Kategori:

Fest og høytid

Kategori:

Fest og høytid

Aprilsnarr: Lur ungene!

Den internasjonale luredagen 1. april er snart her igjen! Her er 24 ganske uskyldige og rimelige forslag til hvordan du kan lure barna dine!

far og datter ler etter å ha lurt hverandre med aprilsnarr
Det er morsomt å tulle litt ekstra 1. april! Foto: iStock

En av norgeshistoriens flotteste aprilsnarrer er Aftenpostens fra 1950. Mange Oslo-folk lot seg lure av avisens aprilsnarr, der man kunne man lese at Polet skulle kvitte seg med et større parti vin. De var tom for egne flasker, men på grunn av en handelsavtale med Frankrike forpliktet til å ta imot ny vin. De måtte derfor frigjøre flasker. Alle som ville kunne derfor møte opp med bøtter og spann og kjøpe sterkt rabattert vin, helt avgiftsfritt, akkurat denne dagen. Mange lot seg lure og Vinmonopolets sentralbord sto ikke stille deg dagen.

At det er rabatt på Vinmonopolet, er kanskje ikke den beste aprilspøken du kan utføre på ungene dine. Men her er noen forslag til aprilsnarr for både store og små barn:

 1. Ha konditorfarge i melka. Gå gjerne all-in og bruk fargene på melkekartongene, med rød konditorfarge i H-melken, rosa i lettmelken, og grønn i ekstra lettmelk.
 2. Sett en lapp på speilet på badet hvor det står «speilet er ødelagt. Ikke bruk det!».
 3. Sett et tomt eggeskall opp ned oppi et eggeglass på frokostbordet.
 4. Lag en helt vanlig, god sjokoladekake eller bak boller og sett på kjøkkenbenken. Skriv «Aprilsnarr!» på en liten lapp du legger ved siden av og se hvordan barna prøver å forstå hva som er galt med kaken eller bollene. Tør de å smake?
 5. Gjem alt du har av alarmklokker over hele barnerommet som skrus på når de skal stå opp. De blir garantert frustrerte når de må lete over hele rommet etter hvor lyden kommer fra!
 6. Hvis du har en babycall eller walkie-talkie liggende, gjem en under sofaen eller i skapet og lag mjauelyder. De vil tro det er en fremmed katt i huset!
 7. Hvis de har kommode på barnerommet, bytt skuffene slik at ingenting ligger der det normalt pleier å ligge. Frustrerende!
 8. Det klassiske «gjennomsiktig plastfolie rundt doringen» er alltid en slager, men det spørs om du selv har lyst til å ta den sølete tørkejobben i etterkant.
 9. For de litt større barna: Bytt ut ordet «ja», «nei» eller «ok» i autokorrektur med noe morsomt, slik at hver gang datteren din for eksempel skal svare «ok», svarer hun «dompap», «gardiner» eller «tørrfisk». Eller «aprilsnarr».
 10. Kjøp en kjærlighet-på-pinne, men fjern forsiktig papiret og selve kjærligheten og sett på en rosenkål i stedet. Pakk inn pent på nytt og legg i nistepakka på skolen med beskjeden om «i dag skal du få lov til å ha med deg godteri på skolen! Kos deg!». Garantert god stemning i klasserommet
 11. Så lenge du har grep om mobilen: Gjør om språkinnstillingene til kinesisk. Veldig gøyalt – og irriterende! Bare sørg for å huske hvordan man stiller språket tilbake igjen. Eventuelt vurder å skaffe ungen kinesisk-kurs i julegave.
 12. Dersom barnet ditt er gammel nok til å ha sin egen Facebook-profil, gå inn kvelden før og lik hvert eneste bilde og hver eneste oppdatering han eller hun noensinne har postet. Sjansen for at poden må bla gjennom 342 nye – og meningsløse – varslinger på morgenkvisten 1. april er stor!
 13. Si til niåringen «nei, så store føtter du har fått! De må ha vokst siden i går?» Når hun skal ta på seg skoene for å gå til skolen har du stappet litt toalettpapir foran i skoen, som er nærmest umerkbart. Skoene vil føles mye trangere enn de var i går.
 14. Scenario: En trøtt elleveåring som så vidt klarer å karre seg til frokostbordet. Han trenger sin daglige frokostblanding for å våkne. Det han ikke vet, er at du har lagt en skål med frokostblanding og melk i fryseren kvelden før. Det blir morsomt å se uttrykket hans når han setter skjeen i frossen melk!
 15. Noe av det mest irriterende i verden er å ikke få på seg sokkene fordi noe sitter fast! Finn frem symaskinen og sy igjen halve sokken et sted ute ved tærne. Kjempeirriterende!
 16. Fest en lapp på ringeklokka hvor det står «Ringeklokken virker ikke. Rop «Ding-Dong i stedet!» En selvsagt hit i nabolaget!
 17. Når de kommer hjem fra skolen, har du lånt og satt opp et «til salgs»-skilt og hengt opp utenfor døra. Når barna løper inn og lurer på hva som skjer, kan du dra spøken litt lenger og si at du skal flytte til Sydpolen, Alaska eller Rakkestad (om du ikke allerede bor der).
 18. Sett på tape på fjernkontrollen til tv’en der signalene kommer ut. Fryktelig frustrerende!
 19. Skru av den ytterste delen av vannkrana på kjøkkenet – filteret – og hell i noen dråper med konditorfarge. Det ser ganske skummelt ut når det kommer grønt vann ut av krana!
 20. Hvis du har flere barn, bytt de over i hverandres senger mens de sover. Ikke noe er som å våkne 1. april på noen andres rom!
 21. Eller enda bedre: Hvis du har barn som sover tungt, ommøbler rommet deres fullstendig kvelden før 1. april så de våkner forvirret opp til et helt «nytt» rom!
 22. Bruk superlim til å lime fast noen kronestykker eller femkroninger til bakken utenfor inngangspartiet hjemme. Når de jublende glade ser pengene og vil plukke dem opp, er det helt umulig.
 23. Legg en lekeslange/lekerotte/lekeedderkopp i postkassa og be barnet gå og hente posten for deg.
 24. Ok, denne siste er ganske ekkel, men nå har du lest helt hit, så tåler du sikkert dette også. Dersom du har noen ubrukte barnebleier til overs, rop til ungene at i dag er det «dessert etter middag, selv om det er mandag!» (1. april 2019 er nemlig på en mandag). Mens de jubler og gleder seg, henter du frem desserten: Sjokoladepudding i vaniljesaus servert i en bleie. Ikke er det farlig å spise, men alle er vel enige om at det ikke akkurat ser spesielt innbydende ut.

Tre tips du kan gi barna dine hvis de vil lure mamma eller pappa:

 1. Legg en lapp på frontruta på bilen der du skriver «Beklager skadene jeg laget på bilen din! Vennligst ring meg på 555 33443» og se reaksjonen.
 2. Hjelp barna med å bytte ut alle familiebildene med bilder av en helt annen og fremmed familie. Sjekk reaksjonen når mamma kommer hjem!
 3. Gjem bobleplast under badegulvsteppet og kos deg med reaksjonen til far i huset når han morgentrøtt og tissetrengt våkner med et smell!

Fakta om Aprilsnarr

Aprilsnarr kan ha oppstått da vi skiftet fra juliansk til gregoriansk kalender. Nyttår ble da flyttet fra 1. april til 1. januar. Frankrike var et av de første landene som overtok pave Gregorius’ kalender, allerede i 1582. Mens noen hardnakket holdt på den gamle nyttårsfeiringen, fikk andre ikke vite om forandringene på flere år grunnet manglende nyhetskanaler. De som fortsatte å feire nyttårsaften 1. april, ble stemplet som tullinger. Ofte ble de sendt på falske ærend eller utsatt for andre narrestreker.

Kilde: Store norske leksikon

Piffer opp antrekket

Strømpebukse med mønster eller farger er en enkel måte å piffe opp et antrekk.

Les mer