Skribent:
Kategori:

Inneaktiviteter

Skribent:
Kategori:

Inneaktiviteter

Dette kan barnetegningen fortelle deg

Har du huset fullt av barnetegninger? Det er en fin mulighet til å lære mer om podens indre liv.

barnetegning
Barnetegninger kan ha flere forskjellige betydninger. Foto: iStock

Når barn tegner forteller de noe om sine følelser og opplevelser. Barnetegninger kan si noe om hvordan barna opplever verden, noe som gjør disse til en gave til de voksne, sier pedagogisk psykolog Grete Binger.

kilde barnetegning

Pedagogisk psykolog Grete Binger  har spesialisert seg på å analysere barns tegninger. Foto: Privat

Hun er formann ved Center for analyse af børnetegninger i Danmark, og har spesialisert seg på å analysere barnetegninger. Hun mener tegningene kan bety noe mer enn kruseduller og rabling.

Selv om voksne har mange ord, finnes det likevel ting vi synes det er vanskelig å snakke om, og på samme måte kan barn ha vanskeligheter for å uttrykke seg. Om følelsene sine, for eksempel. Gjennom å tegne uttrykker barn ting de ikke har ord for ennå; noen av sine tanker, eller noe om det de opplever.

– Du kan stille konkrete og åpne spørsmål for at barnet skal fortelle om det du ser i tegningen, i stedet for å fokusere på hvor fin den er i forhold til andre barns tegninger.  Still åpne spørsmål som barnet klarer å svare på, for da tilrettelegger du for at barnet kan fortelle sin historie, sier Binger.

Hun mener det er viktigere å anerkjenne barnet for uttrykket og prosessen de har hatt, enn hvor fin tegningen er:

– Det er bedre å si jeg kan se at du har tenkt mye over denne tegningen, enn så fin den er, fordi den siste kommentaren bare handler om de ytre tingene. Jeg kan se at du har gjort deg flid med denne tegningen, jammen har du fordypet deg i den, og brukt god tid på tegningen din, sier Binger.

Vinn en kinoopplevelse for hele familien

Delta her for å vinne 5 billetter som kan brukes på alle kinoer og forestillinger i hele Norge!

Les mer

Bekymring i barnetegning

Hvis barnet tegner en rask tegning, kan det være en indikator på at barnet har et behov for å uttrykke seg, og den tegningen skal dere også snakke om. Men hvis barnet tegner det samme motivet om og om igjen?

– Det kan tyde på at barnet har en problemstilling, som det stadig vender tilbake til. Da er det viktig å snakke med barnet om det, fordi det kan hende at det har opplevd noe som det ikke har fått bearbeidet, som det har behov for å uttrykke noe om. Ta vare på tegningene, for å følge med på om det skjer en utvikling, sier Binger.

Hun legger til at bekymrede barn ikke trenger å tegne regnskyer og tårer.

– I en skilsmisseprosess for eksempel, går det an å forestille seg at barn tegner en familie med store smil over ansiktene. Fortsetter de å tegne det, kan det være fordi de skulle ønske at det var sånn det var. Barnet uttrykker også drømmer, på samme måte som de uttrykker bekymringene sine, sier psykologen.

Men… Hvor langt skal vi gå i å tolke barnetegninger? Må en tegning av et gråtende barn bety at barnet er lei seg, eller kan det bare være det, en tegning av et barn som gråter?

– Selvfølgelig kan et barn tegne en tegning av et gråtende barn, fordi det har sett det, men det kan også bety noe mer enn det. Derfor må vi spørre barnet om det. Jeg kan se at barnet gråter, er det du som er lei deg? Så svarer hun kanskje at hun ikke er lei seg, men at venninnen hennes er det, fordi hun har slått kneet sitt, sier Binger og fortsetter:

–  Vi kan ikke ta for gitt, at et barn tegner et barn som er lei seg, bare fordi det har sett det. Vi skal ikke overtolke tegninger, men vi må være oppmerksomme på dem, og la barna fortelle deres historier om tegningen.

Husk dette om barnetegninger:

  • Når barn tegner forteller de noe om sine følelser og opplevelser. Det vil si, så lenge de voksne stiller de riktige spørsmålene.
  • Still konkrete og åpne spørsmål for at barnet skal fortelle om det du ser i tegningen, i stedet for å fokusere på hvor fin den er.
  • Tegner barnet en hurtig tegning, kan det være en indikator på at barnet har behov for å uttrykke seg.
  • Bekymrede barn trenger ikke tegne regnskyer og tårer. De kan også tegne idylliske motiver, fordi det var sånn de skulle ønske at det var.
  • Sitter du sammen med barnet når det tegner skal du forsøke å holde deg i ro. Da lærer barnet seg også det, og tegneprosessen kan lære barnet å fokusere og fordype seg.