Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

Høstferie med barn: Tipsene fra reiseeksperten

Usikker på hvor familien skal reise på høstferie? La oss gjøre det problemet om til et luksusproblem. Her får dere 10 gode forslag som nesten kan gjøre det vanskelig å velge.

Høstferie
Høstferie i Norden? Ikke å forakte. Foto: iStock

Da programleder Jannecke Weeden lagde TV3-programmet “Nordens perler”, sammen med stjernekokk Stian Floer, fikk hun øynene opp for vanvittig vakker Norden er. Når vi spør henne om hvor barnefamilien kan reise i høstferien er det derfor de nære stedene som ligger hjertet hennes nærmest.

Jannecke Weeden

Jannecke Weeden er programleder. Foto: Privat

Den første feriedestinasjonen hun tenker på er Brimiland, som ligger mellom Vågå og Lom i Gudbrandsdalen, i et av Norges vakreste fjellområder. Det er kokken Arne Brimi som står bak Brimiland, og derfor er det kanskje ikke så overraskende at det er mat- og naturopplevelser de er opptatte av her – i tillegg til at de har en stor klatrepark.

Fortrekker familien din andre aktiviteter enn å spise, har Weeden mange forslag til hvor dere bør reise på høstferie med barn. Og ender dere opp med å gjøre det samme som i fjor: Husk at det kan være andre ting enn nye og spennende opplevelser som kjennetegner den perfekte ferien for barnet.

God tur!

1. Gøteborg, Sverige

Alfons-–-Foto-Visit-Sweeden

Albert Åbergs kulturhus er et godt tips for småbarnsfamilien som besøker Göteborg. Foto: Visit Sweeden

– Jeg er veldig glad i Gøteborg og ville booket familien inn på Gothia Towers. Hotellet er barnevennlig, men det er også funksjonelt for voksne, og rett over veien ligger både fornøyelsesparken Liseberg og vitenskapssenteret Universeum. Når dere er i Gøteborg må dere huske å laste ned appen Västtrafik, sånn at dere kan ta trikken overalt, blant annet til Albert Åbergs kulturhus og Slottsskogen. I Slottsskogen er det både dyrepark, lekeplass, naturhistorisk museum og en labyrint. Den synes i alle fall barna mine at er veldig stas.

2. Trysil, Hedmark

Trysil-–-Foto-Fredrik-Otterstad-Visit-Norway

Trysil er et eldorado for små og store som liker å sykle. Foto: Fredrik Otterstad / Visit Norway

– Jeg synes Trysil er veldig fint om høsten. Her har dere mange muligheter til å gå i fjellet uten at turene blir alt for tunge. Trysil er også et skikkelig sykkeleldorado med både utforkjøring og sykkelheis. Bor dere på Radisson Blu får dere en liten sykkelbane rett utenfor døra. Vi har vært her med barn helt ned i femårsalderen, og det går helt fint, så lenge de kan sykle. Kan de ikke det, er det også muligheter for andre aktiviteter, som elvepadling eller fisking.

3. København, Danmark

Tivoli-–-Visit-Denmark

En tur innom Tivoli er et must om dere er i København. Foto: Visit Denmark

– Fordi Tivoli er i København, og Tivoli er helt fantastisk! Noe av det jeg synes er veldig bra med både Tivoli og Liseberg, siden jeg er livredd for karuseller selv, er at jeg slipper å betale 400-500 kroner for å passe på ungenes jakker. Det er også mye bedre mat her enn det eksempelvis er på Tusenfryd, og det er den andre grunnen til at dere bør reise til København. Maten! På Sticks’n’Sushi, som er på toppen av Tivoli-hotell, får dere utsikt over hele byen. Og på Hija de Sanchez, som kanskje serverer den beste meksikanske maten i København, får dere morsomme is. Avokado-is, for eksempel. Den røde pølsa slår også alltid an hos ungene.

4. The Reef i Fredrikshavn, Danmark

The Reef er et av Europas største innendørs badeland, med flere basseng og rutsjebaner, som ligger der hvor Stena Line går i land i Fredrikshavn. Men dette er altså for deg som liker å ta Danskebåten.

5. Odense, Danmark.

– Odense er kanskje Skandinavias hyggeligste by, som er kjent for å være stedet hvor de lager marsipan. Dette er også hvor H.C. Andersen kommer fra, og derfor har de en egen H.C. Andersen park med teater her som er skikkelig koselig.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

6. Edinburgh, Skottland.

– Edinburgh er et morsomt sted for ungene, dersom dere vil reise utenfor Norden, men ønsker å beholde den korte flyturen. Reiser dere til Edinburgh, dere gå Mary King’s Close, en byvandring under gamlebyen. Det er fantastisk spennende! Dere må også på Edinburgh Castle, hvor guidene ikke bare tråkker rundt, men virkelig gjør noe ut av turene. Da jeg var der med barna sist var de ganske små, men vi endte opp med å bli der i over to og en halv time. Jeg synes gamlebyen er veldig fin å oppleve, det føles som dere går rundt i en eller annen Harry Potter-scene, og krysser dere broen til den nyere delen av byen er det fantastisk shopping.

7. New York, USA.

– New York funker for alle, også for familier med barn. Det er så mye som skjer der, bare Times Square er en severdighet i seg selv, og det er en Disney-butikk der også. Reis ut på Ellis Island, som en gang var hovedporten for strømmen av immigranter i USA, eller dra skikkelig på med en helikoptertur. Ta en båttur over Hudson-elva, eller besøk Ice Cream Factory i Brooklyn.

Les mer: Huskeliste for å fornye eller søke pass til barn.

8. Oslo

– Jeg er veldig glad i Oslo, og vet nesten ikke hvor jeg skal begynne når jeg skal fortelle hvorfor. Besøk Akershus festning, Teknisk museum og Tjuvholmen også, i alle fall hvis det er varmt. Reis til Holmenkollen for å kjøre zipline, og klatre i Høyt og lavt-parken i Tryvann. Spis mat fra ”food truckene” på Rådhusplassen, gå en tur i Grefsenkollen og drikk et glass brus der, i det solen går ned over byen. Sov over i Nordmarka i hengekøyer, og besøk husdyrparken på Ekeberg. Og så mye, mye mer.

9. Palma, Mallorca

– Palma er definitivt mitt beste tips dersom dere ønsker sol og varme. Byen er som Barcelona i miniversjon da alt er i gangavstand. Er familien din glad i å klatre eller gå i fjellet er Mallorca en drømmedestinasjon. Kjøp en guidebok med foreslåtte vandreturer, Mallorca er så mye mer enn strandliv og ”all inclusive”!

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer

Fire tips til en vellykket familieferie

  1. Skriv ned stedene dere gjerne vil se, men pass på at det ikke er for mange. Vær sikre på at det er tid til noen overraskelser, som hvis det dukker opp en stein som barnet bare studere. Det er umulig å oppleve alle turistattraksjoner når du har med deg små, og en ”streng” timeplan kommer kanskje til å gå dunken.
  2. Velg et hotell som ligger sentralt. Det beste er å ha et hotellrom som er i gåavstand til attraksjonene du vil se, dette kan faktisk avgjøre om ferien brister eller bærer. Trenger dere en time-out kan dere gå på rommet for å slappe av, ta en matbit eller bytte til tørr bleie.
  3. Hver dag bør inneholde ”barnetid”. Det er viktig at barn føler at ferien er like mye deres som foreldrenes. Derfor: Besøk en dyrepark, lekeplass, eller fornøyelsespark!
  4. Hvis flere voksne reiser: del opp en av dagene. Hvis den ene voksne har barna på formiddagen og den andre har dem på ettermiddagen, rekker dere å gjøre noen av de minst barnevennlige attraksjonene alene, eller bare sitte i ro på en benk.

Kilde: Reisemedbarn.no