Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

Slik får du maks ut av feriepengene og skattepengene

For å unngå at skatte- og feriepengene forsvinner i i det store dragsuget av daglig forbruk og impulsive kjøp, bør du ha planen klar før pengene står på konto. Her er eksperttipsene du trenger for å få mest moro ut av pengene dine.

Hvor mye koster årets ferie? Er den allerede betalt eller har du råd til den med pengene som kommer i juli og august
Hvor mye koster årets ferie? Er den allerede betalt eller har du råd til den med pengene som kommer i juli og august? Foto: iStock
333 kapselgarderobe

På Pengesnakk.no deler Lise Vermelid Kristoffersen gode tips og råd om sparing og forbruk.

– Å holde hodet kaldt når feriepengene ruller inn, kan være veldig lønnsomt. Å allerede ha en plan for dem, og også for eventuelle skattepenger, er enda bedre, sier Lise Vermelid Kristoffersen i Pengesnakk.no.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank er enig.

Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Danske Bank.

– Når man plutselig får mye penger inn på konto, er det lett å tenke at man bare skal unne seg litt her og der, og plutselig er pengene borte. Mange småting blir til store beløp. Med mer bevissthet rundt hvordan du skal bruke og fordele pengene, øker også muligheten til å kunne kose mer også. Det er jo tross alt ferie!

 

Her får du de to økonomiekspertenes beste tips:

 1. – Hvor mye koster årets ferie? Er den allerede betalt eller har du råd til den med pengene som kommer i juli og august? Da sitter du i en god situasjon hvor det gjelder åpasse på at feriepengene brukes smart på andre måter, og ikke forsvinner på småforbruk du ikke gleder deg over, sier Vermelid Kristoffersen.
 2. – Å starte med å nedbetale dyre lån som forbrukslån og kredittkortgjeld, er alltid førsteprioritet! Har du betalt ferien med kredittkort, bør du begynne med å betale dette. Kredittkortene har høye renter. Har du andre regninger som har hopet seg opp, er det lurt å betale de ubetalte regningene i samme slengen, sier Tvetenstrand.
 3. – Om ferie og skattepengene ikke er nok til å bli kvitt all smågjeld, er det heller ingen grunn til å gi opp. Se på dette som startskuddet på tilbakebetalingen, og lag en plan for når du skal være kvitt alt, råder Vermelid Kristoffersen.
 4. – Sett opp en plan for ferie- og skattepengene, og for hvordan de skal fordeles. Start gjerne med å sette opp et feriebudsjett der du estimerer hvor mye penger skal du bruke i ferien din. Summen vil naturligvis variere ut ifra hva slags ferie du skal på. Om du skal på en kostbar sydenferie eller på familiehytta, om du planlegger å spise på restaurant eller lage maten selv og så videre, anbefaler Tvetenstrand.

  Et godt tilskudd i matpakken!

  Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

  Les mer
 5. – Når du får en stor sum med penger, er det er fornuftig å bygge opp en bufferkonto. En bufferkonto er en konto for uforutsette utgifter som for eksempel tannlege- og verkstedregninger. En bufferkonto bør inneholde summen av 2-3 månedslønner, men dette avhenger naturligvis av livssituasjonen din, sier Tvetenstrand.
 6. – Er du under 34 år og tjener nok til å betale skatt? Bruk pengene du får inn nå til å fylle opp så mye som mulig på BSU-kontoen. Da får du penger igjen på skatten neste år, samtidig som du er et skritt nærmere boligdrømmen, råder Vermelid Kristoffersen.
 7. – Er du for gammel for BSU eller har du allerede fylt opp BSU-kontoen? Vurder om det kan være lurt å legge noen ekstra tusenlapper i nedbetaling av boliggjeld nå før renten heves igjen, sier Vermelid Kristoffersen.
 8. – Mange, særlig kvinner, utsetter pensjonssparingen, men hvorfor ikke ta grep og kickstarte pensjonssparingen nå som du har ekstra penger? Start for eksempel med 500 kroner i måneden og se an om du kan høyne sparebeløpet etterhvert, tipser Tvetenstrand.
 9. – Fond og aksjer er langsiktige spareformer for deg som allerede har bufferkonto og rom i økonomien for langsiktig sparing. Kanskje det er det årets feriepenger skal gå til, sier Vermelid Kristoffersen.
 10. – Jo flinkere du er til å prioritere og planlegge hva ferie- og skattepengene skal brukes til, jo mer blir det igjen til kos. Du skal jo ikke spare deg til fant heller. Det er tross alt ferie, avslutter Tvetenstrand.

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer