Skribent:
Kategori:

Fest og høytid

Tag:
Skribent:
Kategori:

Fest og høytid

Tag:

10 tips til dåpsinvitasjonen

Ønsker du å lage en mer personlig dåpsinvitasjon eller innbydelse til navnefesten? Lurer du på hva du skal skrive i den? Her er ti tips som kan hjelpe deg på veien.

dåpskort i bodyform
Foto: Anders Rodem

Selv om det er en høytidsstemt anledning å skulle feire barnet ditt, betyr det ikke at du må kjøpe en dyr dåpsinvitasjon når du inviterer inn til selskap. For gjestene er det morsomt å få en personlig hilsen til dåpen eller navnedagen, og de fleste setter pris på noe du har brukt tid på å lage selv.
– Det er mye tradisjoner knyttet til dåp, men på invitasjoner og kort kan man leke seg litt, sier Sandra Lovise Sætrang Olsen.

Barnas favoritt

Pynte pepperkaker til jul? Gjør det enkelt med ferdigbakte pepperkaker fra Sætre.

Les mer

Dåpsinvitasjon med personlighet

Ved siden av jobben sin designer Sætrang Olsen selv kort for de store og små anledninger  – alle med strekmenn som motiv.

Sandra Lovise Sætrang Olsen lager dåpsinvitasjoner med strekmenn.
Sandra Lovise Sætrang Olsen. Foto: Sara Melissa Frost

– Jeg har aldri kunnet tegne, men har alltid likt strekmenn så jeg begynte å uttrykke meg med det, forteller Sætrang Olsen, som oppfordrer også andre til å bruke personlighet og humor i innbydelsene.
– I dag er det mer akseptabelt å gjøre ting litt annerledes, mener hun.

Her er 10 tips til en vellykket dåpsinvitasjon:

Vær tydelig

En invitasjon skal fortelle hva man som gjest kan forvente at skal skje på festen. Skal dere være ute, bør du skrive det slik at gjesten kan ta med ekstra klær, eller droppe stiletthælene.
– Du kan også gi noen morsomme hint gjennom grafisk design, farger eller det du skriver, tipser Sætrang Olsen.

Send ut invitasjonen tidlig

Ferier bookes, enkelte gjester har kanskje lengre reisevei, så send dåpsinvitasjonen så snart dere har fått datoen, eller minst to måneder før.

Du trenger ikke å skrive langt

– Mange uffer seg gjerne hvis det er mye «plass» i kortet. Da svarer jeg bare: Skriv stort, ler Sætrang Olsen.

Spesifiser hvem dåpsinvitasjonen er til

Som regel kjenner du og har gode minner knyttet til dem du inviterer i dåpen. Sætrang Olsen foreslår at du kan trekke det fram i teksten, og fortelle hvorfor det er viktig at akkurat de er med på feiringen:
“Kjære bestemor og bestefar (til barnet), kjære verdens beste tante. Dere betyr mye i livene våre derfor ønsker vi at dere skal være med å feire at NN endelig har kommet til oss!”

Barnet inviterer

Hvorfor ikke skrive dåpsinvitasjonen som om den er fra barnet selv? “Dere betyr mye i livet mitt derfor ønsker jeg at dere skal ta del i feiringen av at jeg har kommet til verden!”

Dikt eller sitat

Pynt gjerne med et dikt eller sitat, foreslår Sætrang Olsen, som foreslår et sitat fra Bibelen hvis det er en kristen dåp, for eksempel:”La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike tilhører slike som dem.” Markus 10.14
Eller du kan bruke et dikt om religion ikke er så sentralt, som for eksempel dette av Cecilia Ekhem:

Du blev liv
blev glädje
ljusen blomma i min värld

Husk korrektur

Les nøye korrektur på dato, klokkeslett, adresse for dagen og så videre, så du ikke risikerer at gjestene kommer på feil dag.

Lag selv

Skal du lage invitasjonene selv? Her er tre fremgangsmåte for tre dåpskort:

Søt bleie

Foto: Anders Rodem

Du trenger:
Kort, farget eller hvitt
Hvitt kartongpapir
Pynteklister (Vi fant våre på Søstrene Grene)
En sikkerhetsnål eller en silkesløyfe
Hullemaskin
Slik gjør du:
Last ned vår bleiemal, print direkte på kartongpapiret, eller klipp ut og tegn over. Start med å brette opp enden i midten, og brett de to andre endene over hverandre. Du kan enten pynte med en stor sikkerhetsnål, eller lage to hull gjennom endestykkene med hullemaskin og tre en silkesløyfe gjennom. Bruk et tykt eller strukturert papir på bleien, så ser det mer ordentlig ut. Hvis du ønsker, kan du la kortet oppi bleien ha farge etter kjønn, eller bare beholde alt i hvitt. Vi brukte et rosa kort i bunn, og limte på et litt mer pyntet kort med border. Pynt gjerne med perler og klister.


Blonder og babybukse

Foto: Anders Rodem

Du trenger:
Hvitt kartongpapir
Papir i en annen farge
Kakeserviett (finnes på de fleste hobbybutikker)
Perleklistremerke
Pynteklistremerke
Silkebånd
Lim
Saks
Slik gjør du:
Last ned vår mal på sparkebukse, og print den ut på papiret du skal bruke, eller klipp ut og bruk som modell. Du trenger å klippe ut to stykk.
Klipp en bit av kakeservietten og tilpass den så den passer til halsen på sparkebuksen på det ene kortet. Lim på.
Papir-rundingen lager du enkelt ved å bruke en kopp å tegne rundt, eller en passer. Klipp ut og lim på.
Bruk hullemaskinen til å lage ett hull på hver side av halsen på begge kortene. Lag to lengder av silkebåndet, tre gjennom hvert av hullene og knyt sammen kortene med sløyfer.
Lim på pynteklistremerker og perleklistremerker.

Varier med humor

Midt i all høytideligheten, kan det være befriende heller å velge en litt humoristisk retning på en dåpsinvitasjon. Som en leken fortelling om hvordan et barn kommer til verden. Foto: Anders Rodem

Du trenger:
Kort og papir i litt ulike farger
Sikkerhetsnåler i ulike størrelser
Hjerte-klistremerke
Slik gjør du:
Klipp ut en papirbit som er litt mindre i størrelse enn kortet du bruker. Bruk en annen farge. Lim den på kortet. Deretter gjør du det samme med fire enda mindre papirbiter. På den måten lager du “rammer” og fremhever historien.
Lim på sikkerhetsnålene, først to “voksne” som “møtes og blir forelsket”. Bend ut en av nålene så du har plass til å legge en “baby” inni den på bilde nummer to. Fortsett til du har laget alle bildene i historien.

Les mer: ALT DU TRENGER Å VITE TIL DÅPSDAGEN