusling en regnværsdag.

Nærbilde av et ferdig perle-prosjekt og et bilde av to jenter som syr.
Her er 6 ideer til morsomme ting å finne på. Foto: Scanpix

Uten kreativitet slutter verden å gjøre fremskritt. Derfor er det lurt – også for deres senere muligheter – å hjelpe barna dine til å bevare kreativiteten. Og hva er vel bedre enn å pusle litt en innedag? Alle elsker vel å få kreative gaver.

For hva er vel skjønnere enn å få en gave som ungen din har laget helt selv – og se hvor stolt han eller hun er når du pakker den opp?

Slike øyeblikk kan ikke kjøpes for penger.

Perling

Barn elsker å perle – og det er morsomt for oss voksne også. Lag ting som du kan ha glede av etterpå også: Underlag for glass og flasker, dekorasjon til å henge i vinduet eller ute i trærne, eller hvorfor ikke et dørskilt til toalettet? Vær ”barnslig” i fargevalget med litt hulter-til-bulter-mønster, eller lag mer voksne varianter i sesongens favorittfarger og geometriske mønstre.

For å bevare perlekunsten, gjør du som følger: Sett strykejernet på middels varme og skru av dampfunksjonen. Legg den ferdige perleplaten på strykebrettet og dekk med bakepapir. Trykk det varme jernet ned mot perlene til du ser at de smelter sammen.  Avkjøl før du fjerner bakepapir og perleplaten.

Malte steiner

Finn noen steiner i strandkanten med jevn overflate som er lett å dekorere. Mal med hobbylakk eller bruk tusj. Steinene kan pyntes med fine fugler, som på bildet, eller en rekke andre motiver – båter, ansikter, prikker… Her er det bare å slippe fantasien fri.

Dersom du skal ha middagsselskap, kan du for eksempel skrive navnet på de ulike gjestene og bruke steinene som bordkort.

Eller hva med å lage en drage? Sånn gjør du det

Papirfjær

Å klippe papirfjær er noe både store og små kan gjøre. Hvor virkelighetsnært resultatet blir, er vel ikke så viktig – bruk fargerike ark og klipp i vei!

For de minste kan det være greit hvis en voksen tegner opp et mønster som kan følges.

Og pass selvsagt godt på når barn bruker saks. Fjærene kan brukes enkeltvis som bokmerker eller bursdagskort. De kan også festes sammen til en krone, eller limes fast på et stort ark og henge til pynt på barnerommet eller i stuen.

Sying

Litt større barn kan lære seg å sy enklere ting som duftposer, sengetøy til dukkesengen, gryteunderlag og tøyvesker.

Finn et bomullsstoff som er godt å sy i. Vis hvordan man bruker symaskinen, og sy eventuelt sammen med barnet de første gangene. Uansett følger du nøye opp underveis, både av sikkerhetshensyn og for å få et godt resultat.

Jenny Skavlan Loungewear sett

Vid bukse og omslagstopp med kimonoermer, begge i 100 % merinoull.

Les mer

Vindspill

Dette prosjektet krever litt mer av deg, men så blir det da også veldig fint. Her trenger du en lampeskjerm uten trekk, trepinner og -kuler, maling og bomullsgarn.

Begynn med å borre hull gjennom den ene enden av pinnene før du maler dem, kulene og skjermen. La tørke ordentlig før du først knyter pinner og kuler sammen og så fester dem fast til lampen.

Heng opp et sted der det vil komme litt vind som vil få spillet til å bevege på seg.

Ispinnedukker

Her er forarbeidet viktig: Du må ha spist minst én is på pinne for å kunne gjennomføre prosjektet!

Så tar du frem fargetusjer og gjerne washi-tape hvis du har det. Finn frem din indre kunstner og dekorerer etter hjertets lyst. Tapen kan du bruke til å lage klær på ispinnedukken – det går selvsagt fint å bruke tusj for å oppnå et lignende resultat.

Trolldeig er alltid en slager. Her er oppskrift på trolldeig og forslag til hva du kan lage.

Har du lyst på flere slike saker? Følg oss på Facebook

Tommelfingerregler for å være kreativ med barna:

  • Å perle er både gøy og er noe barna kan ta vare på for å henge opp i huset.
  • Drager, papirfjær kan også fint lages med barna. Så bare å hente fram saksen!
  • Steiner dere finner ute kan også få et nytt ansikt, ved å bruke maling til å gi de et nytt liv.
  • Sying, vindspill og ispinnedukker er aldri feil heller!