Kategori:

Fest og høytid

Tag:
jul
Kategori:

Fest og høytid

Tag:
jul

Lær deg julesangene!

Usikker på teksten til julesangen? Ofte ender det med at alle synger litt ulikt, eller at man bare kan første verset. Her får du den korrekte teksten til tradisjonelle norske julesanger.

barn og voksne synger julesanger
Å synge julesanger med barna er superkoselig! Foto: iStock

TENN LYS

Tekst: Eyvind Skeie

Tenn  lys !  Et  lys  skal  brenne for  denne lille  jord, den  blanke  himmelstjerne der  vi  og  alle  bor. Må  alle  dele  håpet så  gode  ting  kan  skje. Må  jord  og  himmel  møtes. Et  lys  er  tent  for   det.

Tenn  lys ! To  lys  skal  skinne for  kjærlighet  og  tro, for  dem  som  viser  omsorg og  alltid  bygger  bro. Må  fanger  få  sin  frihet og  flyktninger  sitt  hjem, tenn  lys  for  dem  som  gråter og  dem  som  trøster  dem.

Tenn  lys ! Tre  lys  skal  flamme for  alle  som  må  slåss, for  rettferd  og  for  frihet, de  trenger  hjelp  fra  oss. Må  ingen  miste  motet før  alle  folk  er  ett, tenn  lys  for  dem  som  kjemper for  frihet  og  for  rett.

Tenn  lys ! Nå  stråler  alle de  fire  lys  for  ham, som  elsker  alt  som  lever, hver  løve  og  hvert  lam. Tenn  lys  for  himmelkongen som  gjeterflokken  så ! Nå  møtes  jord  og  himmel i  barnet  lagt  på  strå !

Les også: LETTLAGET JULEPYNT DU KAN LAGE MED BARNA

SÅ GÅR VI RUNDT OM EN ENERBÆRBUSK

Tekst: Ukjent opphav

Så går vi rundt om en enerbærbusk, enerbærbusk, enerbærbusk. Så går vi rundt om en enerbærbusk, tidlig en mandags morgen. Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy, vasker vårt tøy, vasker vårt tøy. Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy tidlig en mandags morgen.

Så går vi rundt om en enerbærbusk, enerbærbusk, enerbærbusk. Så går vi rundt om en enerbærbusk, tidlig en tirsdags morgen. Så gjør vi så når vi skyller vårt tøy, skyller vårt tøy, skyller vårt tøy. Så gjør vi så når vi skyller vårt tøy tidlig en tirsdags morgen.

Så går vi rundt om en enerbærbusk, enerbærbusk, enerbærbusk. Så går vi rundt om en enerbærbusk, tidlig en onsdags morgen. Så gjør vi så når vi henger opp vårt tøy, henger opp vårt tøy, henger opp vårt tøy. Så gjør vi så når vi henger opp tøy tidlig en onsdags morgen.

Så går vi rundt om en enerbærbusk, enerbærbusk, enerbærbusk. Så går vi rundt om en enerbærbusk, tidlig en torsdags morgen. Så gjør vi så når vi ruller vårt tøy, ruller vårt tøy, ruller vårt tøy. Så gjør vi så når vi ruller vårt tøy tidlig en torsdags morgen.

Så går vi rundt om en enerbærbusk, enerbærbusk, enerbærbusk. Så går vi rundt om en enerbærbusk tidlig en fredags morgen. Så gjør vi så når vi stryker vårt tøy, stryker vårt tøy, stryker vårt tøy. Så gjør vi så når vi stryker vårt tøy tidlig en fredags morgen.

Så går vi rundt om en enerbærbusk, enerbærbusk, enerbærbusk. Så går vi rundt om en enerbærbusk tidlig en lørdags morgen. Så gjør vi så når vi vasker vårt gulv, vasker vårt gulv, vasker vårt gulv. Så gjør vi så når vi vasker vårt gulv tidlig en lørdags morgen.

Så går vi rundt om en enerbærbusk, enerbærbusk, enerbærbusk. Så går vi rundt om en enerbærbusk tidlig en søndags morgen. Så gjør vi så når til kirken vi går, kirken vi går, kirken vi går. Så gjør vi så når til kirken vi går tidlig en søndags morgen. Så gjør vi så når vi hjemover går, hjemover går, hjemover går. Så gjør vi så når vi hjemover går tidlig en søndag middag.

Les også: OPPSKRIFT PÅ 12 ULIKE JULEKAKER

DU GRØNNE, GLITRENDE TRE

Tekst: Johan Krohn

Du grønne, glitrende tre god dag! Velkommen, du som vi ser så gjerne, med julelys og med norske flagg og høyt i toppen den blanke stjerne!
:/:Ja, den må skinne, for den skal minne :/:
oss om vår Gud, oss om vår Gud.

Den første jul i et fremmed land sin store stjerne vår Herre tente; den skulle vise vår jord at han den lille Jesus til verden sendte.
:/:I stjerneglansen gikk engledansen :/:
om Betlehem, om Betlehem.

Om Jesubarnet fortalte mor så mangen aften vi satt der hjemme; vi kan hans bud og hans milde ord, vi vet at aldri vi dem må glemme.
:/:Når stjernen skinner, om han oss minner:/:
vårt juletre, vårt juletre.

Les også: LAG SUPERSØTE PEPPERKAKELYKTER

PÅ LÅVEN SITTER NISSEN

Tekst: Margrethe Munthe

På låven sitter nissen med sin julegrøt, så god og søt, så god og søt. Han nikker, og han smiler, og han er så glad, for julegrøten vil han gjerne ha. Men rundt omkring står alle de små rotter, og de skotter, og de skotter. De vil så gjerne ha litt julegodter, og de danser, danser rundt i ring.

Men nissen, se han truer med sin store skje: “Nei, bare se, og kom avsted! For julegrøten min den vil jeg  ha i fred, og ingen, ingen vil jeg dele med.” Men rottene de hopper, og de danser, og de svinser, og de svanser. De klorer etter grøten og de stanser, og de står om nissen tett i ring.

Men nissefar, han er en liten hissigpropp, og med sin kropp, han gjør et hopp. “Jeg henter katten hvis dere ikke holder opp! Når katten kommer, skal det nok bli stopp.” Da løper alle rottene så bange, ja, så bange, ja, så bange og de svinser og de svanser noen ganger, og på en to, tre så er de vekk.

ET BARN ER FØDT I BETLEHEM

Tekst: N. F. S. Grundtvig

Et barn er født i Betlehem, i Betlehem, ti gleder seg Jerusalem. Halleluja, halleluja!

En fattig jomfru satt i lønn, hun satt i lønn og fødte himlens kongesønn. Halleluja, halleluja!

Han lagdes i et krybberom, et krybberom. Guds engler sang med fryd derom. Halleluja, halleluja!

Men okse der og asen sto, og asen sto og så den Gud og Herre god. Halleluja, halleluja!

Fra Saba kom de konger tre, de konger tre. Gull, røkels`, myrra ofret de. Halleluja, halleluja!

Nå all vår nød og sorg er bøtt, vår sorg er bøtt. Oss er i dag en frelser født. Halleluja, halleluja!

Guds kjære barn vi ble på ny, vi ble på ny. Skal holde jul i himmelby. Halleluja, halleluja!

På stjernetepper lyseblå, de lyseblå, skal glade vi til kirke gå. Halleluja, halleluja!

Guds engler der oss lærer bratt, oss lærer bratt, å synge som de sang i natt. Halleluja, halleluja!

Da bliver engler vi som de, ja vi som de. Guds milde åsyn skal vi se. Halleluja, halleluja!

Lov, takk og pris i evighet, i evighet. Den hellige trefoldighet. Halleluja, halleluja!

JEG ER SÅ GLAD HVER JULEKVELD

Tekst: Marie Wexelsen

Jeg er så glad hver julekveld, for da ble Jesus født; da lyste stjernen som en sol, og engler sang så søtt. Det lille barn i Betlehem, han var en konge stor som kom fra himlens høye slott ned til vår arme jord. Nu bor han høyt i himmelrik, han er Guds egen sønn, men husker alltid på de små og hører deres bønn.

Jeg er så glad hver julekveld, da synger vi hans pris; da åpner han for alle små sitt søte paradis. Da tenner moder alle lys, så ingen krok er mørk; Hun sier stjernen lyste så i hele verdens ørk.

Hun sier at den lyser enn og slokner aldri ut, og hvis den skinner på min vei, da kommer jeg til Gud. Hun sier at de engler små, de synger og i dag, om fred og fryd på jorderik og om Guds velbehag. Å gid jeg kunne synge så, da ble visst Jesus glad; for jeg jo også ble Guds barn engang i dåpens bad.

Jeg holder av vår julekveld og av den Herre Krist, og at han elsker meg igjen, det vet jeg ganske visst.

Les også: FORSLAG TIL 30 KALENDERGAVER