Kategori:

Inneaktiviteter

Tag:
DIY
Kategori:

Inneaktiviteter

Tag:
DIY

DIY: Kjøkkenforkle til barn

Interessen for matlaging begynner ofte tidlig hos små gutter og jenter. De vil smake, blande, røre og søle – så la dem holde på! Her er oppskrift på et praktisk kjøkkenforkle du lett syr selv.

Dette fine kjøkkenforkledet lager du lett selv! Foto: Gyldendal

Med et eget kjøkkenforkle til bakst og matlaging blir det enda morsommere, og kanskje litt mindre søl?
Her er alt du trenger for å lage et fint og praktisk kjøkkenforkle i to forskjellige størrelser. Den minste størrelsen passer for 2–5 år, og den største for 6–10 år.

LAST NED MØNSTERET HER

Du trenger:

• Stoff
• 3,25–4,5 m skråbånd

Slik gjør du:

  1. Last ned mønsteret og tegn det av. Det er beregnet til den minste størrelsen. For å tegne av mønsteret i en størrelse større, legger du til 13 cm mellom del
    1 og 2 på mønstersidene,og 1,5 cm inn mot midtbretten. Tegn av mønsteret slik at du får et sammenhengende papirmønster i riktig størrelse.
  2. Legg mønsteret på dobbelt stoff. Fest det med knappenåler. Pass på at mønsteret ligger med brettelinjen i trådretningen, og tegn av langs ytterkantene. Klipp ut.
  3. Klipp skråbånd: For den minste størrelsen: én lengde på 15,5 cm, én lengde på 94 cm og to lengder som er 1 meter lange. For den største størrelsen: én lengde på 17 cm, én på 130 cm og to lengder som er 1,5 meter lange.
  4. Sy først det korteste skråbåndet fast
    til forkleets overkant. Sy deretter på skråbåndet som skal gå langs forkleets nederkant.
  5. De to lengste delene av skråbåndet skalbåde utgjøre en del av kanten på forkleet, og brukes til knytting bak i nakken og i livet. Finn midten av et av båndene, og legg det midt på den buede delen i siden av forkleet. Når båndet er sydd fast på vrangen, syr du det ikke fast på retten med en gang som du gjorde tidligere. I stedet bretter du det dobbelt, begynn helt ytterst på båndet, utenfor forkleet. Fortsett videre når du kommer til selve forkleet, og videre helt ut til den andre enden, slik at hele båndet blir sydd sammen med en lang søm. Gjør det samme på den andre siden.
  6. Når alle båndene er sydd fast, knyttes det en knute ytterst på skråbåndendene, og forkleet er klart til bruk!

Les også: LAG KULE DYREMASKER

Fakta

Det fine forkleet er hentet fra boken Sting & Ting – sy til barn, utgitt på Gyldendal. Boken er skrevet av Ida Victoria Grønbekk.

Sting-ting_Fotokreditering-Gyldendal
Foto: Gyldendal

Det er en sybok for voksne som liker å sy, og egner seg både for nybegynnere og mer erfarne. Boken byr på cirka 40 syprosjekter som alle kan få til, og inneholder dessuten et kapittel med enkle sytips for nybegynnere.
Noen av prosjektene kan også gjøres sammen med barna.

Blant de mange små og større prosjektene i boken, finner du nøkkelringer, pennaler, fingerdukker, puter og bamser. Her er ting som passer for barn i alle aldre – både gutter og jenter. I boken finner du mønster og trinn-for-trinn-beskrivelser til alle prosjektene. Er du kreativ og en kløpper med symaskinen? I så fall kan du tilpasse og justere oppskriftene, slik at du får dine helt egne varianter.

Boken er vinner av Gyldendals hobbybokkonkurranse.

Lag selv: HEKLEDE OPPBEVARINGSKURVER