Skribent:
Kategori:

Fest og høytid

Tags:
Skribent:
Kategori:

Fest og høytid

Tags:

Lag invitasjon til konfirmasjonen selv

Du trenger ikke kjøpe dyre ferdigvarianter eller være spesielt kreativ for å lage invitasjonene til jubilantens konfirmasjon selv.

konfirmasjon-kort
Så enkelt kan det gjøres. Og det er slett ikke vanskelig å lage dette kortet selv. Foto: Anders Rodem

Har du konfirmant i hus i år? Da er du antageligvis i gang med å planlegge hvordan festen skal være og hvem som skal inviteres. Og akkurat invitasjonen er det flere som lurer på. Hva bør det stå i den? Hvem skal være avsender? Og hvor høytidelig skal den være?
Mange synes det er praktisk å kjøpe ferdige invitasjoner, men for deg som har tid, og synes det er gøy å gjøre noe mer personlig kan det være en fin aktivitet å lage invitasjonen selv – gjerne med hjelp av hovedpersonen selv. Her er noen tips til deg som vil lage invitasjonen selv:

Spør konfirmanten

Involver konfirmanten i hvordan invitasjonen skal se ut, og hva som skal stå i den. Tross alt er det hans/hennes store dag, og hvis du sender ut en perlebesatt og blondekantet invitasjon på vegne av en datter som er mer opptatt av miljøvern og rock, kan festen komme skjevt ut fra starten av.

Hvem inviterer?

Tradisjonelt er det vertskapet, altså foreldrene som er avsender, men mange skriver både foreldrenes og konfirmantens navn som avsendere. Om dere velger å lage en personlig invitasjon formulert av konfirmanten selv, er det selvfølgelig mest naturlig at det er hun som underskriver invitasjonen.

Hvor tidlig bør du sende ut?

Gjerne minst to måneder i forkant. Da har gjestene tid til å endre avtaler, booke billetter hvis de har reisevei, og til å finne en passende gave til konfirmanten. Sett en tydelig dato på når du trenger svar på invitasjonen, “S.u. (svar utbes) innen 15.april”.

Hva må du ha med i invitasjonen?

Dato, klokkeslett og hvor festen skal skje er selvfølgelig elementer som må med i teksten. Skriv også gjerne om du har planlagt aktiviteter som gjestene må forberede seg på, det er kjedelig om konfirmanten ønsker at deler av festen skal skje ute, og det må avblåses fordi ingen har varme nok klær til det.
Opplys også om hva dere skal spise, og be gjester som har allergier eller er på dietter gi beskjed raskest mulig slik at dere kan ordne alternativer.

Gave til konfirmanten

Har konfirmanten spesielle gaveønsker, eller har dere gaveliste på en gavebutikk så er det fint om dere opplyser om dette i invitasjonen.

Taler eller ikke taler?

Gi også gjerne beskjed i invitasjonen om det er lagt opp til taler i selskapet, ellers risikerer det å bli en lang kveld når onkler, tanter og grandtanter alle vil trekke opp barndomsminner om konfirmanten som var så søt i pysjen eller så rampete i barnehagen.

Høytidelig eller humoristisk?

Her kommer det an på hvor godt dere kjenner mottakerne. Pass på at humor kan være en vanskelig øvelse, så den bør i alle fall være tydelig og ikke til å misforstå. De færreste forventer likevel et høytidelig språk som var vanligere før, da konfirmasjonsfeiringen hadde en langt større symbolverdi. Blir språket for stivt kan det bli ufrivillig komisk i seg selv, så det beste er om du formulerer deg i naturlige setninger. Ønsker du mer høytidsstemning, kan du heller inkludere et dikt eller et sitat i invitasjonen.

3 invitasjoner du enkelt lager selv:

Skjortebryst med sløyfe

Foto: Anders Rodem

Denne oppskriften kan du også bruke om du vil lage skjortebryst som bordkort. Da forminsker du bare målene.
Du trenger:
Hvitt, stivt papir
Saks
Perleklister (disse er fra Panduro)
Sløyfebånd
Lim

Slik gjør du:
Brett arket over på tvers, kant i kant.
Nå bestemmer du bredde på kortet, rundt 14 cm er en god størrelse. Klipp av det overskytende.
Merk av et punkt ca 3 cm ned for bretten på hver side.
Fra der du har merket, lag et klipp på ca 4 cm inn mot midten av kortet, på hver side, for å lage skjortesnipper.
Bøy snippene inn mot midten, og la øverste del av snippene møtes. Brett ned på hver side.
For at ikke skuldrene på skjorten skal være for stive, kan du runde de litt med saksa.
Lim på perleklister som knapper, og lim på sløyfen til slutt.
Klipp gjerne ut en skjortelomme, og lim den på kortet på kun tre sider. I åpningen kan du lage et tørkle i papir, eller hvorfor ikke et minitørkle i silke?
Skriv inni kortet.

Blusekort

Foto: Anders Rodem

Du trenger:
Hvitt, stivt papir
Saks
Perleklister
Blonder/pyntebånd
Saks
Lim

Slik gjør du:
Dette kortet lager du på samme måte som det første, men i stedet for å pynte med sløyfe kan du for eksempel lime blonder på skjortesnippene, eller kombinere med et fint pyntebånd som her.

Tankekart-kort

Foto: Anders Rodem

Denne ideen er kan det være gøy å gjøre sammen med konfirmanten, og kortet vil garantert få mottakerne til å trekke på smilet.

Du trenger:
Et hvitt, stivt papir
En sort tusjpenn i passelig tykkelse
Et ferdig pyntet kort som dette kan legges inn i.

Slik gjør du:
Tegn opp ringer på arket. Det kan være lurt å tegne med blyant først, eller lage en kladd på forhånd, så du vet hvor du vil plassere tekstboblene før du begynner med pennen. Vil du gjøre det ekstra forseggjort, klipper du ut tekstbobler i hvitt og limer dem på det hvite arket. Da får du en ekstra effekt ved at tekstboblene blir uthevet.
Det kan også være fint å ha et foto av konfirmanten i midten.
Nå er det bare å leke seg med budskapet. Husk at spørsmålene må være åpne, og ha to mulige svar; benektende og bekreftende.
Overdriv gjerne svaralternativene – det er da det blir morsomt.

Tankekart-kort innvendig:

Foto: Anders Rodem