Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

Ferie i Norge – uten å knekke familieøkonomien

Hvorfor gå over bekken etter vann når du kan dra på ferie i Norge? Her er ekspertenes beste tips til billige norgesferier for hele familien.

Familie på norgesferie utenfor Stangholmen fyr i Risør
Familie nyter sommeren ved Stangholmen fyr utenfor Risør. Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com

Familietur i Norge, ja. Det har jeg ti års god erfaring med nå, sier Christine Baglo, som i tillegg til å være reiseansvarlig i Dagsavisen også er småbarnsmor.

Hun er ikke i tvil: Barnefamilier bør reise mye mer i Norge!

Christine Baglo
Christine Baglo. Foto: Hilde Unonsen

– Naturen er en lekeplass med mye å finne på. Dere kan prøve stisykling, downhill-sykling, vandreturer, fisking, kano, kajakk – det er utrolig mange opplevelser. Også ellers har tilbudet økt veldig, med mange bra fornøyelsesparker og barnevennlige attraksjoner, utdyper hun.

Vi har spurt henne samt reisebloggeren Inga Ragnhild Holst i Borte Best og reisejournalist Odd Roar Lange alias The Travel Inspector om deres beste tips til norgesferie for famillien. Her er deres reisetips til en sommerferie i Norge som ikke knekker lommeboka.

Tips til overnatting

Overnattingen kan fort gjøre det største innhugget i budsjettet – i hvert fall på en ferie i Norge hvor du ikke må ta fly til reisemålet. Men det fins gode alternativer til hotell, som kan være både billigere og morsommere for barna.

 • Bestill tidlig hvis dere ikke vil ligge i telt, råder Christine Baglo. Mange steder i Norge er det fullbooket allerede på våren!
 • Airbnb kan være et godt alternativ. Da kan dere leie hele leiligheten. Selv om døgnprisen tilsynelatende er like høy som et familierom på hotell, får dere et et kjøkken hvor dere kan lage mat selv, noe som får ned utgiftene betraktelig. Rommene er som regel også renere og penere enn campinghyttene, sier hun.
 • Alle unger elsker å sove ute. Ta dem med ut på telttur og lær dem å sette opp telt, lage mat på stormkjøkken og spikke pølsepinner anbefaler Inga Ragnhild, og minner om at det fortsatt er morsomt å fortelle grufulle spøkelseshistorier før man legger seg på et tynt liggeunderlag og lurer på om det kanskje kan være skrømt man hører utenfor teltduken.
 • Statskog eier ikke bare store skogområder i Norge, men også noen av de aller billigste hyttene til utleie. Fra en hundrelapp per døgn kan dere få en enkel hytte helt for dere selv. Noen av dem ligger ved fiskevann, der dere også disponerer egen båt under oppholdet, sier Odd Roar.
 • Dra på fyrferie! Kystleden i Norge består av rundt 90 overnattingssteder, hvorav de fleste er i kulturhistoriske bygninger som fyr, naust, sjøbuer og liknende. Mange av stedene har egne robåter dere kan låne, forteller «reiseinspektøren» Odd Roar Lange.

  Et godt tilskudd i matpakken!

  Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

  Les mer
 • Han tipser også om at de store hotellkjedene har rabattordninger om sommeren. Det gjør det mer attraktivt å bo flere netter i samme kjede eller på samme hotell. Husk også at du kan bruke bonuspenger/-poeng fra f.eks Coop eller Trumf til å betale hotellrom. Og sjekk om fagforeningen eller andre foreninger du er medlem av, f.eks. bilorganisasjoner, har gode avtaler.

Generelle tips til ferie i Norge

Inga Ragnhild Holst
Inga Ragnhild Holst. Foto: Vibeke Montero

Det er selvfølgelig ikke bare overnattingen som må være spikret for at norgesferien skal bli en suksess.

Det aller mest grunnleggende rådet fra Christine Baglo er egentlig så innlysende at det er lett å glemme:

– Beregn god tid!

Hun anbefaler også alle barnefamilier å søke på mulige regnværsalternativer, så dere har et svømmebasseng eller noe annet morsomt i bakhånd om det bøtter ned. I tillegg minner hun de enkle tings gleder: En fotball kan få en lang grusveitur til å bli en lek. Og sjokolademysterier (gjem biter på utvalgte steder underveis, så ungene må lete) kan lokke de bedageligste unger et godt hakk videre.

Odd Roar Lange anbefaler foreldre, spesielt til større barn, å la barna ta med seg en venn på ferien.

Odd Roar Lange på ferie i Norge
Odd Roar Lange. Foto: Privat

– For det første blir det mye hyggeligere for alle dersom også de unge koser seg på reisen, dessuten vil kanskje gjestens foreldre være med å betale for reisen og oppholdet. Dermed blir det faktisk billigere å ha med en ekstra, sier han.

Christine legger også til at alle stoppene underveis ikke nødvendigvis må være på tradisjonelt barnevennlige attraksjoner.

– Lær unger at de av og til må være med på «voksensteder» som museer og utstillinger. Det har de bare godt av. Men vær flink til å gjøre steder og ting levende for dem gjennom å fortelle om hva som har skjedd der og hvorfor tingene er som de er. Men legg selvfølgelig inn barnevennlige aktiviteter også – og la gjerne barna være med på planleggingen, råder hun.

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer

Noen kule stoppesteder

Artikkelforfatteren, som også driver en reiseblogg , har flere tips til barnefamilier på norgesferie i sommer.

 • På Rosenholm nær Holmlia i Oslo er det åpnet en trampolinepark, Rush, hvor alle kan få ut overskuddslagrene av energi. Vil du ha et bad, så er det mulig å spasere herfra ned til vakre Hvervenbukta hvor det faktisk er en liten strand. For alle som drømmer om å hoppe i Holmenkollen, finnes det en morsom sug i magen-mulighet. Du kan nemlig sveve i zipline fra bakkens topp til skihoppernes landingsbane. Høydeforskjellen mellom topp og bunn er 107,5 meter.
 • For en annerledes og morsom turopplevelse kan dere dra på familietur med dresin – toglinjenes egen form for sykkel. Dere kan leie dresin langs flere nedlagte jernbanespor i Norge: Valdresbanen fra Dokka, Numedalsbanen fra Veggli, Flekkefjordbanen fra Flekkefjord, Ålgårdbanen fra Figgjo og Namsosbanen fra Namsos.
 • Jettegrytene ved Eikhorn i Nissedal i indre Telemark er en fantastisk, naturlig vannsklie – og et gratis lite vannland for barn som kan svømme (dere må betale vei- og parkeringsavgift).
 • For større barn er via ferrata en morsom måte å klatre opp bratte stup – sikkert og med guide – via en stålkabel. Dere kan klatre via ferrata i blant annet Hemsedal, Setesdal og Loen.

Tommelfingerregler for ferie i Norge av lavere kostnad:

 • Det finnes flere bra fornøyelsesparker og barnevennlige attraksjoner. I tillegg til mange fine naturopplevelser.
 • Dra på skogstur med teltet, eller leie feriebolig. Hotell har også rabattordninger ved flere netters opphold.
 • Ha alltid en plan B. Været kan endre mening og humøret!
 • Finn også morsomme stoppesteder, for både barn og voksne.
 • Husk de tre t’ene; ting tar tid. Vær forberedt på at ting kan ta lenger tid enn planlagt.