Skribent:
Kategori:

Fest og høytid

Skribent:
Kategori:

Fest og høytid

Alt til konfirmasjonen

Alt du bør huske på til konfirmasjonen. Huskeliste, maten, drikken og konfirmasjonstalen. For ikke å glemme konfirmasjonskakene!

konfirmasjonsjente blir tatt bilde av sammen med tre andre tenåringer
Foto: Scanpix

I god tid før den store dagen kan det være smart å sette opp en sjekkliste. Ha den fremme et synlig sted, så blir du både minnet på det som skal gjøres, og kan krysse av for det som er gjort underveis.

Sjekkliste for konfirmasjon

 • Kirkelig eller borgerlig konfirmasjon?
 • Konfirmasjonsdato
 • Gjesteliste
 • Budsjett
 • Bestill selskapslokale/restaurant
 • Meny
 • Kaker
 • Få tak i kokk og serveringshjelp
 • Antrekk til konfirmanten
 • Antrekket til resten av familien – må noe til rens?
 • Bestill fotograf
 • Skriv og send ut invitasjoner
 • Taler
 • Sanger
 • Planlegg festbordet: Duker, blomster, lys, bordkort, servietter m.m.
 • Ideer til konfirmasjonsgave – til gjester som lurer
 • Takkekort som skal sendes ut etter konfirmasjonen

Når du først har fått oversikten, kan du gå inn i detaljene. Kan noen i familien ta seg av fotografering? Kjenner du noen venninner som kan tenke seg å lage mat og servere? Kan antrekket til konfirmanten være en gave fra foreldrene, for eksempel en bunad?

Gave til konfirmasjon – konfirmanter forteller hva de ønsker seg

Hva ønsker egentlig konfirmanten seg – utenom penger? Julia, Jonathan, Louise og Vanessa har svaret. Foto: privat.

En konfirmant mottar i gjennomsnitt 26.000 kroner til konfirmasjonen. Her kan du lese hva fire konfirmanter ønsker seg. I tillegg gir eksperter råd om hvordan best bruke pengegaver.

Er du flink til å lage invitasjoner, så gjør det selv. Det er både personlig og hyggelig.

konfirmasjon-kort

Så enkelt kan det gjøres. Og det er slett ikke vanskelig å lage dette kortet selv. Foto: Anders Rodem

Mat til konfirmasjonen

Noen vil ha et stilfullt bord og lekker 3-retters middag på restaurant, mens andre mener at en slik familiefeiring aller helst bør holdes hjemme eller med koldtbord på samfunnshuset. De to siste variantene gjør at dere kan lage maten selv, og sette deres eget preg på festbordet.

Sett sammen varmt og kaldt, stort og smått – søtt og salt, slik at alle finner noe som frister!

Anbefalingen kommer fra Plusstid-ekspert Marit S. Marvik. Marit er fagsjef for matglede i Orkla Foods Norge, har  vært kokk og matjournalist i flere år og har også kokkelert på God Morgen Norge.

– Det er lurt å tenk igjennom variasjonen på gjestene – unge og eldre, mange barn – noen som sikkert er skikkelig sultne og noen som bare elsker mango. Snakk med konfirmanten og la hun eller han få sine matønsker med. Jeg foretrekker mange små retter, slik at alle kan nyte mange smaker. Sett gjerne en kjele eller to på bordet, med varm mat.

Det er veldig sosialt og gå å hente mat, da blir det litt løsere snipp i konfirmasjonen og det er flott, spesielt for de små som syntes det er veldig lenge å sitte.

Be gjerne noen ta med seg favorittkaken til konfirmanten eller yndlingssalaten – det gjør det enda mere personlig.

Retter til et deilig koldtbord:

Start med en sommerlig velkomstdrink for å sette stemningen.  Pestosnurrer, pizza & grønnsaker med dipp, eller ovnsbakte småpoteter med hjemmelaget aioli gjør seg også godt. Noen av gjestene vil sikkert også ha eggerøre, og tidløse (og enkle) klassikere som karbonader med stekt løk, røkelaks, potetsalat og en hjemmebakt focaccia. Og kanskje du kan imponere gjestene med hjemmelaget majones, med eller uten smakstilsetninger som chili, urter eller sriracha? Eller hva med en deilig Waldorfsalat? Her er oppskriften.

Tradisjonsmat er også alltid en slager. Lapskaus og rømmegrøt er lett å lage til mange. Denne deilige pastasalaten vil også helt sikkert falle i smak. Bare pass på å sette den kaldt, pasta kan potensielt bli giftig etter noen timer i romtemperatur.

Waldorfsalat

Waldorfsalat er en klassiker til koldtbordet. Foto: Kokken og Konditoren

Og selvfølgelig: Konfirmasjonskaker!

Dere kommer sikkert til å ha kakerester i en uke etter konfirmasjonen, men det får gå. Barna konfirmeres bare én gang, og minst noen av gjestene kommer helt sikkert til å gå fullstendig bananas ved kakebordet. Husk at det selvfølgelig er lov – i mange familier også forventet – å spørre andre familiemedlemmer om bakehjelp. Men hva skal dere bake/be andre bake?

Marit foreslår Himmelske brownies og en ostekake med bær. Alle som liker bløtkake kommer til å elske denne nydelige bløtkaken med mascarpone- og sjokoladekrem. Hvis du syns at sukkerbrødet er en uløselig gåte, får du her både framgangsmåte og video som forklarer sukkerbrødets hemmeligheter. Du kan også imponere gjestene med kvæfjordkake, også kjent som «verdens beste». Den trenger slettes ikke å være så vrien, bare prøv denne verdens beste-oppskriften.

Dere finner massevis av andre kakeoppskrifter her.

Borddekking

Et vakkert festbord bør være utgangspunktet når konfirmanten skal feires. Deretter kan du velge pynt ut i fra hva dere ønsker. Noen lager et klassisk gutte- eller jentebord med rosa eller blått som gjennomgangsfarge. Mange velger å dekke bordet slik at alle kjenner igjen konfirmanten gjennom bordets pynt og dekorasjon, og du kan pynte med en babysko eller et annet barndomsminne. Bordkortene kan gjerne være personlige og vise noen av konfirmantens interesser.

Her er 3 bord i ulike stil- og prisklasser:

Moderne-konfirmasjon-oversikt-16-9

Konfirmasjon er en av livets merkedager. Her er forslag til hvordan bordet kan dekkes. Foto: @snuppedupp, @elsiemor, @tonjeland

Bordplassering

Tradisjonelt sitter konfirmanten i midten, med foreldrene sine på hver side. Ved mors venstre side sitter en eventuell mannlig fadder, mens en kvinnelig fadder sitter ved fars høyre side. Utenfor denne kretsen kommer søsken og resterende slekt/venner. Besteforeldre plasseres “høyt” ved bordet. Forøvrig blandes slekt og familie fra begge sider.

– Skilte foreldre kan godt sitte sammen med sine nye partnere med en fadder på hver side.

Konfirmasjonssanger

Sanger hører med i konfirmasjon for å få den gode stemningen. Det beste er å få laget en personlig sang som du enten skriver selv eller får hjelp med. På samme måte som ved forberedelser ved taler, samler du ideer ved å notere etter hvert som de dukker opp, skriv ned stikkord, en setning eller en humoristisk episode. Trenger du hjelp til å finne ord som rimer, kan du kjøpe en rimeordbok.

Er du flink til å lage invitasjoner, så gjør det selv. Det er både personlig og hyggelig.

konfirmasjon-kort

Så enkelt kan det gjøres. Og det er slett ikke vanskelig å lage dette kortet selv. Foto: Anders Rodem

Tommelfingerregler for konfirmasjon:

 • Ha litt variasjon i maten, velg noe som passer for alle.
 • Små retter kan være fordelaktig da folk kan forsyne seg selv når de vil, i løpet av dagen.
 • Plasser gjestene etter deres nærhet til hedersgjesten; konfirmanten.
 • Skriv egen sang til konfirmanten, og tale med en morsom vri!

Kilder: Konfirmasjonsweb.no, Dinmat.no og Marit S. Marvik