Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

Huskeliste for å søke eller fornye pass til barn

Barnas pass må fornyes mye oftere enn de voksnes. Derfor bør du sjekke dem nå for å unngå en skikkelig marerittstart på årets ferie.

Familie med barn på Oslo Lufthavn Gardermoen
Skal dere utenlands i år? I så fall trenger alle i familien pass - også barna. Foto: Avinor

Lange passkøer og kaos med nødpass er i ferd med å bli et like fast sommerferietegn som agurknyheter og solbrente skuldre.
Men akkurat denne feriefloken er lett å unngå. Dere må bare sørge for å sjekke og eventuelt fornye barnas pass – og deres egne – i god tid før dere skal reise.
Når barnas pass er nevnt først, har det en enkel grunn: Det er de som aller oftest byr på problemer.

Les også: SLIK LØSER VI FERIEKABALEN

Hvor lenge er pass til barn gyldige?

Pass til barn under 16 år har nemlig kortere gyldighetstid enn passene til voksne.
Mens voksne over 16 år kan bruke sitt røde verdipapir i 10 år, har pass til barn følgende «utløpsdatoer», avhengig av barnets alder da det ble utskrevet:

0–5 år: To år
5–10 år: Tre år
10–16 år: Fem år

Dette betyr at et barn vil måtte fornye passet fem ganger innen det blir 16 år og kan få voksenpass, hvis det får sitt første som spedbarn.
Derfor bør dere ta en kikk i skuffen i god tid før neste utenlandsreise med familien. Ellers risikerer dere å måtte bla opp de sure pengene for et nødpass. Eller i verste fall miste hele reisen, fordi nødpasskøen er for lang eller landet dere skal reise til ikke godtar nødpass.
Det er nemlig ikke slik at barn kan reise på foreldrenes pass. Selv spedbarn må ha sitt eget.

Å fornye pass tar tid

Uansett om det er barnas eller de voksnes pass som trenger fornyelse, må dere komme i gang så fort som mulig.
Leveringstiden for et pass kan være opptil ti arbeidsdager, altså to hele uker – og enda lenger hvis det er helligdager i perioden.
Selv om det ofte går raskere, er det dumt å gamble på det. Det er tross alt familieferien som står på spill. Og jo nærmere sommerferien dere kommer, jo lenger tid vil det ta å få passet i posten. Også før de andre skoleferiene er det lenger ventetid enn vanlig, ifølge Bekim Olomani, som er leder av passkontoret i Oslo politidistrikt.

Les også: DE BESTE TIPSENE TIL Å FLY MED BARN

Lurt å bestille time

Det lønner seg også å bestille time. Enkelte politistasjoner krever faktisk timeavtale for å ta imot passøknader. På de andre kan det være ekstremt lange ventetider for drop-in, særlig når det nærmer seg ferietid.
Artikkelforfatteren har selv opplevd å sitte i tre timer på Grønland politistasjon med en kølapp, bare for å konstatere at han måtte prøve igjen en annen dag.
Hvis dere skal søke om eller fornye passet til barna, blir timebestilling ekstra viktig. Den som søker pass, må nemlig møte personlig på politistasjonen – selv spedbarn. Og som forelder kan du sikkert levende forestille deg hvordan podens humør vil være etter tre timer på et venterom.
Info om timebestilling og eventuelle drop-in-timer finner dere nederst på denne siden. Husk også at du må kunne vise frem timebekreftelsen når dere møter opp til timen.
Merk for øvrig at det kan være vanskelig å finne en ledig time i vår- og sommermånedene. Derfor bør dere – igjen – være ute i god tid.

Krav for passøknad til barn

Når det dere skal søke om pass til barn under 18 år, er det en del spesielle regler. Den viktigste er regelen om fullmakt:
Hvis ikke begge foreldrene møter opp på politistasjonen sammen med barnet, må den som møter:

 • Levere et signert, originalt samtykke (fullmakt) til passøknaden fra den andre foresatte. Fullmakten kan ikke være eldre enn tre måneder.
 • Ha med gyldig legitimasjon, eller en kopi av legitimasjonen som er attestert «rett kopi» av en offentlig etat, til den andre foresatte.
  Hvis du har eneansvar for barnet, gjelder naturligvis ikke de to øverste kravene.

I tillegg må den som møter, ha med:

 • Gyldig legitimasjon for seg selv.
 • Barnets fødselsnummer, eventuelt fødselsattesten.
 • Penger eller bankkort til å betale passgebyret. Et nytt pass koster 270 kroner for barn under 16 år, og 450 kroner for voksne. Kredittkort kan ikke brukes.
 • Passbilde hvis barnet er under tre år.

Det vanskelige passbildet

Til større barn og voksne er passbildet grei skuring. Da tar politiet bildet selv. For barn under tre år må foreldrene imidlertid ta med passfotoet selv. Det samme gjelder for sterkt funksjonshemmede personer.
Politiet anbefaler selv å få tatt bildet hos fotograf eller i fotoautomat. Hvis dere heller vil prøve dere selv, er dette kravene for passfoto til barn:

 • Bildet må leveres på papir, ikke digitalt, og være 35–40 millimeter bredt.
 • Foto av barn under tre år bør være så ferske som mulig.
 • Det må være tatt rett forfra. Sett fokus på øynene.
 • Bildet skal vise hele hodet og toppen av skuldrene. Begge øynene og ørene må være helt synlige, og det skal ikke være skygge på veggen bak.
 • Ansiktet skal dekke 70–80 prosent av bildeflaten.
 • Ansiktsuttrykket skal være nøytralt og munnen skal være lukket.
 • Luer, skjerf, hatter, capser eller andre hodeplagg er ikke tillatt på passbilder. (Eneste unntak er hvis barnet bruker hodeplagget pga. religion eller sykdom. I så fall kan det ikke dekke noen deler av ansiktet, og begge ørene skal være synlige på bildet.)
 • Barnet må ta av eventuelle briller før passbildet tas.

Lykke til!

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer