Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

Alt du må vite om å reise med spedbarn

Reiselysten blir ikke nødvendigvis borte når dere blir foreldre. Og det går fint an å reise med en baby. Her er tipsene for hvordan hele den lille familien får en fin ferie.

baby på strand
Både babyen og de voksne kan kose seg på stranda - så lenge alt skjer på minstens premisser. Foto: iStock

Nøkkelen når dere skal reise med en baby, heter planlegging – i tillegg til kos, kjærlighet og pleie, selvfølgelig.

I denne artikkelen vil dere få tips til de viktigste tingene å huske på, i en slags kronologisk rekkefølge:

Pass, vaksiner, valg av reisemål og overnattingssted, flyreisen eller bilturen, noen pakketips, og til slutt noen gode råd til selve dagene på ferien.

Det viktigste først: Passet

Selv nyfødte trenger eget pass før de kan reise utenlands. Siden passkontorene som regel har endeløse køer, og lang ventetid for å få en timeavtale, må dere ordne dette så fort som mulig.

Husk også at dere må ta med dere passfoto av babyen og skriftlig samtykke fra den andre forelderen til passkontoret. Og ja, spedbarnet må selv være med når dere leverer søknaden.

Mer info: HUSKELISTE FOR Å SØKE ELLER FORNYE PASS TIL BARN

Vaksiner til en baby på reise

Det aller viktigste for en vellykket familieferie, er at barna holder seg friske. Når dere skal reise med en baby, kan dette gi en ekstra utfordring:

Barnevaksinasjonsprogrammet gir i utgangspunktet ikke spedbarnet beskyttelse mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksinen) før 15 måneders alder.

I blant annet Romania, Italia og Frankrike er det mange tilfeller av meslinger. Hvis dere skal reise dit, eller til blant annet Belgia, kan det være aktuelt å fremskynde MMR-vaksinen. Men de fleste helsestasjoner nekter å gi vaksinen før babyen er minst 9 måneder.

– I USA opererer de med 6 måneder som nedre grense for MMR-vaksinen. Ved høy risiko for meslinger, er jeg villig til å sette den helt til 6 måneders alder. Men da trenger barnet en ny dose når det er 15 måneder, sier den erfarne vaksinasjonslegen Gunnar Hasle i Reiseklinikken.

De aller yngste spedbarna er beskyttet mot meslinger gjennom mors antistoffer, overført i svangerskapet. Men denne beskyttelsen forsvinner en gang mellom 3 og 9 måneders alder.

Reisemål når dere reiser med en baby

Når barna eller barnet blir større, bør reisemålet bestemmes i familieråd. I spedbarnstiden kan dere derimot bestemme helt selv.

Det betyr ikke at valget blir enklere. Snarere tvert imot. Babyens behov må nemlig bestemme valget i enda større grad nå enn når barnet blir større.

Dere bør velge et reisemål som:

  • Har direktefly, flyreisen blir lang nok likevel.
  • Har barneleger som dere kan kommunisere med – husk at de fleste spedbarn blir syke flere ganger det første leveåret.
  • Ikke er altfor varmt.

Valg av overnattingssted

Også overnattingsstedet er viktig når dere reiser med et spedbarn. Dere kommer jo til å tilbringe mye tid der, enten dere vil eller ikke.

Hvis dere reiser til Syden, bør dere velge et hotell eller en leilighet med aircondition – men husk å slå den av om natten. Ellers vil småen fort bli syk.

Dere bør også ha en balkong eller et oppholdsrom hvor dere kan være mens babyen sover. Det er ikke så gøy å tilbringe feriekveldene musestille i halvmørke for ikke å vekke den minste når den endelig har sovnet. Det kan selvfølgelig hende at babycallen rekker helt frem til hotellets fellesområde. Men dere bør ikke gamble på det.

De fleste hotellet og mange utleiere av leilighet har babysenger og barnestoler. Men dere bør forsikre dere om dette før dere bestiller. Dere får nok pikkpakk å dra på om ikke dere også skal ta med dette.

Tips til flyreisen

En baby på fly kan være en skikkelig påkjenning for nervene. Selv om dere ikke kan forsikre dere mot hylgråt, fins det råd for å gjøre flyturen bedre.

Det viktigste er å ha alt dere trenger til babyen i håndbagasjen. Dette inkluderer både mat, drikke, bleier, våtservietter, klesskift og leker. Og ta med litt mer enn dere tror dere trenger.

– Tenk gjennom hele reisen fra dere går ut døra hjemme til dere er helt fremme. Og legg inn litt ekstra. For flyet kan bli forsinket, sier Ragnhild Grindheim i BarnOmbord.

Ved avgang og før landing kan en smokk eller å drikke fra tåteflaske utligne trykket som gir babyen vondt i hodet.

Støyen om bord i flyet kan også gjøre det vanskelig for babyen å sove. Men dette er det vanskeligere å gardere seg mot.

Flere flytips: SLIK FÅR DERE EN GOD FLYTUR MED BARN

Å kjøre bil med en baby

Hvis dere reiser med charter, er transporten til og fra hotellet ordnet. Men dere kan også kjøre selv med leiebil. Det gir større fleksibilitet i ferien, men også mer å huske på.

Det viktigste er barnesete. Leiebilselskapene tilbyr dette, men husk å holde av en stol – og å forsikre dere om at den er i riktig størrelse.

Hvis dere velger å ta med deres eget barnesete på ferien, kan barnet også sitte i det om bord i flyet. Dere må bare sjekke at flyselskapet godtar deres barnesetemodell.

Dere må også sørge for at all bagasje ligger trygt i bilen. Løse gjenstander i bilen er livsfarlige hvis dere havner i en ulykke eller bare må bråstoppe.

Og for all del: Ikke kjør for lange etapper. Babyen trenger akkurat like mange spisepauser som vanlig, og vil bli langt hyggeligere å være på tur med hvis den får tid til aktivisering.

Les mer: DE BESTE TIPSENE FOR EN BILFERIE MED BARN

Pakketips for reiser med spedbarn

Det er dere som kjenner babyen deres best, og vet hva han eller hun trenger i det daglige. Et generelt råd er å ha med så mange kjente og kjære ting som mulig, slik at hotellrommet blir minst mulig fremmed. Det kan derfor være lurt å ha med nest, sengetøy og kosedyr hjemmefra.

Andre ting til huskelisten er:

  • Smokker og smokkesnor (hvis babyen bruker smokk)
  • Bleier til de første dagene
  • Eventuell babymat som barnet liker
  • Tåteflasker
  • Vannkoker til å koke flasker og smokker på hotellrommet
  • Babycall

Gode feriedager med et spedbarn

Til slutt er dere endelig fremme og ferien kan starte for alvor. Da er det først og fremst én ting dere må huske på:

Babyer skal helst ikke være i direkte sollys. Og sol er det gjerne mye av på stedene vi nordmenn reiser til på ferie.

En bred solhatt og gjerne et strandtelt er kjekke å ha. Hvis babyen har begynt å krabbe, kommer den neppe til å holde seg i ro i teltet særlig lenge. Da er en UV-drakt en god investering. Merkene Sunblock, KappAhl og Sunmate gir best beskyttelse, ifølge en test utført for Foreldre og Barn.

Pass også på at babyen drikker nok i varmen. Og sørg for å finne et rolig sted når den skal sovne. Når spedbarnet først sover, sover de fleste så tungt at dere eventuelt kan gå inn i restauranten da.

Ellers er det bare å bruke sunn fornuft, og det dere har lært om den lille hjemmefra. Ikke fyll dagene for fulle. Et spedbarn orker jo ikke mer på en dag på ferie enn det gjør hjemme. Og da vet dere selv best hvor grensen går.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Kilde: Folkehelseinstituttet

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer