Kategori:

Familieferie

Tag:
Kategori:

Familieferie

Tag:

Reise med barn? Slik får dere en god ferie

Alt må planlegges litt bedre når dere skal reise med barn. Her følger noen råd.

Barn og mor bader i vannet i Syden
Foto: Irenetinta

Ahh, ferie! Koffertene er pakket, hotellet er booket, solbrillene er nypusset, alt ligger til rette for en deilig uke i sola.

Og så skjærer alt seg. Toåringen blir syk. Femåringen blir borte i mylderet. Og smårollingen er sutrete og utilpass hele uken.

De fleste småbarnsfamilier har erfart at å reise med barn er noe ganske annet enn å reise på voksentur. Men også familieferier kan bli helt strålende. Dere må bare planlegge – og ta hensyn til barna.

Les også: SLIK FÅR DERE EN GOD FLYTUR MED BARN

Barn i varmen

En utfordring, enten det er snakk om sommer- eller vinterferie, er temperaturen. Vi nordmenn reiser gjerne til Middelhavet om sommeren og til minst like varme strøk om vinteren.

Det kan gi litt av et klimasjokk for små barn.

– De går kanskje fra 16 grader og overskyet her hjemme til 35 grader i Hellas. Og så står airconditionen på for fullt på hotellrommet. Da er det lett å bli syk, særlig for barna, sier Ragnhild Grindheim i BarnOmbord.

Hun minner også om at babyer helst ikke skal være i direkte sol, og at også småbarn skal være så lite i sterk sommersol som mulig.

– Bruk en sterk solkrem, og smør barna ofte. Pass også på at de drikker mye, og ikke bare når de er tørste, sier hun, og fortsetter:

– Det er også en grunn til at grekerne eller spanjolene stort sett holder seg innendørs midt på dagen. Det er bare vi solhungrige nordboere som legger oss pal på stranda. Så gjør som de innfødte. Sommeridyllen med sandslott eller krabbejakt på stranda passer best i norsk sommerklima.

La barna styre aktivitetene

Det er ikke bare stranden som kan bli en feriefelle for småbarnsfamilier. Også ellers må aktivitetene og aktivitetsnivået tilpasses de minste i reisefølget.

– Legg opp aktivitetene etter barnas alder. Bysightseeing med en 2–4-åring er bare kjedelig. Det er langt bedre å ta dem med for å se Colosseum når de er 10–12 og mer i modus for å lære, sier Grindheim.

– Hvis dere skal på byferie, må dere i hvert fall innføre – og overholde – klare rutiner for hvordan dere finner hverandre hvis barna kommer vekk fra mor eller far, sier Gunnar Hasle, som er daglig leder for Reiseklinikken og dermed har lang erfaring med kombinasjonen barn og reise.

LES OGSÅ: 10 supre ideer til familieferie

Velg et barnevennlig hotell

Selv om de er svært trygge, mener Ragnhild Grindheim at også charterhotellenes bamseklubber bør brukes litt med måte.

– Det er helt utrolig hvor stas det kan være å se Lollo & Bernie. Men ikke alle barn syns det er moro. Og dere reiser jo på ferie for å være sammen, sier hun.

– Og for all del: Pass på barna ved vannet eller bassenget! Ting kan skje fort, advarer hun.

LES OGSÅ: Slik blir flyturen med barn en god opplevelse

Hvis dere ikke ønsker å bo på et stort charterhotell, eller helst vil bo litt billigere, bør dere også ta barna med i betraktning også når dere velger hotell. Velg et hotell med aircondition, men skru den av om natten.

Noen barn kan også slite med å finne roen og søvnen på ukjente steder.

– Noen ganger er trikset rett og slett å å ta med sengetøy – inklusive pute og kosedyr – hjemmefra, sier Odd Roar Lange, som driver nettstedet The Travel Inspector.

Vær også nøye med beliggenheten.

Sørg for at hotellet ligger i et stille strøk eller gate. Og ikke spar penger ved å velge et hotell som ligger altfor usentralt.

– Hvis hotellet ligger 30 minutter fra stranden, og det er der dere ønsker å tilbringe dagene, blir det fryktelig krevende. Da er det ganske sikkert verdt de to tusen kronene ekstra for et hotell nær stranden, sier Ragnhild Grindheim.

Les også: SLIK FINNER DU ET BARNEVENNLIG HOTELL

Tommelfingerregler for en god ferie med barn:

  • Temperatur kan være slitsomt for barn, så ta hensyn til dette, spesielt når dere er i varmen.
  • Unngå sterk sol for babyer, og smør på solkrem med høyt faktor på alle barn!
  • La barna være med på å bestemme aktiviteter, og alltid vite hvordan dere kan finne hverandre igjen.
  • Hold et godt øye på barna når de er i vannet.
  • Velg et hotell som er barnevennlig, og ta beliggenhet i betraktning.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer