Skribent:
Kategori:

Familieferie

Tag:
Skribent:
Kategori:

Familieferie

Tag:

Reisetips til København med barn

Det er dejligt å reise til København med barn. Spesielt hvis du vet hvor du skal dra. Her er guidebokforfatter Geir Terje Ruuds heteste tips til barneaktiviteter i den danske hovedstaden.

Barn-i-ladcykel
En såkalt ladcykel er et vanlig syn i København. Både praktisk og morsomt Foto: VisitDenmark

«Alle» får av en eller annen grunn en frihetsfølelse når de kommer til København. Ting de ikke kan gjøre hjemme, kan de gjøre der uten at det føles farlig eller ulovlig. Det er liksom ikke straffbart å hygge seg. Skuldrene senker seg automatisk når jeg sykler rundt i København, hvor det eneste du må passe deg for, er å bli kjørt ned av en syklist, sier Geir Terje Ruud, som i vår ga ut guideboken København om den danske hovedstaden.

– Barn vil elske København

Geir Terje Ruud
Geir Terje Ruud. Foto: Arild Jakobsen

Boken er først og fremst rettet mot voksne. Men Ruud har også besøkt – og bodd i – Kongens by med barn. Han deler gjerne sine tips til aktiviteter og spisesteder som egner seg for barnefamilier.

Guidebokforfatteren er nemlig ikke i tvil om at hele familien vil elske «Køben».

– Byen er lagt til rette for at man skal hygge seg, også med barn. Ikke bare har den morsomme steder å oppsøke, dere blir også tatt godt vare på i både butikker, restauranter og kafeer. Det beste tipset er likevel å finne de stedene der barna får lov til å være barn på ordentlig, sier han.

Her er noen av stedene Geir Terje Ruud anbefaler barnefamilier å besøke i København.

Fornøyelsesparker

 • Dyrehavsbakken er en fornøyelsespark ved Dyrehaven, altså litt nord for selve byen. Det betyr alt fra berg-og-dalbaner til karuseller og pariserhjul, med andre ord noe for barn i alle aldre. – Jeg opplever Dyrehavsbakken som mye bedre enn Tusenfryd, hvor i hvert fall jeg aldri har klart å kose meg, sier Ruud.
  Barn og voksne kjører karusell på Tivoli i København

  Tivoli er en klassiker for både barn og voksne i i København. Foto: VisitDenmark

 • Tivoli er selve klassikeren, sentralt plassert midt mellom jernbanestasjonen og Indre by. Noe av det unike med stedet er etter Ruuds mening hvordan stedet er lagt opp til at alle kan kose seg. Foreldrene kan ha voksentid på en av Tivolis mange restauranter mens barna løper rundt og kjører karuseller. – Jeg tror de fleste opplever Tivoli som trygt. Så hvis barna har en viss grad av stedsans, kan de gjerne løpe rundt i et par timer på egenhånd. Og parken har også mat som barn vil elske, som Rasmus Klumps Pandekagehus og gode burgere og pølser, sier han.

Andre barneaktiviteter og -opplevelser

 • Experimentarium i Hellerup noen kilometer nord for sentrum er på en måte Københavns svar på Teknisk Museum, men i enda større grad lagt opp på barnas premisser. – Det er ikke et museum, bare moro. Her kan barna prøve og eksperimentere: Hvorfor faller noe ned, eller hva skjer når du fyller tanken med vann. Jeg var der lenge før datteren min begynte på skolen, og vi hadde det gøy. Vitensenteret har flere nivåer på en del av stasjonene, så jeg vil si at det passer for barn mellom fem og 12 år, sier forfatteren.
 • Den Blå Planet på Amager er det største akvariet i hele Skandinavia, og etter Ruuds mening også det fineste. – Både arkitekturen og innholdet er flott, med både skandinaviske og mer eksotiske fisker. Og utsiden over Øresund er veldig fin. Akvariet ligger ett metro-stopp fra flyplassen, så det er et fint stopp før flyturen hjem, sier Geir Terje Ruud.
 • En far og hans datter ser på kunst i Statens Museum for Kunst
  Mange barn elsker å se på kunst. Dette bildet er fra Statens Museum for Kunst. Foto: VisitDenmark

  Kalvebod fælled på Amager er det et stort område hvor du kan se kuer, hester og dådyr, som København-elskeren anbefaler på det varmeste. – Jeg prøver alltid å sykle ut dit når jeg er i København, og det er en fin utflukt med barn. Å sykle litt på oppdagelsesreise og se etter ville dyr eller kuer og hester, gir stor glede. Særlig om ettermiddagen når det kanskje kommer en hjort rett foran deg i skogen, er det nesten litt eksotisk. Du kan selvfølgelig også se dyr i Dyrehaven nord for byen, men det er mer tradisjonelt. Så en sykkeltur til Kalvebod Fælled er anbefalt for barnefamilier. Men vær obs på at det er en del motvind i Danmark. Så det passer nok ikke for de minste, legger han til.

 • Også byens kunstmuseer kan være verdt et besøk. Både Statens Museum for Kunst i sentrum og Louisiana Museum for moderne kunst nær Helsingør har egne barneavdelinger hvor barna kan male og tegne mens foreldrene ser på «ekte» kunst.

Barnevennlige spisesteder

Også gastronomisk kan København være en opplevelse både for voksne og barn, ifølge Geir Terje Ruud.

 • Matmarkedet Papirøen er fantastisk for både barn og voksne. Det er en stor hall med flere titalls boder og vogner, hvor du kan få alt fra taco og sushi til pølser og burgere på ett sted. Dermed kan alle kjøpe det de har lyst på, og spise sammen likevel. – Om sommeren er det også kjempefint å sitte utenfor og spise maten der, sier Ruud.
  Folk sitter i sola utenfor Papirøen i København

  Spis maten i sola utenfor matmarkedet Papirøen. Foto: Kim Wyon/Visit Danmark

 • Ismageriet på Amager er etter hans mening byens aller beste iskrembar, hvor alt lages i små produksjoner på bakrommet. Den ligger et godt stykke utenfor sentrum, men er et glimrende stopp på sykkelturen tilbake fra Kalvebod Fælled eller Den Blå Planet.
 • La Galette i Larsbjørnsstræde er en fransk pannekakerestaurant med både matpannekaker og dessertpannekaker. – Spis én eller to matpannekaker først og avslutt med dessert. Da får du en god middag som de fleste barn elsker, tipser Ruud.
 • Bæst i Guldbergsgade baker pizza med surdeig og en 500 grader varm steinovn fra Napoli. – Den er kåret til et av verdens 20 beste pizzasteder i en bok der alle de andre restaurantene er amerikanske eller italienske. Den er med andre ord en vinner både for barn og voksne, sier forfatteren.

Boktips

kobenhavn-bok-forside

København. 100 unike opplevelser, Geir Terje Ruud, Kagge forlag.
Karsten-og-Petra-i-Tivoli
Karsten og Petra i Tivoli – På eventyr i København, Tor Åge Bringsværd, Cappelen Damm.

 

Tips for København:

 • København, eller Køben som det kalles, er kjent for sine gode attraksjoner for barn.
 • De har bl.a fornøyelsesparker, dyrepark, museer og akvarium.
 • Det finnes også et godt utvalg av barnevennlige spisesteder, med alt fra pizza til pannekaker (til middag og dessert).

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer