Kategori:

Inneaktiviteter

Tag:
jul
Kategori:

Inneaktiviteter

Tag:
jul

Hjemmelaget julekalender laget av valnøtter

Harde utenpå og mye inni: I denne hjemmelagde julekalenderen gjemmer det seg 24 små brev med kjærlige hilsener, dikt og gavekort. Hvem får vel ikke lyst til å knekke noen nøtter da?

En hjemmelaget julekalender som denne er perfekt for alle som liker å knekke nøtter – og spesielt hvis de også elsker å se Tre nøtter til Askepott på julaften.

Det er dessuten ganske så flott å ha 24 hele valnøtter hengende på en snor, som alle inneholder en spennende hemmelighet. Fyll kalenderen med dikt, hyggelige beskjeder eller skriv hvilken aktivitet dere skal gjøre sammen som familie den dagen.

LES OGSÅ: 30 forslag til kalendergaver

Hva du trenger for å lage denne julekalenderen.

MATERIALER:

 • 24 hele valnøtter
 • Papir
 • Rød kartong
 • Hyssing
 • Hvit­ og rødrutet bånd
 • Nøtteknekker
 • Utstanser med stjernemotiv * Rød fargeblyant eller printer
 • Svart tusj eller sprittusj
 • Limstift
 • Saks

SLIK GJØR DU DET:

 1. Aller først knekker du de 24 valnøttene nøyaktig på midten, slik at du får to hele, pene deler.
 2. Nøttekjernene fjerner du, slik at bare de tomme skallene blir igjen.
 3. På papiret skriver du opp 24 små dikt, sitater eller lignende med rød fargeblyant eller bruker en datamaskin og printer dem ut.
 4. Klipp dem deretter ut, slik at du får 24 små, smale strimler, og rull dem sammen, slik at de får plass inni nøtteskallene.
 5. Deretter klipper du 24 passende, like lange biter av det rutete båndet.
 6. Dekk kanten på nøtteskallene med lim på innsiden, og legg i de små brevene.
 7. Båndene du har klippet til, legger du dobbelt og fester med endene på innsiden av hvert sitt nøtteskall – la en- denne gå litt inn i nøtteskallet, slik at de sitter godt fast.
 8. Deretter legger du de to valnøttskallene mot hverandre og presser dem hardt sammen, slik at limet fester seg godt.
 9. Til slutt lager du 24 røde stjerner med utstanseren i kartongen og nummererer dem fra 1 til 24, før du klistrer dem midt på nøttene. Alternativt kan du skrive tallene fra 1 til 24 rett på nøtteskallene med en vannfast tusj.

Julenøttene henges opp på en lang, kraftig hyssing som er trukket stramt opp, for eksempel på en knaggrekke.

Tips: Det er lurt å ha flere valnøtter i bakhånd for sikkerhets skyld, da skallene lett kan gå i stykker når du knekker nøttene. Nøttene er også dekorative å henge opp på en grankvist eller lignende.

LETTLAGET JULEKALENDER TIL BARN: Leketøyskoffert med 24 spennende overraskelser

Den fine adventskalenderen laget av ekte valnøtter finner du i boken Adventskalendere du kan lage selv – Kreative hobbyideer for små og store, skrevet av Sabine Seyffert, utgitt på Cappelen Damm. 

– Til kalendrene mine har jeg stort sett brukt materialer som er rimelige og lette å få tak i. Det er jo som regel mye som skal ordnes før jul, så tiden er knapp, og budsjettene er ofte allerede fylt opp med andre ting.

Her er Sabines forslag til kalendergaver.