Kategori:

Fest og høytid

Kategori:

Fest og høytid

Bunad på fly – her er tipsene

Bunaden er for mange deres aller kjæreste – og dyreste – plagg. Så hva gjør du egentlig når du skal ta med en bunad på flyet?

bunad i håndbagasje

17. mai, konfirmasjon, bryllup, dåp og jubileer; det har blitt stadig vanligere å bruke bunad ved festlige anledninger. Men disse festlighetene medfører ofte at vi må reise, gjerne med fly. Og da er bunaden kanskje ikke så praktisk, eller?

Helt sikkert er det at du bør planlegge litt hvis du vil reise med bunad på fly. Plusstid har spurt Avinor, flyselskapene og forsikringsbransjen om deres anbefalinger.

En huskeliste til bunad på fly

Her er tingene du i hvert fall må tenke på:

  1. Bunadskniven MÅ sendes som innsjekket bagasje. Ellers vil den bli tatt fra deg i sikkerhetskontrollen.
  2. Alt annet av bunadssølv og -smykker bør tas med i håndbagasjen.
  3. Hvis du vil ha bunaden på deg under flyturen, så husk at smykkene, knappene og søljene vil gi utslag i metalldetektoren. Pakk det i en smykkepose eller et smykkeskrin på forhånd, så du slipper å miste noe i stresset.
  4. Hvis du ikke vil ha på deg bunaden om bord på flyet, står du fritt til å ta den i håndbagasjen eller sende den som innsjekket bagasje. Men husk at flyselskapene kun dekker inntil 10.000 kroner hvis bagasjen blir borte. Og en bunad er som regel langt dyrere enn dette.
  5. På Oslo Lufthavn (Gardermoen) er det en egen bunadssluse i sikkerhetskontrollen 16. og 17. mai, for alle som reiser iført bunad.

LES OGSÅ: Vask og stell av bunad

Pass på håndbagasje-reglene

Selv om flyselskapene altså anbefaler å ta bunaden i håndbagasjen, både på grunn av bunadens verdi og faren for at bagasjen blir forsinket eller forsvinner underveis, betyr det ikke at du får lov til å ta den med om bord uansett.

Én ting er bunadskniven, som av sikkerhetshensyn må sendes innsjekket. En annen ting er størrelsen på håndbagasjen.

– Man må forholde seg til sikkerhetskontrollens begrensninger dersom man tar bunaden med som håndbagasje, påpeker kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i Norvegian.

Det betyr enkelt og greit at en full bunad fort vil legge beslag på hele håndbagasjen – hvis du ikke har den på deg, selvfølgelig. Dermed har du ikke plass igjen til kamera, gaver og andre ting som du vil ha med om bord.

Du kan kjøpe bunadsforsikring

Hvis du skal sende bunaden som innsjekket bagasje, bør du være ekstra nøye med å merke kofferten godt med navn, telefonnummer og adresse.

Både Tonje Næss i Norwegian og informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS anbefaler også at du tegner en ekstra forsikring, siden flyselskapene som nevnt kun dekker tapt bagasje med inntil 10.000 kroner.

Alternativene da er en vanlig reiseforsikring eller en egen bunadsforsikring.

– Reiseforsikringen vil kun dekke inntil 15.000 kroner. Derfor anbefaler jeg en egen bunadsforsikring. Den koster mellom 300 og 500 kr i året og dekker nesten alle typer skader på bunaden og bunadsutstyret hele døgnet, både på reise og hjemme, sier Emma Elisabeth Vennesland, som er assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring.

Tommelfingerregler for bunad på fly:

  • Det kan være lurt å tegne bunadsforsikring.
  • Sjekk opp håndbagasje-regler dersom bunaden sjekkes inn på denne måten.
  • Les “huskelisten til bunad på fly” to ganger!