Kategori:

Fest og høytid

Kategori:

Fest og høytid

Unngå juletre som drysser

Juletre som drysser? Les disse tipsene, og treet holder seg fint lenger.

Juletre som drysser? Les disse tipsene, og treet holder seg fint lenger.
Juletre som drysser? Les disse tipsene, og treet holder seg fint lenger. Foto: iStock.

Et glissent juletre som drysser er ikke det man ønsker seg når julefreden senker seg. Men hvordan kan man bevare treet friskt og fint hele jula?

Marianne Utengen

Marianne Utengen er gartner i Det norske hageselskap. Foto: Jens Fremming Anderssen

— Det viktigste du kan gjøre for å unngå at juletreet drysser, er å gi treet mulighet til å akklimatisere seg før du tar det inn i stua, sier Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap. 

— Med det mener jeg en litt myk overgang, ikke ta det rett fra 15 minus og inn i stua. La treet stå et døgn eller så i garasjen eller i en kjølig kjeller, råder Utengen.

Så, før du bærer juletreet inn, kan du «dunke» det noen ganger kontant i bakken.

— Alle nåletrær har nåler som er mer eller mindre løse. Dunker du det ute, slipper du at disse nålene felles i stua.

Fjern «strømpen»

Inger Sundheim Fløistad er forsker NIBIO

Inger Sundheim Fløistad er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi. Foto: Erling Fløistad, NIBIO.

At treet bør akklimatiseres før det settes inn i stua til jul, bekreftes av Inger Sundheim Fløistad. Hun er forsker ved Divisjon for skog og utmark ved NIBIO, og understreker at dette er spesielt viktig om det er minusgrader ute.

— Da bør treet stå over natta i et uoppvarmet frostfritt rom slik at det tiner.  Fjern «strømpen» som er rundt juletreet så raskt som mulig når du har fått det hjem, særlig hvis det skal oppbevares ved varmegrader, tipser hun.

Forskerens tips for å unngå et dryssende juletre, er å skjære av minst et par centimenter nederst rett før treet settes i vann. I tillegg bør du sørge for at det har tilgang på friskt vann hele tiden, akkurat som snittblomster.

Hun støttes av Marianne Utengen i Det Norske Hageselskap, som anbefaler å skjære et ferskt snitt, tvers over stammen, før treet settes i vann.

— Unngå å skjære vekk barken oppover stammen. Det er i den smale sonen mellom barken og den lyse indre veden at treet suger vann, understreker hun. La aldri juletreet stå uten vann, etterfyll kontinuerlig, sier hun.

Ekspertene anbefaler å investere i en stor, og stødig juletrefot.

— Det beste er å ha en juletrefot som har plass til mye vann, og at det alltid er tilgang på vann. Spesielt de første dagene inne er vannforbruket stort, påpeker Sundheim Fløistad.

Velg riktig tre

Men når bør treet egentlig kjøpes?

— For edelgran er hele desember et greit tidspunkt for juletrekjøp, for gran er det viktigere at lagringstiden er kortest mulig fra hogst til treet settes i vann, spesielt hvis det er mildt ute, sier forskeren.

Hun legger til at valg av treslag ofte er et spørsmål om egen smak, og ikke minst tradisjon.

— Men det er ingen tvil om at edelgran holder lenger på nålene enn gran. Mange har erfart at serbergran holder noe bedre på nålene enn vanlig gran.

Marianne Utengen utdyper forskjellen:

— Mens grantre lett feller sine barnåler, er fordelen med edelgran at det drysser  lite. Nålene sitter faktisk på treet selv om det har tørket helt inn. Men så mangler edelgran juleduften som mange bare ha i hus, så da blir det opp til hver og en å velge hva som er viktigst, avslutter gartneren.

Husk:

  1. La treet akklimatisere seg før du tar det inn i stua.
  2. Fjern «strømpen» som er rundt juletreet så raskt som mulig når du har fått det hjem.
  3. Sørg for at treet får nok vann.