Skribent:
Kategori:

Barnebursdag

Skribent:
Kategori:

Barnebursdag

Barnebursdag: Den komplette guiden til en bra feiring

Barnebursdagen er viktig! Og det er faktisk ekstra gøy når dere arrangerer den selv. Her er gode råd til feiringen fra to eksperter på feltet.

Her er tipsene du trenger til en vellykket barnebursdag.
Her er tipsene du trenger til en vellykket barnebursdag. Foto: iStock.

Du må ikke sette bort barnebursdagen til en kommersiell aktør for at barna skal ha det moro. Snarere tvert imot.

– Hjemmebursdager er faktisk morsommere. Det er gøy på lekelandet også, men «kjøpebursdagene» blir fort litt repeterende. Hjemmebursdager blir mer varierte, for foreldrene er ulike, hjemmene er ulike, og årstidene er ulike, sier Camilla Reimer som står bak bloggen Bursdagsjentene.

123bursdag_annonse

123Bursdag hjelper deg med alt til barnebursdagen.
Ferdige pakkeløsninger for temabursdager med pynt, kakemiks, snacks og godteri.
Alt levert rett hjem.

Rabattkode PLUSSTID-20

Gå til nettbutikk her

Ikke Plusstid-medlem? Meld deg inn nå

I tillegg gir det barnet en ekstra bonus når foreldrene arrangerer feiringen hjemme.

– De fleste barn elsker å vise fram hjemmet og rommet sitt med puter, bamser og trapper. Selv foreldrene sine er de faktisk stolte av (!), sier forfatteren av boka «Barnebursdag», Sara Johannessen.

Hun burde virkelig vite hva hun snakker om. I forbindelse med bokprosjektet har hun det siste året nemlig ikke bare arrangert barnebursdager for sine to egne døtre på 9 og 5, men også for ungene i nabolaget.

Barnebursdag er ikke vanskelig

– Gjør det litt enkelt for dere selv. Det viktigste er at dere er tilstede i bursdagen. Barna setter mye mer pris på det enn at dere er stressa i fire dager i forkant, sier Johannessen.

De to ekspertenes viktigste råd til foreldrene er svært oppløftende: Senk skuldrene:

 • Dere trenger ikke stor plass for å arrangere bursdag hjemme. Strek opp langbord og stoler på gulvet med kritt, og ha piknik. Eller arranger utebursdag – unger elsker å være ute, sommer som vinter.
 • Dere trenger ikke å vaske og rydde før barnebursdagen. Vent til etterpå. Barna kommer garantert ikke til å være opptatt av litt støv i krokene.
 • Det må ikke ta lang tid å lage maten. La barna pynte bursdagskaka si selv (hvis de er store nok). Og en helt enkel pølsebod er en sikker vinner for den «ordentlige» maten, eventuelt med noen egne halalpølser.
 • Pyntingen trenger ikke å være fancy eller ta lang tid. Barna har hverken rosablogg eller Instagram-konto. Blås opp ballonger og la barna pynte selv. Fargeblyanter og hvite papirduker er også en vinner, da tegner bursdagsgjestene duken selv!
 • Bursdagen må ikke koste mye. Server enkel mat, og dropp godteposene og server sauepopkorn i stedet. Da skriver dere ut et par bilder av Sauen Shaun, klipper ut, og legger oppå den hvite popkorn-ulla.
 • Dere må ikke arrangere massevis av leker. Barna skal jo også spise, åpne gaver og leke selv. Men ha et par organiserte aktiviteter – og et par i bakhånd i tilfelle leken stopper opp.

Til barneselskapet

TORO Lyse Muffins kan lages som små muffins til barneselskapet eller store muffins til vennebesøket

Les mer

Å planlegge en barnebursdag hjemme

Selv om det å arrangere barnebursdag hjemme altså ikke skal være noe stress, krever det litt planlegging – akkurat som «kjøpebursdager».

Nedenfor følger råd til blant annet:

 • Invitasjonen – og hvem som skal inviteres
 • Hvor lenge bursdagen skal vare
 • Råd om nivået på gaver
 • Tips til pynting
 • Hva slags mat dere kan servere
 • Tips til fine, enkle og morsomme bursdagskaker
 • Tips til leker i bursdagsselskapet

Bursdagsinvitasjonen

Alle fester trenger en invitasjon. Når det gjelder en barnebursdag, behøver den derimot ikke å kreve masse innkjøp og to uker på hobbyrommet.

– Det er ingen konkurranse blant mødrene om å ha den fineste invitasjonen. Barna bryr seg ikke døyten, sier Camilla i Bursdagsjentene.

En enkel løsning kan være å la bursdagsbarnet selv tegne invitasjonene. De fleste barn vil synes at det er gøy å gjøre stas på vennene sine på den måten.

Last ned gratis invitasjon her

Hvor mange skal inviteres?

Det som derimot er viktig, er å invitere alle. Bursdagsselskapene er viktige for barn, og ingen skal føle seg utenfor. Like viktig er det for bursdagsbarnet at de inviterte barna kommer – det viser at de vil feire ham eller henne.

– Det er helt greit å invitere bare gutta eller bare jentene i klassen. Men det må være alle. Og i barnehagen kan det være helt ok å invitere kun treåringene, så lenge ikke det da er noen veldig få som da helt klart er utelatt. Er barnehagen veldig liten, må dere nesten invitere alle, sier Camilla.

Og selvfølgelig: Hvis dere dropper fire- og femåringene på denne måten, bør invitasjonen gjøres diskret. En lapp i barnehagesekken eller en sms til foreldrene er gode løsninger.

Bloggeren anbefaler også å snakke med foreldrene før invitasjonen sendes ut. Det er viktig at barna kommer, derfor bør dere unngå å legge kalaset til kampdagen for fotballaget eller liknende.

Hvor lenge skal en barnebursdag vare?

Både Camilla og Sara er enige: To timer er perfekt lengde for en barnebursdag.

– For større barn kan de vare litt lenger. Men to timer er mer enn nok, barna blir fort slitne av all viraken, sier Camilla.

Hun minner også om at det er lurt å sende ut nabovarsel hvis dere bor i blokk. Alle naboene vil ha forståelse for at bursdagen kan høres godt, så lenge de vet om den på forhånd.

Hvor dyre skal gavene være?

Et av ti barn i Norge vokser opp i fattigdom. Det skal ikke bety at de ikke kan gå i bursdagen til vennene sine!

– Snakk med de andre foreldrene og bli enige om hvor mye gavene skal koste. Selv har vi satt en 50-lapp som grense. Men 50 kroner ganger 24 kan likevel bli mye for noen familier. Da er det helt greit å spleise, og la et eller flere barn være med på gavene uten å betale – selvfølgelig uten at noen av barna får vite om det, sier Sara.

Tips til pyntingen

Pynten er viktig på barnebursdagen! Den trenger ikke å være pen eller stilren. Men hele rommet må vise at det er bursdag!

– Ballonger er veldig gøy! Ellers er bursdagsbordet noe av det aller viktigste. Det skal være pyntet, men ikke bruk tid på å få det slik som på Instagram. Hvis barnet elsker Lego, kan dere pynte det med Lego-klosser. Eller legg ut en hvit papirduk og fargestifter, så barna kan tegne bursdagshilsener selv, sier Camilla Reimer i Bursdagsjentene.

Sara Johannessen forteller at hun har holdt seg under 1000 kroner i budsjett til barneburdagsfestene – inkludert mat og kaker og pynt.

– Det trenger ikke å være pent, bare masse pynt. Og pynten kan like gjerne være rar eller morsom. Vi pynter ofte med det barna har lagd i barnehagen, som påskekyllinger på stettefat. Eller juleglitter og 17.-maiflagg. Så lenge det er ballonger, er det liksom bursdag uansett! Dere trenger ikke engang å ha bursdagservietter. Dere kan like gjerne bruke juleservietter fra januarsalget, eller billige, hvite servietter og fargeblyanter, sier hun.

Hvis dere likevel vil lage noe mer stilfullt sammen med barna, kan dere lage noen av disse fargerike papirdekorasjonene.  Eller dere kan brette serviettfigurer.

Blant større barn vil en temafest være midt i blinken. Det trenger ikke å være dyrere enn en vanlig bursdagsfest – men garanterer at barna vil huske den!

Mat i barnebursdagen

Deilig servering i barnebursdagen. Foto: Font Forlag.

Maten kan skape skikkelig hodebry når dere skal arrangere barnebursdag. De små må jo få noe å spise, men hva? Spørsmålet blir ikke enklere av at noen kan være vegetarianere, ha glutenintoleranse eller allergier, eller ikke spiser svinekjøtt. I tillegg har dere selvfølgelig ikke uendelig tid til å lage mat heller.

Et godt tips er å spørre foreldrene om eventuelle allergier og liknende samtidig med invitasjonen. På den måten får dere oversikt over hvilke hensyn dere må ta.

Det er også mulig å finne både kjøtt- og glutenfrie alternativer til de fleste oppskrifter. Her finner dere tips til matretter de aller fleste barn elsker – og som alle kan spise.

Husk at maten godt kan være enkel. Sara Johannessen har for eksempel hatt kjempesuksess med å servere barna tomatsuppe med makaroni.

– Det var på en «skummelfest», og tomatsuppa forestilte blod og makaronien mark. Barna elsket det, forteller hun.

Ellers vil barna synes det er stas å starte kalaset med en velkomstdrink. Dette er superenkelt å lage. Og ved å kjøpe morsomme pappkrus, får dere en populær start på bursdagsfesten uten særlig arbeid for dere voksne.

Tips til bursdagskake

En morsom bursdagskake hører også med til barnebursdagen! Her er det bare fantasien som setter grenser for hvordan kaken kan se ut. Men ikke føl på presset hvis hverken fantasi eller konditorferdighetene står helt til 10. Det er tross alt barna og ikke Instagram som er målet med festen.

Husk også at eventuelle gluten-, laktose- og nøtteallergier er relevante også for kakevalget. Heldigvis er det enkelt å tilpasse de fleste oppskrifter.

Her finner dere ideer til morsomme og smakfulle bursdagskaker. De er også både melke- og glutenfrie.

Og hvis dere virkelig har dårlig tid, kan dere lage Saras superenkle isbursdagskake: Snu en isboks på hodet, pynt med bær, godteri og bursdagslys – og voilà: En bursdagskake som barna elsker!

Tips til morsomme leker

Selv om barn ofte er flinke til å finne på ting selv, er det lurt å ha tenkt ut noen fellesleker. Det vil sikre at alle barna blir inkludert, og gjøre at kaoset i huset blir litt mindre fordi de små gjestene har annet å gjøre enn å inspisere alle rom og boder.

– To timer går fort. Barna skal jo kle av seg, gi og åpne pakker og spise også. Derfor pleier et par å være nok. Men ha et par i reserve også, i tilfelle leken går i stå, råder Camilla og Sara.

Tenk gjerne tilbake på hva dere selv var gøy da dere var i bursdagsfester. Mange av de gamle klassikerne, som tampen brenner, flasketuten peker på, og tegne halen på grisen fungerer like bra nå som da! Og synes dere at støynivået er for høyt, er hviskeleken eller adjektivhistorie to tidløse slagere.

Husk også at barnas alder spiller en rolle. Nedenfor finner dere forslag til bursdagsleker for barnehagebarn, mens disse 12 lekene slår godt an blant skolebarn. For utebursdager finner dere forslag til morsomme leker her.

Om bursdagen er ute eller inne, vil også en quiz være populært. Her har vi laget en morsom bursdagsquiz tilpasset barn i skolealder.

Barna elsker å være ute, og bursdag er intet unntak. Foto: Font Forlag