Kategori:

Familieferie

Tag:
Kategori:

Familieferie

Tag:

De beste tipsene for å se Oslo med barn

Få om noen norske byer egner seg bedre for en familieferie enn Oslo. Vi har spurt ekspertene om deres beste tips til Oslo med barn.

Oslo med barn
Oslo er full av små lunger som er perfekte til en liten pause. Foto: VisitOSLO/Kjersti Stensrud

Oslo er veldig, veldig barnevennlig. Man må bare vite hvilke steder som er det, sier Hanna Norberg, som kjenner hovedstaden bedre enn de fleste. I fem år har hun drevet bloggen og Instagram-profilen Stakkars oss sammen med Aina Kristiansen. I august kom hun også ut med en bok om Oslo, Oslove – de aller beste gåturene.

Det er altså tydelig at hun har forelsket seg i byen hun flyttet til for 11 år siden.

Den kjærligheten har på ingen måte tapt seg selv om hun nå er midt i familiebobla – med to barn på henholdsvis ett og fire år.

– Jeg får brukt Oslo like mye som før, men på en helt annen måte. Før brukte jeg byen mest på kveldstid. Nå er det dagtid som gjelder, forteller hun.

Begrensningens kunst

Plusstid har bedt Hanna Norberg samt Synne Myhre og Christiane Viertel i VisitOslo dele sine beste tips til å oppleve Oslo med barn i sommer.

Selv om listen over tips er lang, minner de om det evige rådet når du reiser med barn: Ikke gap over for mye.

– To–tre aktiviteter om dagen er definitivt nok. Ellers blir det bare grining. Og legg inn gode matpauser. Husk også at det gjerne er slik at barna selv finner ut hva de syns er gøy, og at det ofte er noe helt annet enn det vi voksne trodde. I stedet for å se på dyrene, syns barna kanskje at det er gøyere å leke gjemsel på Folkemuseet. Så vær fleksible, og la barna styre. Og ha med litt snacks, mat og drikke. For plutselig er de sultne, og køen i kafeen er kjempelang, råder Synne Myhre.

LES OGSÅ: Slik får dere en god opplevelse på en reise med barn

Far og to barn koser seg i sola på Sørenga i Oslo

Oslo er ikke bare yrende gateliv og museer. Byen har også en deilig sjøside, perfekt for en rast i solen. Foto: VisitOSLO/Katrine Lunke

Oslo er ikke bare yrende gateliv og museer. Byen har også en deilig sjøside, perfekt for en rast i solen. Foto: VisitOSLO/Katrine Lunke

Oslo for barn i alle aldre

De tre Oslo-ekspertene er skjønt enige om én ting: At Oslo har noe å tilby for alle barn, uansett alder.

For de minste barna er det lekeplasser og parker nær sagt overalt. Byen har også en rekke besøksgårder med husdyr, blant annet Bygdø Kongsgård, Bogstad besøksgård, Nordre Lindeberg, Søndre Aas på Holmlia og Kampen barnebondegård.

– På Holmlia har de også veldig kule lekeplasser med apparater du ikke finner andre steder, som Press Play og en aktivitetsløype like ved, tipser Hanna.

Andre tips for de minste er Oslo Reptilpark, hvor barna til og med kan holde en slange (hvis de tør), barnekunstmuseet på Frøen og Teknisk Museum.

– Reptilparken passer for barn helt ned til 2 år. Barnekunstmuseet fra 3–4. Og Teknisk Museum er moro for alle mellom 5 og 75, sier Christiane. Hun legger til at nettopp barnekunstmuseet er en av hennes personlige favoritter.

– Det er veldig mange som ikke har vært der. Men det er fantastisk. Det er et slags Louvre for barnekunst og ligger i en gammel villa med kriker og kroker overalt. Og selvfølgelig har det et verksted hvor barna kan tegne og male selv, reklamerer hun.

Fra 24. juni til 17. august kan familien også dra på guidet tur på Slottet. Men merk at billettene blir fort utsolgt!

Oslo for barn som liker action

Om du skal til Oslo med barn som har litt mer lopper i blodet, fins det tilbud også for dem.

Tryvann har Oslo Sommerpark en stor klatrepark med løyper for alle. For å klatre i de råeste løypene må barna riktignok være høyere enn 1,40. Men det fins også klatreløyper for de minste, påpeker Synne Myhre. Også i Groruddalen fins det et liknende tilbud, Oslo Klatrepark, som har løyper fra 3 års alder og oppover.

Barn i klatreløype i Oslo Sommerpark

Oslo Sommerpark er moro for barn i de fleste aldere. Foto: VisitOSLO/Preben Stene Larsen©Oslo Sommerpark

Oslo Sommerpark er moro for barn i de fleste aldere. Foto: VisitOSLO/Preben Stene Larsen©Oslo Sommerpark

De som vil føle et skikkelig sug i magen, kan også suse ned hoppbakken i Holmenkollen i en zipline. De minste kan gjøre dette i tandem med en voksen – den yngste som har gjort det, var 2 år(!).

Flere museer som barn kan like

For større barn er mulighetene enda flere. Og det går an å tenke litt utenfor boksen. Unger kan nemlig vise seg å elske «voksenting». Teknisk Museum er allerede nevnt, men det fins også en rekke andre – avhengig av barnets egne interesser.

Tre barn står langs brygga på Tjuvholmen

Astrup Fearnley-museet er kanskje ikke noen hit blant ungene. Men selve Tjuvholmen er fint. Foto: VisitOSLO/Heidi Thon

Naturhistorisk museum er favorittmuseet til min sønn, Bastian (8). Der er det en dinosaur, Ida-skjelettet, utstoppede rever og andre dyr. Og biblioteket er veldig populært, forteller Synne.

Et annet «museum» mange barn vil elske, er Popsenteret, hvor de kan spille inn sin egen CD sammen med de voksne, ta bilder, og lage sitt eget CD-cover.

Også Bygdøy har en mengde museer: Kon-Tiki Museet, Frammuseet hvor barna kan gå om bord i båten, Vikingskiphuset hvis barna er interessert i vikinger, Maritimt Museum og Folkemuseet.

– På Folkemuseet er det masse ting å gjøre. De kan gå inn i husene, mate dyrene, bli med på lefsebaking, potethøsting, hesteridning og leke gammel skole. Også Maritimt Museum retter seg mot barn og familier, med fjernstyrte båter og et «skipsverft» hvor ungene kan bygge sine egne småbåter, forteller Synne.

– Og etterpå kan hele familien dra ut på Huk og bade, legger hun til.

Ta med barna på tur

Selv om hovedstaden i seg selv kan være litt spennende – med trikker, Slottet og andre ting barna ikke har hjemme – kan det også være befriende å komme seg litt ut av gryta.

– Ta dem med til Hovedøya, gå på stranden og spis is på kafeen. Eller gå kyststien Malmøya, nesten en sørlandsidyll som virker svært lite Oslo. Dere kommer høyt opp og får fantastisk utsikt, og etterpå kommer dere ned til badeplasser og en strand, forteller Hanna.

LES OGSÅ: Ferie i Norge uten å knekke familieøkonomien

For litt større barn anbefaler hun en tur til Årvollåsen for å lete etter Ole Høilands hule, hvor mestertyven gjemte seg etter å ha ranet Norges Bank.

– Det er ikke så lett å finne frem dit. Men det er en morsom skattejakt. Og det er skiltet fra Linderudkollen, selv om jeg anbefaler å gå fra Isdammen ved Årvoll, sier Hanna Norberg.

Og hvis dere fortsatt ikke har funnet ut hva dere vil se eller gjøre, kan dere sjekke ut VisitOslos side Barnas Oslo som også har en kalender over barnevennlige tilbud. Og dere kan gå innom turistinformasjonen i Østbanehallen.

Tommelfingerregler for å se Oslo med barn:

  • Det finnes flere fine gåturer i Oslo i tillegg til parker, lekeplasser, gårder og lignende. Reptilparken er alltid gøy!
  • Ikke ha for mange aktiviteter, to til tre holder for de små føttene. Sørg for å ta jevnlige pauser.
  • Slottet og ulike museer kan være morsomt for barna å oppleve.
  • Utenfor Oslo finnes det også en rekke aktiviteter og fine øy.
  • Husk å bruke VisitOslos side Barnas Oslo.

Boktips:

Karsten og Petra hilser på kongen, Tor Åge Bringsværd og Anne Holt, utgitt på Cappelen Damm.

“Karsten og Petra tar toget til Oslo sammen med Morfar. De skal besøke Esther, kjæresten til Morfar, og feire 17. mai sammen.”

Fotturer i Oslomarka av Olav Harlem, Erik Unneberg og Eivind Molde, utgitt på Cappelen Damm.

“55 turer med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Detaljerte tekster og kart med inntegnet rute for hver tur gjør det enkelt å finne frem.”

 

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer