Kategori:

Fest og høytid

Kategori:

Fest og høytid

Den komplette guiden til jul

Nærmer det seg jul med stormskritt? Er du rammet av julestress, og vet ikke hvordan du skal komme i mål med kalendergaver, julegaver, mat, dessert og julepynt? Slapp helt av, vi har tenkt på alt. Denne guiden gir deg svar på alt du trenger til jul!

Foto: Anders Rodem

1. Julekalenderen

julekalender til barn koffert med overraskelser

Det trenger ikke være hverken dyrt eller vanskelig! Vi har samlet 30 forslag til kalendergaver. Her er ideer som passer barn, kjæresten, mor og far og venner. De fleste av gavene er billige eller fokuserer på fine opplevelser.

Harde utenpå og mye inni: I denne hjemmelagde julekalenderen gjemmer det seg 24 små brev med kjærlige hilsener, dikt og gavekort.

Hvem får vel ikke lyst til å knekke noen nøtter? Her kan du se hvordan du kan lage en hjemmelaget julekalender av valnøtter.

Eller: Jeg pakker kofferten … og jeg tar med meg: 24 gaver! Denne søte leketøyskofferten er full av papirposer fylt med spennende overraskelser.

2. Julegavene og innpakningen

gaveinnpakning

Foto: Irene Zeier

Hva skal du gi som gave til barn og deres venner til jul? Dette kan være vanskelig men her er noen gode råd.

Og når du skal pakke inn gavene har vi noen gode tips til innpakning. Her har du 12 kreative måter å pakke inn gaver på.

3. Julematen

Ribbe med sprø svor

Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul. Blir det sprø svor på ribba i år? Foto: Familiematblogg

Skal du lage ribbe i år? Skal du steke ribba på tradisjonell måte eller langsteke den? Hva er det som lønner seg? Her har du noen gode råd. Og hva slags ribbe skal du velge? Frossen eller fersk? Dette kan lønne seg. Det viktigste du må huske på når du skal krydre ribba, er å starte to til tre dager før den skal serveres. Her er en guide til dette. Og hvor mye ribbe er egentlig nok til årets julemiddag? Her er svaret.

Blir det ikke jul uten medisterkaker på bordet? Her får du en enkel oppskrift på hjemmelagde medisterkaker, som smaker mye bedre enn de du får kjøpt.

Hva med helstekt kalkun? Hemmeligheten til en saftig kalkun ligger i forberedelsene. I denne oppskriften bruker vi kryddersmør og bacon for å sikre at kalkunen ender opp saftig, og ikke tørr. Les oppskrift her.

Hvis du får gjester som er vegetarianere eller veganere, eller ønsker å servere et kjøttfritt julemåltid, er denne nydelige soppsteken et supert alternativ. Den er laget med kikerter, aubergine, linfrø og valnøtter og resultatet er en saftig og smakfull stek som er perfekt å sette fram som en del av et koldtbord.

Risgrøt hører med, men du har kanskje noen dårlige minner om melk som koker over og grøt som svir seg i kjelen? Nå har vi funnet en mye enklere og bedre metode å lage grøt på! Advarsel: Når du først har begynt å lage risgrøt på denne måten går du aldri tilbake. Les oppskrift.

4. Tilbehøret til julematen

Sprø rødkålsalat

En sprø rødkålsalat med blå druer og en smak av sitron kan være et friskt og godt innslag i julemenyen! Foto: Familiematblogg

Rådkål hører jula til. Men den trenger ikke være kokt for å fortjene sin plass på årets julebord. Hva med å bytte ut den tradisjonelle rødkålen med en friskere variant? Prøv ut denne fristende rødkålsalaten.

Hva serverer dere til julematen hjemme hos dere? I år setter vi honningstekte epler, svisker og løk på bordet. Søtt, syrlig og nydelig!

Waldorfsalat er et must til kalkun og til koldtbordet. For å gjøre den litt mer barnevennlig har vi valnøtter i en skål ved siden av. Les oppskrift her.

Poteter hører med, men de trenger ikke bare være kokte. Med natron i kokevannet og litt ekstra tid får du nemlig supersprø poteter som fort blir barnas favoritt! Les oppskrift her.

5. Juledesserten

karamellpudding

Foto: Kokken og Konditoren

Karamellpudding er den desserten veldig mange har som favoritt og det er jo ikke så rart. Her er en oppskrift du kan prøve ut hjemme!

Har du rester av riskrem, eller vil du kanskje lage litt ekstra? Slik kan du få brukt det til en riskake med pepperkakebunn.

Imponer familie og venner med en flott og fristende julepavlova! Pavlova er nemlig ikke bare forbeholdt 17. mai. Vi har laget tre forslag på hvordan du kan gjøre pavlova til en dessert som roper jul og glede.

Som tilbehør til kaker, is og puddinger passer det med hjemmelaget karamellsaus og sjokoladesaus. Nam!

6. Julekakene

pepperkaker

Foto: Mors Hjemmebakte

Oppskrift på en supergod pepperkakerdeig får du her. For hva er vel jul uten pepperkaker? Pynte dem må man også. Slik pynter du pepperkaker.

Gode, fristende og tykke kakemenn er manges julefavoritt. Her er oppskrift og fremgangsmåte for kakemenn.

Eller så kan du prøve en vri på pepperkakene i år, ved å lage disse muffinsene: Krydderkakemuffins med pepperkakestrø.

Det er heller aldri feil med en saftig og god julekake med smør og brunost. Kan det bli bedre egentlig?

I tillegg har vi oppskrifter på serinakaker, brune pinner, sirupssnipper og biscotti med sjokolade og nøtter.

Glem ikke 13. desember, som markerer Luciadagen. Med denne oppskriften er det lett å lykkes med lussekatter. De blir luftige, saftige og myke og smaker akkurat slik de skal smake (om ikke enda bedre).

7. Festgarderoben

gode festklær

Foto: Andre Hunter

Alle vil se fine ut på fest – også de yngste. Men aktive barn trenger gode klær som gjør selskapet til en hyggelig og behagelig opplevelse. Ta med deg tipsene våre når festgarderoben skal gjøres klar neste gang.

Synes du det er vanskelig å få bunadskjorten fin? Du er ikke alene. Her er noen tips for å få en strøken bunadskjorte, og hvordan du vasker og stryker den.

Opplever du at skjortene krymper, mister passformen eller blir skrukkete i vask? Lær deg å vaske skjorter riktig, så holder de seg pene lenger. Slik gjør du det.

8. Julepynten

Foto: Anders Rodem

Juleverksted er en hyggelig førjulsaktivitet. Dere kan for eksempel lage en julestjerne, et veldig enkelt og morsomt prosjekt å lage sammen med barna: En stor stjerne laget av papirposer. Alt du trenger å gjøre er å lime og klippe.

Steg-for-steg guide til hvordan lage en vakker julekrans med eukalyptus og einer. Kransen er enkel å lage og blir utrolig dekorativ. I tillegg holder den seg lenge utendørs.

Snøkule er også et enkelt og morsomt prosjekt du kan lage sammen med barna. Inni kan du ha alt mulig, vi har valgt et lite tre i plast.

Pepperkakelykter er også en koselig aktivitet til juleverkstedet og ser så fint ut. Fremgangsmåte ser du her.

Appelsin hører liksom jula til. Her er tre ideer til lettlaget, nydelig og velduftende julepynt dere kan lage av appelsinskall.

Eller så kan dere lage pepperkakemenn av filt, som er supersøte og enkle å lage.

Juletre hører med, men hva skal du velge? Kunstig eller ekte, norsk eller utenlandsk? Og hva gjør vi når jula er over og treet må ut, bort og vekk? Her er alt du trenger å vite om valg av juletre. 

9. Minnene

Ei jente sitter ute i sommerkjole, hun tar bilde.

Foto: Gabby Orcutt

Vi tar flere bilder enn noen gang – gjerne i full fart med mobilkameraet. Men kvaliteten blir ofte ikke topp når vi dokumenterer livet uten å tenke gjennom hvordan vi ønsker at bildet skal bli. Tre erfarne fotografer, Gry Traaen, Monica Vegstein Larsen og Lene Kristiansen Blomsø, gir sine beste tips til hvordan du tar bedre bilder –  både arrangerte fotoopptak og spontane hverdagsblinkskudd. Slik tar du fine bilder.

10. Julekosen

Lag deilig godis til jul – som browniekuler! Foto: Bakingforalle

Jul er tid for kos og søte saker. Her har vi samlet tips og oppskrifter til godis dere kan lage sammen til jul.

Til tross for alt stresset og maset som gjerne følger med i førjulstida, jula handler først og fremst om å være sammen. Quiz er alltid gøy, og vi har laget en stor quiz om jul for hele familien. Test dere i denne julequizen! 59 spørsmål i ulike vanskelighetsgrader.

11. Og hvordan var den sangen igjen?

barn og voksne synger julesanger

Å synge julesanger med barna er superkoselig! Foto: iStock

Usikker på teksten til julesangen? Ofte ender det med at alle synger litt ulikt, eller at man bare kan første verset. Her får du den korrekte teksten til tradisjonelle norske julesanger.