Kategori:

Familieferie

Tag:
Kategori:

Familieferie

Tag:

Fly med barn – slik får dere en god opplevelse

Den største hodepinen for småbarnsforeldre på reisefot er selve reisen – spesielt hvis den skal foregå med fly. Her er noen tips.

Mor og baby på fly. De ser i kamera.
Foto: iStock

Gråtende barn, utålmodige barn, og lange køer på flyplassen med et halvt tonn med bagasje på slep; det er mange grunner til at mange foreldre gruer seg skikkelig til de skal ut og fly med barn.

Flyturen er likevel gjerne nødvendig for å komme seg til feriemålet. Og den trenger ikke å bli noen skandale.

Nøkkelen er planlegging

– Planlegg hele reisen, lyder det klare rådet til Ragnhild Grindheim i BarnOmbord.

I det legger hun ikke bare at dere må sørge for å ha alt dere trenger av mat, drikke, skift og leker til flyturen.

– Tenk gjennom hvor lang tid det tar, helt fra dere går ut døra hjemme til dere er på hotellrommet, hytta eller ferieleiligheten. Og legg inn litt ekstra. For flyet kan bli forsinket, sier hun.

Siden også bagasjen kan bli borte underveis, anbefaler hun å pakke mat, bleier og skift til hele det første døgnet i håndbagasjen.

Og dere bør selvfølgelig beregne god tid på flyplassen. Husk at dere ikke er de eneste som starter ferien!

LES OGSÅ: De beste tipsene for å reise med barn

Dette bør med i håndbagasjen

Det er begrenset hvor mye dere får lov til å ta med om bord på flyet. Når dere reiser med barn, vil håndbagasjen derfor måtte bestemmes av barnas behov.

For de minste barna er babymat, eventuell morsmelkerstatning, bleier, våtservietter og skift selvskrevne. Babymat er faktisk unntatt begrensningene om væske gjennom sikkerhetskontrollen, men dere kan bli bedt om å smake på den.

– Pakk stellebagen smart! Ta skift, bleier og våtservietter i en pose, slik at dere har alt på ett sted og finner det når det trengs, sier Ragnhild Grindheim.

Det er stellebord på flyene, men som oftest ikke på alle toalettene. Sjekk derfor skiltet før dere går inn.

FEM FAMILIER FORTELLER: Slik løser vi feriekabalen

Ta med leker og mat

Å drikke fra tåteflaske eller en smokk hjelper til å utligne trykket som gir vondt i hodet ved avgang og nedstigning. For eldre barn hjelper det å drikke av et sugerør. Også tyggegummi kan hjelpe.

For litt større barn er nødvendighetene færre. Men for å få en god flytur, bør likevel noen ting være med i håndbagasjen:

– Sørg for at barna har noe å finne på om bord. Da går timene mye fortere. Tegnesaker, spill og kanskje et nettbrett med noen gode filmer og spill er gode tips. En kosebamse kan også gi god trøst, sier hun.

Også til større barn anbefaler hun å ta med litt mat til flyturen.

– Tenk gjennom hva de liker. Flymat er ikke alltid like fristende. Og akkurat det de har lyst på, kan fort være utsolgt på rad 11, sier hun.

– Pass også på at de har gått på do før dere går om bord. Det tar jo litt tid før skiltet med setebeltet slås av etter avgang, minner hun om.

Trenger barna eget sete?

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Hos SAS, Norwegian, Ryanair, Ving, Apollo, TUI og de fleste andre flyselskap kan barn under 2 år sitte på foreldrenes fang under flyturen – nesten uten pristillegg for barnet.

Disse spedbarnsbillettene inkluderer imidlertid ikke eget flysete til smårollingen.

For lange flyturer ønsker mange eget sete også til barn under 2 år. Dette må bestilles på forhånd. Barn under 2 år må uansett sitte på foreldrenes fang under takeoff og landing – festet med et loop-belte som kabinpersonalet låner ut. Alternativt må barnet sikres i eget flysete sittende i bilstol godkjent for bruk ombord i fly, eller med en 4-punkts CARES-sele som du selv må kjøpe eller leie (via f.eks BarnOmbord).  Sjekk med flyselskapet og/eller bilstolens produsent om bilstolen er godkjent for bruk ombord i fly.

Når barnet har fylt 2 år, må det ha eget sete.

Å sende barnevogn og bilstol

Både bilstol (hvis dere skal kjøre bil på ferien) og barnevogn er svært nyttige på feriemålet. Dermed må de også være med på flyet. Begge deler må sendes som spesialbagasje – med mindre bilstolen skal brukes som eget sete. Enkelte små barnevogner kan også klappes sammen og legges i bagasjehylla, men Avinor understreker at dere i så fall må sjekke med flyselskapet i god tid før avreise.

Grindheim understreker at babystol og barnevogn bør polstres godt før de sendes som innsjekket bagasje. Da vil nemlig flyselskapet eller forsikringsselskapet ta ansvaret hvis noe blir ødelagt – og faren for at de blir ødelagt, er mye mindre.

– Det fins egne bilstolbagger til babystolen. Barnevogner bør pakkes i en PramPack eller en annen godkjent løsning, sier hun.

Hvis dere ikke ønsker å kjøpe dette, kan dere leie dette på en del norske flyplasser. BarnOmbord tilbyr utleie på flyplassene Gardermoen, Sandefjord (Torp), Stavanger (Sola), Bergen (Flesland), Trondheim (Værnes), Evenes og Bodø. Airshells tilbyr utleie på Gardermoen, Torp, Sola, Alta og Kirkenes.

Andre smarte ting til flyturen

  • Til litt større barn kan dere leie eller kjøpe en CARES, en fire-punkts sikkerhetssele. Den er godkjent for barn mellom 10 og 20 kilo og under 100 centimeter. Den gir langt bedre sikkerhet enn topunktsbeltet flyselskapet tilbyr.
  • Mindre barn kan sove i en hengekøye om bord på flyet. BarnOmbord selger og leier ut FlyeBaby, som du henger mellom deg selv og stolryggen foran. Noen flyselskap tilbyr også barnekrybber en såkalt bassinet. Sjekk liste over hvilke her.
  • En BedBox kan tas med som håndbagasje og gjør setet om til en fiks ferdig reiseseng. Den har også plass til leker, bamser og andre nødvendigheter. Kan kjøpes.

Tommelfingerregler for en god flyopplevelse med barn:

  • Planlegg flyturen fra A til Å. Ta med eventuelle forsinkelser som måtte oppstå med i planleggingen, og bortkomne bagasje.
  • Begrenset vekt på håndbagasjen bestemmer hva som skal med, så pakk smart deretter!
  • Ta med leker og mat, bleier og annet som er viktig. Pakk det viktigste øverst.
  • Sjekk hva som tilbys på flyet, i form av fasiliteter og lignende, sånn at du er klar over hva som finnes og hvor det er.
  • Barnevogn og bilstol må sendes som spesialbagasje, utenom visse unntak. Sjekk også om barn må ha eget sete i forkant.

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer