Kategori:

Inneaktiviteter

Kategori:

Inneaktiviteter

Slik barnesikrer du Ipad

Sjekk tipsene til hvordan du kan gjøre nettbrettet tryggere for barna – og deg.

to jenter ser på en barnesikret ipad
Med et nettbrett kommer også reelle muligheter for å støte på upassende innhold eller tvilsomme kjøpsoppfordringer. Ved å justere et par innstillinger på nettbrettet kan du redusere risikoen betraktelig. Foto: iStock

Et nettbrett kan være både en vidunderlig dings og en tidstyv av dimensjoner.
En Ipad byr på en så rik flora av innhold at det er umulig å holde oversikt over hva som er passende eller upassende, barnevennlig eller ment for voksne.

Det er lett å forstå barna: Her er en skjermportal til en uendelig fargerik verden av spill og underholdning. Når du som forelder kjøper et nettbrett til barnet ditt, vet du med andre ord at kjøpet medfører et ansvar – og at du bør gjøre grep for å regulere bruken.

Det du kanskje ikke vet, er at Ipad og nettbrett fra leverandører som Samsung, kommer levert med verktøy for å gjøre dette ansvaret lettere å bære.

Brukerkonto i eget navn…

Dette er den kanskje den vanligste løsningen blant foreldre: Lage en brukerkonto med din egen personalia og innloggingsinformasjon.

  • Til Ipad trenger du en Apple-ID, til Android-baserte nettbrett trenger du en Gmail-konto.
  • Ny brukerkonto kan opprettes i App Store, på Apple sine nettsider, så vel som i Itunes. For Android kan du opprette Gmail på nettbrettet eller på Google.no Det enkleste for både Android-enheter og Ipad er nok likevel å lage kontoen direkte på enheten.
  • Begge app-utsalgene krever at du fyller ut betalingsinformasjon for å aktivere kontoen.

Siden mange app-er, som oftest i kategorien sosiale medier, opererer med 13-årsgrense, er det mange foreldre som blir «tvunget» til å lage seg en alternativ konto. Løsningen er for så vidt god – poden får ikke kjøpt eller lastet ned innhold i App Store eller Google Play uten å vite passordet til kontoen. 

Med dette enkle grepet kan du med andre ord hindre at barna går bananas med kredittkortet (enten det er ved en feiltakelse eller med viten og vilje…), og samtidig ha en viss oversikt over aktivitetene deres på sosiale medier. 

Jenny Skavlan Loungewear sett

Vid bukse og omslagstopp med kimonoermer, begge i 100 % merinoull.

Les mer

… eller familiedeling på Ipad?

Hakket mer praktisk, om enn en løsning som krever litt mer finesse, er funksjonen «Familiedeling» på Ipad (ikke Android, altså). Med denne funksjonen kan far eller mor opprette en overordnet konto, hvor familiens underordnede kontoer utgjør en gruppe.

Konfigurer Familiedeling

Velg Innstillinger -> iCloud -> Konfigurer Familiedeling. Følg instruksjonene på skjermen for å konfigurere Familiedeling som organisatoren i familien. Deretter kan du invitere familiemedlemmer til å bli med.

Opprett en Apple-ID for et barn

Velg Innstillinger -> iCloud -> Familie, bla til bunnen av skjermen, og trykk deretter på Opprett en Apple-ID for et barn.

Kilde: Apple.no

Funksjonen er praktisk på flere måter.

Når barna skal kjøpe en app, blir det for eksempel sendt et varsel til «sjefskontoen» som må godkjenne eller avslå forespørselen. Og kanskje enda bedre: Mange app-er støtter deling av innhold på tvers av familiens kontoer – det vil si, når lillesøster kjøper «The Sims Mobile» kan storebror (eller far, for den saks skyld) i sin tur laste ned app-en «gratis».

Det opprettes til og med en felles liste (gjenom app-en Påminnelser) som deles på tvers av alle enhetene – en god idé for å minne hverandre på kommende fellesaktiviteter? Det samme gjelder kalenderhendelser – del alle oppføringer med resten av familien, og samkjør planene.

Merk likevel at ikke alle app-er støtter familiedeling – hvorvidt funksjonen støttes står oppgitt under den enkelte app i App Store.

Frihet under restriksjoner

En tredje løsning er å fininnstille innholdsfilteret med «Restriksjoner» på Ipad, og «Foreldrekontroll» på Android-enheter. Begge tjener den samme funksjonen, men veien dit er litt annerledes.

Ipad: Restriksjoner

Trykk deg frem til undermenyen Restriksjoner under Generelt. (Foto: Skjermdump)

Virker Familiedeling som en litt for intrikat løsning, finnes det alternativer. Under Innstillinger-menyen, sorter under Generelt, finner du funksjonen Restriksjoner.

Med restriksjoner kan du selv skreddersy hva barnet ditt har tilgang til og kan kjøpe, se eller spille. Her kan du for eksempel sette en aldersgrense slik at barna ikke får tilgang til innhold (app-er, filmer, musikk, bøker) som er merket 12+, 16+ eller 18+. 

Andre praktiske restriksjoner er muligheten til å velge hvilke app-er som har adgang til bildebiblioteket, hvilke nettsider barnet ditt kan besøke eller rett og slett skru av muligheten til å kjøpe noe i det hele tatt.

Mulighetene er mange.

Android: Foreldrekontroll

Slik aktiverer du foreldrekontroll på Android-enheter

  • Åpne Family Link-appen.
  • Velg barnet ditt.
  • Gå til «Innstillinger»-kortet og trykk på Administrer innstillinger -> Kontroller på Google Play.
  • Trykk på innholdstypen du vil filtrere.
  • Velg hvordan du vil filtrere eller begrense tilgangen.

Kilde: Google Play Store.

Foreldrekontroll på Android-baserte enheter ser litt annerledes ut enn på Ipad, og er avhengig av en app kalt Family Link. Denne app-en er forhåndsinstallert på nettbrettet, og når man først har trykket seg inn på app-en er oppsettet enkelt og intuitivt.

Trykk på navnet (kontoen) til barnet ditt, det vil si kontoen som er i bruk på nettbrettet, og gå til Innstillinger -> Administrer innstillinger -> Kontroller på Google Play (se faktaboks)

Her velger du hvilken type innhold som skal filtreres bort, eller hvilket innhold du eventuelt skal begrense tilgangen til.

Kilder: Barnevakten.no, Google Play, App Store, Apple.no.