Kategori:

Fest og høytid

Kategori:

Fest og høytid

Gave til konfirmasjon – konfirmantene forteller oss hva de ønsker seg

Vi har snakket med noen av årets konfirmanter for å bedre forstå hva de faktisk ønsker seg til konfirmasjonen sin.

Hva ønsker egentlig konfirmanten seg - utenom penger? Julia, Jonathan, Louise og Vanessa har svaret. Foto: privat.

Det er mye forventninger knyttet til en konfirmasjon. Plutselig skal barna tre inn i de voksnes rekker. Samtidig vet vi jo at det ikke er helt sånn. De er jo ikke voksne. Men en ærbødig feiring for å markere at de blir eldre, og derfor mottar gaver av en viss størrelse som en slags støtte og tillit til deres økende ansvarsfølelse. Dét er nok for mange et vel så viktig aspekt.

Og det er nok nettopp derfor pengegaver er den aller vanligste gaven å gi i en konfirmasjon, og det konfirmantene ønsker seg aller mest.

Faktisk så mottar en konfirmant i gjennomsnitt 52.000 kroner til konfirmasjonen sin, ifølge en undersøkelse utført av Ipsos for DNB.

Men å være 14-15 år gammel, og sitte der med en sum som må oppleves som en liten årslønn i henda, er nok vel så forvirrende som det er gøy.

Da kan det være lurt å sette seg ned sammen med konfirmanten og gå igjennom de beste alternativene for bruk av pengegavene.

Dette ønsker konfirmantene seg

Louise von Krogh Løvold, som straks skal konfirmeres borgerlig i Nydalen i Oslo, har både penger og ting på ønskelisten sin.

–  Konfirmasjon er jo noe som bare skjer en gang i livet, og i denne prosessen har jeg lært mer om viktige temaer som etiske dilemmaer. Det er viktig for meg at gavene er noe jeg kan få bruk for. Derfor ønsker jeg meg aller mest penger, men også opplevelser, reiseartikler, nytteting og smykker, sier Louise.

konfirmasjonsgaver

Louise von Krogh Løvold.

Og pengene har konfirmanten allerede øremerket.

– De skal jeg bruke til å spare til moped!

Mor, Pia Christine von Krogh, håper også at datteren mottar gaver hun kan bruke til noe større.
– Jeg håper Louise får litt penger, slik at hun kan spare til noe hun ønsker seg, som en moped. Men medlemskap i for eksempel Obos, med en sum penger på lukket konto, synes jeg også er nyttig, sier Krogh.

Ulike gaveønsker

Tvillingjentene, Vanessa og Juliette Hveding, fra Fagerstrand på Nesodden, har ganske ulike gaveønsker til den kristelige konfirmasjonen sin.

– Jeg ønsker meg egentlig bare penger. Da kan jeg jo kjøpe meg akkurat det jeg trenger, sier Juliette.

Tvillingsøsteren har et litt overraskende, men flott svar:

– Jeg ønsker meg egentlig ikke noe spesielt. Jeg konfirmerer meg mest på grunn av tradisjon og slik at familien blir samlet. Det holder for meg, sier Vanessa.

Men hvis de skulle være så heldige å få litt pengegaver til konfirmasjonen sin, vet de begge akkurat hva de skal bruke dem på.

– Jeg vil spare pengene til den voksne meg, og bruke litt på å finne på ting med venner, sier Vanessa.

– Det vil jeg også, men i tillegg vil jeg kjøpe meg AirPods og mobildeksel, legger Juliette til.

Mamma, Jeanette H. Halvorsen, håper jentene kan sette av litt penger til opplevelser.

– Jeg tenker det er fint hvis de kan spare opp til å reise litt for å se og oppleve verden og kulturer når de er ferdige med utdannelsen sin, eller under et eventuelt friår.

Konfirmasjonsgaver.

Julie og Vanessa Hveding. Foto: privat

Litt tricky

gavetips til konfirmant

Jonathan Bergman Hjelmås.

Jonathan Bergman Hjelmås, som også skal konfirmeres borgerlig i Nydalen i Oslo, syns det er litt tricky å bestemme seg for gaveønsker.

– Jeg blir fornøyd med gavene, uansett hva jeg får, men det er vel penger som er det største ønsket sånn at jeg eventuelt kan kjøpe noe i senere tid når jeg kommer på noe, sier Jonathan.

Men hvis det er slik at han mottar en del penger, er det spesielt én ting han vurderer å kjøpe.

– Jeg er ikke helt sikker enda, men jeg har tenkt litt på å kjøpe en lett motorsykkel.

Foreldrene til Jonathan håper i utgangspunktet at han får penger som kan være nyttige i det lange løp.

– Dette vil gi ham mulighet til å kunne kjøpe seg noe han virkelig ønsker seg og forhåpentligvis sjansen til å spare penger til for eksempel egenkapital til sin første bolig eller noe annet fornuftig, sier far William Harper Hjelmås.

 

Piffer opp antrekket

Strømpebukse med mønster eller farger er en enkel måte å piffe opp et antrekk.

Les mer

Konfirmasjonspengene kan vokse til egenkapital

– Det er viktig at foreldre snakker med barna sine om økonomi og bruk av penger. Og som 15-åring er det på tide at man får et forhold til hva ting koster og betydningen av å spare langsiktig, sier Wenche Martinussen, konsernsjef for personmarked i Storebrand.

Hun minner om at det ikke er mange år før barna flytter ut og mange av dem ønsker nok å kjøpe seg egen bolig i fremtiden.

Konsernsjef for personmarked, Wenche Martinussen, har gode råd til konfirmanter og foreldre.

– Dessverre vet vi at det er store forskjeller mellom foreldregenerasjonen og barna når det kommer til muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet. Starter de å spare tidlig vil sjansen for å klare nettopp dette øke.

Og da er det klart at 26.000, gi eller ta, er en veldig fin start på egenkapitalen. Men hvordan skal barna få best avkastning på disse pengene?

– Selv om BSU er den riktige sparemåten for unge som vil inn på boligmarkedet, er det skattefordelen denne kontoen gir, som gjør den spesielt lukrativ, forteller Martinussen.

15-åringer som sannsynligvis ikke har skattbar inntekt, vil derfor ikke dra nytte av dette skattefradraget. Martinussen anbefaler å heller plassere pengene i en fondskonto frem til de begynner å jobbe og betaler skatt – så kan de vurdere å flytte pengene over på BSU da.

Pimp opp kaker og muffins med sprø kjeks

Bixit havrekjeks smaker deilig og kan brukes i kaker og desserter.

Les mer

– Fondskonto er den beste konfirmasjonsgaven

Mange gir nok kontanter i en konvolutt eller setter beløp rett på bankkontoen til konfirmanten. Men Martinussen sitt klare råd er å gi penger i form av fondskonto.

– Et fond består av mange små eierandeler i aksjer, og en aksje er en eierandel i et selskap. På en fondskonto vil beløpet vokse betydelig i verdi over tid, og ettersom rentenivåene på bankinnskudd i dag ikke klarer å veie opp for prisstigningen i samfunnet, taper du faktisk penger dersom du sparer langsiktig på en bankkonto.

Fondskonto er dermed en fleksibel spareløsning som egner seg godt for både engangsinnskudd og fast spareavtale – og mottakeren bestemmer selv når pengene skal tas ut.

–  Å gi fond i gave er jo vinn-vinn, for i tillegg til at konfirmanten får bruk for gaven, forenkler du hele gaveprosessen for deg selv. Og ønsker du å gi noe håndfast kan banken din utstede et gavekort eller bevis som du kan overrekke på den store dagen, legger Martinussen til.

Når vi spør Martinussen om råd til hvilke summer en konfirmant bør motta, er hun tydelig på at det er viktig å ikke sette noen form for krav her.

– Jeg syns ikke det er riktig å legge føringer på hvor mye man bør gi – det viktigst er at man gir i forhold til hva man har mulighet til. Hør med noen andre som er samme type gjest som deg – så får du en pekepinn på nivået.

Har du for eksempel en bror, et annet bestefordeldrepar eller venn som også skal feire konfirmanten råder hun derfor til å samkjøre litt med dem.

– Mange konfirmanter har nok store forventninger til gavene de skal få. Et tips kan være å snakke med konfirmanten i forkant av konfirmasjonen om nettopp forventinger til gavene, avslutter Martinussen.

Pengegaver i gjennomsnitt etter relasjon:

  • Foreldre: 13.000 kroner
  • Besteforeldre: 7500 kroner
  • Gjester: 900 kroner
  • Inviterte som ikke kan komme: 400 kroner

Kilde: Ipsos for DNB

Pengegaver i gjennomsnitt etter relasjon:

  • Foreldre: 13.000 kroner
  • Besteforeldre: 7500 kroner
  • Gjester: 900 kroner
  • Inviterte som ikke kan komme: 400 kroner

Kilde: Ipsos for DNB