Kategori:

Inneaktiviteter

Kategori:

Inneaktiviteter

Plusstids guide til filmer for barn

De beste barnefilmene er en opplevelse for hele familien. Her er våre tips til gode filmopplevelser med barna.

Se film med sammen? Disse barnefilmene anbefales.
Det kan være vanskelig å finne frem i jungelen av barnefilmer. Her er våre tips til en god filmopplevelse.

Da vi selv var små, var det Barne-tv klokka seks, og ferdig snakket. Nå er tilbudene overalt, både på lineær tv, strømme-tv og Youtube.

Det gjør oppgaven både lettere og vanskeligere for oss foreldre. På den ene sida er tilbudet av gode filmer for barn større enn noen gang. På den annen side er det nesten umulig å holde full kontroll over hva de ser – så snart de blir så store nok til å slå på tv-en selv.

Her følger våre anbefalinger til gode filmer for barn, der mange av filmene er så bra at også vi voksne vil elske dem.

Merk deg at filmer og serier gjerne kun er tilgjengelige for streaming i korte perioder. Hvis barnet virkelig finner en favoritt, kan det derfor være en god investering å kjøpe akkurat den filmen eller serien på DVD eller Blu-Ray.

Gode serier for barn 0–3 år

For de aller minste barna kan du bare glemme lange filmer. Du vil også kunne oppdage at selv uskyldige serier som «Knerten» og «Thomas og vennene hans» kan være skumle. Og du må nok pent finne deg i at podens skjermfavoritter er langt unna det du selv anser som godt tv, og at manusforfatterne virker å ha røyket seg gjennom hele urtehagen.

Her er likevel noen tips til gode serier for de minste barna, når du har gått lei av «Uki», Poppeloppane» og «Teletubbies».

Store maskiner

Gravemaskiner, heisekraner, sementblandere og brannbiler, jo visst er de fascinerende. Det syns mange barn også, både jenter og gutter. Så denne svenske TV-serien kan fort bli en vinner som også foreldrene orker å se på. Visste du for eksempel hvordan en høyball blir pakket i plast? I tillegg er sangen til serien ganske kul.

Store maskiner er tilgjengelig på NRK Super, som lover at den alltid vil være tilgjengelig på nett.

Muldvarpen

De tsjekkiske tegnefilmene om «Muldvarpen» husker du kanskje fra din egen barndom? De søte, Disney-inspirerte kortfilmene står seg fortsatt godt, og kan fort bli minstemanns fremste favoritt i TV-ruta. Noen av episodene kan være litt skumle – kaninen blir for eksempel slukt av en hai en gang den bader – men det ordner seg alltid til slutt. Og når 2-åringen ser film, er jo alltid mamma eller pappa ved siden av (?)

Muldvarpen er sporadisk tilgjengelig på NRK Super, og fins på DVD.

Postmann Pat

Gode, gamle Postmann Pat og katten Miss lever fortsatt i beste velgående. Nå har han også fått seg både postfly og posthelikopter. Og siden han leverer spesialpakker, har han et langt større nedslagsfelt. Humoren og de koselige figurene er likevel de samme, så sjansen er stor for at både du og småen greier både én og to episoder av den britiske serien.

Postmann Pat er tilgjengelig i perioder på NRK Super, og fins på Viaplay og DVD.

Jenny Skavlan Loungewear sett

Vid bukse og omslagstopp med kimonoermer, begge i 100 % merinoull.

Les mer

Gode filmer for barn 4–6 år

Etter hvert som barna blir litt større, blir også valgmulighetene langt flere. Det betyr ikke at filmer som du trodde var helt uskyldige, ikke kan være skumle: Artikkelforfatteren er garantert ikke den eneste som har krevd umiddelbar evakuering fordi reven i «Hakkebakkeskogen» er skummel. (Antakelsen er bekreftet allerede av en kollega med en fire år gammel sønn.)

Moralen er altså fortsatt: Se filmene sammen med barna, og bruk dem som utgangspunkt for gode – og tidvis overraskende – samtaler.

Her er et knippe anbefalte filmer og serier for barn i alderen 4–6 år.

KuToppen

Kutoppen er en anbefalt film for små barn

Når bykalven Klara (t.v.) baker sammen med Gaute, lærer hun mye nytt om hvor maten kommer fra. Foto: Quisten Animasjon / Nordisk Film

Kan en attraksjon i Dyreparken i Kristiansand bli en god animasjonsfilm? Den norske gårdsfilmen «Kutoppen» beviser at svaret kan være ja. Animasjonen er knallbra, og selv de norske stemmene bidrar til at også mor og far kan kose seg. Så står da også navn som Sigrid Bonde Tusvik og Bjarte Tjøstheim på rollelista – sistnevnte som fisende (til barnas store glede) skurk i filmen som ellers har så oppbyggelig moral at selv oldemor vil nikke anerkjennende.

KuToppen går muligens fortsatt på din lokale kino. DVD-en gis ut i 2019.

Hokus Pokus Albert Åberg

Veldig mange barn har lyst på en hund. Det har også Albert Åberg i denne tegnefilmen fra 2013. Men pappa sier nei. (Hvor mange foreldre har ikke gjort det samme?) Da tenker Albert at kanskje den gamle naboen kan hjelpe, for han kan trylle(!) Den tanken bringer vår lille helt opp i en rekke dilemmaer. Og selvfølgelig: Vennen Skybert dukker også opp i filmen.

Hokus Pokus Albert Åberg er tilgjengelig som kjøpe- eller leiefilm på Google Play, og på DVD.

Karsten og Petra

Karsten og Petra på skattejakt

“Karsten og Petra på skattejakt” er den seneste filmen om de to bestevennene. Foto: SF Studios

For de aller minste kan «Karsten og Petra» være litt skummelt, men når de har begynt i storbarnsavdelingen, er serien og filmene om de to bestevennene og deres kosedyr Løveungen og Frøken Kanin nærmest en sikker vinner. For barn som liker å lese, bygger serien på Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holts bildebøker.

Serien om Karsen og Petra går på NRK Super, men tidligere sesonger ligger ikke ute. Filmene fås leid eller kjøpt også på Google Play og Viaplay, og fins som DVD.

Astrid Lindgren-filmene

Astrid Lindgrens bøker har resultert i en utrolig rekke fantastiske barnefilmer. Her er det nesten bare å velge og vrake etter hva dere foreldre har mest lyst til å se. «Mio min Mio», «Brødrene Løvehjerte» og «Ronja Røverdatter» bør riktignok vente i enda noen år. Men ellers er det bare å velge. Har dere lyst til å se Pippi, Emil i Lønneberget, Tjorven og de andre på Saltkråkan eller Marikken? Uansett: Gled dere!

En rekke av Astrid Lindgren-filmene kan ses på TV2 Sumo. De fås leid eller kjøpt også på Google Play og Viaplay, og som DVD.

Dyrene i Hakkebakkeskogen

«Når en pepperkakebaker…» Thorbjørn Egners «Dyrene i Hakkebakkeskogen» er et kjært minne for de fleste foreldre, og den flotte animasjonsfilmen fra 2016 gjør at gleden ganske sikkert vil bli ført over til neste generasjon. Litt spennende er det fortsatt, så en voksen bør helt klart sitte sammen med barnet. Men på denne filmen er det slettes ikke noen ulempe.

«Dyrene i Hakkebakkeskogen» er tilgjengelig på TV2 Sumo frem til første juledag. Den fås også leid eller kjøpt på Viaplay og Google Play, og på DVD.

Min nabo Totoro

Det japanske tegnefilmstudioet Ghibli kommer raskt til å bli foreldrenes favoritt – samtidig som også barna vil elske filmene deres. En av de beste, og blant de første barna vil sette pris på, er «Min nabo Totoro». Der blir søstrene Satsuki og Mei kjent med den snodige krabaten Totoro, og får til og med se en flyvende kattebuss. Og etter filmen kan foreldre og barn snakke sammen om vennskap og søsken.

«Min nabo Totoro» er tilgjengelig på DVD og BluRay.

Elias og Storegaps hemmelighet

Filmen der den lille redningsskøyta Elias flytter til byen, fikk blandet kritikk av anmelderne. Men hvis dere lille håpefulle elsker Elias, er denne filmen fra 2017 en sikker vinner. Her blandes krim og spenning med god moral. Og at TV-serien om båtene ofte kan strømmes på NRK Super, er slettes ingen ulempe!

«Elias og Storegaps hemmelighet» vises på TV2 Sumo. Den kan leies eller kjøpes på Google Play og Viaplay, og fås kjøpt som DVD og BluRay.

Ole Brumm – Nye eventyr i Hundremeterskogen

Tussi har mistet halen sin, og Kristoffer Robin bare forsvinner slik at Ugla sender både Brumm og alle vennene ut for å finne ham. Likevel er ikke denne Disney-tegnefilmen fra 2011 noen skummel film. Snarere tvert imot. Hvis du tror at smårollingen klarer å følge med i 70 minutter, kan du til og med la barn under 4 se den.

«Ole Brumm – Nye eventyr i Hundremeterskogen» kan leies eller kjøpes på Viaplay og Google Play. Den fås også på DVD og BluRay.

Gode filmer for barn 6–9 år

Når barna kommer i skolealder, er evnen til å konsentrere seg enda litt bedre. Og terskelen for når mamma eller pappa må være til stede, er høyere. Dere bør likevel sørge for at minst en av dere er tilgjengelig når barnet ser på film. Ikke bare fordi barnet plutselig kan få behov for en forklaring eller trøst – men også fordi filmene kan gi gode utgangspunkt for å snakke sammen.

I tillegg er mange av filmene også en fryd også for oss voksne!

Her er noen tips til gode filmer for de minste skolebarna, altså barn i alderen 6–9 år.

Månelyst i Flåklypa

Barnefilmen Månelyst i Flåklypa

Ludvig som astronaut? Alt er mulig i filmen “Månelyst i Flåklypa”! Foto: Maipo Film / Nordisk Film Distribusjon

Hurra for Solan, Ludvig og Reodor Felgen. I den seneste filmen om Kjell Aukrusts figurer er utgangspunktet omtrent det samme som i klassikeren «Flåklypa Grand Prix»: Reodor finner opp en fantastisk maskin – en månerakett – for å oppnå heder og ære. Selvfølgelig går ikke alt som planen. Hvis filmen faller i smak, vil dere også kose dere med de tre andre Flåklypa-filmene, både originalen fra 1975, «Jul i Flåklypa» og «Solan og Ludvig – herfra til Flåklypa».

«Månelyst i Flåklypa» går muligens fortsatt på din lokale kino, og kommer på DVD/BluRay i januar. De andre Flåklypa-filmene er tilgjengelige litt her og der, på SF Anytime, Viaplay og Google Play, og på DVD eller BluRay.

Løvenes konge

Tegnefilmen om løveungen Simba, surikaten Timon og vortesvinet Pumba er en ekte klassiker fra Disney, og like god nå som da den kom i 1994. I tillegg til stor humor og fantastiske tegninger, får barna også noe å tygge på: Filmen tar tross alt opp temaer som døden, forholdet mellom far og sønn, og å skulle takle andres forventninger.

«Løvenes konge» kan kjøpes på Viaplay eller på DVD eller BluRay.

Paddington 2

Ordentlige skuespillere og en dataanimert bjørn møtes når bjørnen Paddington fra bestemors bøker blir til film. I oppfølgeren fra 2017 – som etter manges mening faktisk er bedre enn originalen – har Paddington havnet i fengsel. Dermed må den herlige bjørnen, hans medfanger og familien Brun renvaske Paddingtons navn. Hvordan det går, kan vi ikke røpe. Men det hele skjer med en fin miks av spenning og moro.

«Paddington 2» kan leies eller kjøpes på Google Play og Viaplay, og fås som DVD og BluRay.

Syng

Hvis barnet ditt elsker sangkonkurranser som «Idol», «The Voice» og «X-Factor», er dette et naturlig filmvalg. Animasjonsfilmen «Syng» handler nemlig om en sangkonkurranse hvor både en sjenert elefant, en rappkjefta mus og en kriminell gorilla er blant deltakerne.

«Syng» er tilgjengelig på TV2 Sumo til midten av januar 2019. Den kan leies eller kjøpes på Viaplay, og fås på DVD og BluRay.

Alt av Astrid Lindgren

Vi kommer ikke utenom Astrid Lindgrens univers. De mange karakterene, påfunnene og historiene er så fantastiske at dere trolig kan kose dere med Emil og Pippi-kvelder selv når barna er voksne. Nå er barna også modne for de mest spennende og mørke filmene: «Ronja Røverdatter» og «Mio, min Mio».

En rekke av Astrid Lindgren-filmene kan ses på TV2 Sumo. De fås leid eller kjøpt også på Google Play og Viaplay, og som DVD.

Innsiden ut

Egentlig kan hele gullrekka fra det amerikanske tegnefilmstudioet Pixar anbefales. (Og vi gjør det også lenger nede.) Denne filmen om følelsene til 11 år gamle Riley er likevel så vidunderlig at den fortjener et eget punkt. I filmen styres menneskets følelser omtrent som på en spillkonsoll inni hodene våre – og barna får innsikt i hva det vil si å være menneske, og hvordan barna forandrer seg etter hvert som de vokser opp.

«Innsiden ut» kan leies eller kjøpes på Viaplay og Google Play, og fås på DVD og BluRay.

Andre filmer fra Pixar

barnefilmen De utrolige 2 fra Pixar

“De utrolige 2” er ikke regnet som Pixars beste, men vil helt sikkert slå an blant unge superhelter. Disney / Pixar

Pixar har som nevnt også en rekke andre filmer som både 6-åringer, 9-åringer og foreldre eller barnevakter vil elske. Tegnefilmene er så mange at barnets interesser til stor grad kan styre valget. «Biler» vil for eksempel appellere til bilfantasten, «Rataouille» er for kommende hobbykokker, «Oppdrag Nemo» er flott for alle som liker livet i havet, mens «De utrolige» handler om superhelter.

De fleste Pixar-filmene er tilgjengelige for kjøp eller leie på Viaplay og Google Play, og fås på DVD og BluRay.

Studio Ghibli-filmer

Nå som barnet har fylt 6, kan dere også velge og vrake i det japanske Ghibli-universet. God fornøyelse! Noen av favorittene er «Chihiro og heksene», «Marnie – min hemmelige venninne», «Ponyo på klippen ved havet» som er en japansk variant av H.C. Andersen-eventyret om den lille havfruen, og «Prinsesse Monoroke» for litt større miljøvernere. (Sistnevnte har ni års aldersgrense.)

De fleste Ghibli-filmene er tilgjengelige på DVD og BluRay, også som bokssett.

Gode filmer for barn 9–12 år

Svært mange av filmene fra aldersgruppen ovenfor er like gode også når barna har passert 9. Men nå har terskelen for hva som er for skummelt og dramatisk, blitt ytterligere hevet. Samtidig vil dere snart oppleve at barnet ikke syns at filmkveld med pappa eller mamma er noe særlig å trakte etter. Så benytt anledningen mens dere har den!

Her er noen gode filmer for barn i alderen 9–12 år.

Operasjon Mørkemann

Jørn Lier Horsts bøker om Detektivbyrå Nr. 2 er en vinner blant de unge, og i vår ble krimserien endelig også film. «Operasjon Mørkemann» er basert på den første boka i serien, hvor Tiril og Oliver må komme til bunns i hvorfor det plutselig dukker opp mystiske hull på sletta. Det gir rom for mye spenning i Sherlock Holmes-stil.

«Operasjon Mørkemann» kan leies og kjøpes på Viaplay og Google Play, og fås som DVD og BluRay.

ZombieLars

«ZombieLars» er ikke en film men en serie. Men den er så kul at den fortjener plass på lista likevel. I serien følger vi 11 år gamle Lars, som er halvt zombie og har flyttet til det lille tettstedet Bekkebakken. Der får han en kjølig velkomst som annerledes. Men snart blir det klart at han ikke er den eneste på skolen som skiller seg ut.

«ZombieLars» vises på NRK Super.

Trio – Jakten på Olavsskrinet

I «Trio – Jakten på Olavsskrinet» jakter fire norske ungdommer både et legendarisk skrin og en internasjonal storskurk. På veien leker filmen med scener både fra Da Vinci-koden og Indiana Jones, og løser kode etter kode for å klare oppgaven. Filmen bygger på serien «Trio» som tidligere er vist på NRK Super, men historien er ny.

«Trio – Jakten på Olavsskrinet» vises på Viaplay og kan leies eller kjøpes på Google Play. Den fins også på DVD og BluRay.

Kule kidz gråter ikke

Kan en film om kreft bli morsom? Svaret er helt tydelig ja. For i «Kule kidz gråter ikke» vil barn og voksne både le og gråte mens de følger syvendeklassingen Anja, som oppdager at hun har fått leukemi. Hvordan vil det da gå med leirskolen og fotballcupen? Som bonus får dere en fin anledning til å snakke om alvorlige ting med barna.

«Kule kidz gråter ikke» kan leies eller kjøpes på Google Play og Viaplay. Den er også tilgjengelig på DVD og BluRay.

Ungdomsfilmen Little Gangster

Løgner får uante konsekvenser i filmen “Little Gangster”. Foto: Storytelling Media

Little Gangster

Får vi lov til å ha med en nederlandsk film her? Ja, tenker vi. Og «Little Gangster» er en fornøyelig film om Rik, som mobbes på skolen og skulle ønske at faren var kul. Da de så flytter til en ny by, griper han sjansen: Han påstår at faren er en ettersøkt mafiaboss. Så begynner problemene å tårne seg opp. Det hele er underholdende, og etterpå kan dere snakke om mobbing og mobbernes makt over andre.

«Little Gangster» kan leies eller kjøpes på Google Play. Den er også tilgjengelig på DVD.