Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

10 triks for en enda bedre ferie i Danmark med barn

Ferie i Danmark er fortsatt blant barnas absolutte favoritter. Her er ekspertenes 10 triks som kan gjøre turen enda litt bedre.

barn med surfbrett er på ferie i danmark
Danmarks vestkyst et mindre kjent eldorado for alle som elsker vannsport. Foto: Niclas Jessen/VisitDenmark

Danmark er jo på mange måter bare en veldig stor og veldig avansert sandkasse. Sånn sett er det kanskje ikke så rart at barna liker nabolandet vårt i sør?
Når en ferie i Danmark er på sitt mest populære hver sommer kan faktisk litt kløkt og klokskap gjøre ferien enda litt mer … ferie.
Du kommer liksom ikke unna fornøyelsesparker som Legoland, Lalandia eller Givskud Zoo når det gjelder ferie i Danmark med barn.
Samtidig er det ikke sikkert man alltid trenger en fornøyelsespark for å ha det fornøyelig.

Vibeke Montero, blogger og gründer i bortebest.no mener trikset er å finne en balanse mellom aktivitet og ro.

Blogger og gründer i bortebest.no Vibeke Montero
Blogger og gründer i bortebest.no Vibeke Montero deler noen tips til ferien i Danmark.

– Personlig får jeg nok av fornøyelsesparker etter et par, tre dager, og synes det er hyggelig å kombinere en tur til Legoland med noe annet enn enda mer tilrettelagt moro på barnas premisser. Jeg slår et slag for å leie seg et koselig sommerhus på øyene Fanø eller Rømø i Vadehavet, og avslutte Danmarksferien med lave skuldre for både voksne og barn, sier hun.

Jeg slår et slag for å leie seg et koselig sommerhus på øyene Fanø eller Rømø i Vadehavet, og avslutte Danmarksferien med lave skuldre for både voksne og barn.

Vibeke montero, bortebest

Her er ti triks fra Montero og andre reiseeksperter for en godt balansert familieferie i verdens fineste sandkasse – råd som sikrer minst mulig tjas og mas og mest mulig sus og dus både for små og store.

Les også: ALT DU MÅ VITE OM Å REISE MED SPEDBARN

Reis tidlig på sommeren

Den norske fellesferien starter tidligere enn hva sommerferien gjør for både danskene og tyskerne. Hvis du legger turen til Danmark tidlig er derfor sjansen større for å slippe kø og kaos, selv på Danmarks aller mest populære attraksjoner.
Det er ikke sikkert sol- og badetemperaturer er helt på pass så tidlig på sesongen, men attraksjoner som Tivoli, Legoland eller Givskud Zoo lar seg uansett enkelt kombinere med badeland eller bassengmoro. Attraksjoner eller strandliv er kanskje en avveining det er lurt å tenke gjennom?
Eventuelt kan du si som Ole Brum: ”Ja takk, begge deler” – og ta attraksjoner først og strandliv senere på sommeren!

En fornøyd kar i BonBon Land. Foto: NIclas Jessen/VisitDenmark

Book på nett på forhånd – helst så tidlig som mulig

Det kan være lønnsomt å booke ferien på nett. Mange familievennlige aktører opererer med reduserte priser online, spesielt om dere er tidlig ute. Dessuten er lett å få oversikt og enkelt å få en pakkepris på hele reisen i tillegg til at du får flere aktiviteter inkludert i prisen.
Inngangsbilletter til Legoland er et godt eksempel på det, ifølge Vibeke Montero.
– Kjøper du billett en uke før ankomst sparer du femti kroner per person i forhold til å kjøpe ved inngangen og alle aktivitetene er inkludert i prisen, forteller hun.

Øst for de minste – vest for de litt større

Danmark er selvsagt ensbetydende med kos og strandliv for mange norske familier, men har du tenkt på at strandliv i Danmark faktisk kan være veldig mye forskjellig – og at noen regioner passer bedre enn andre simpelthen på grunn av geografien?
Faktum er at strendene langs Danmarks østkyst generelt er enda bedre egnet for småbarn enn strendene du finner på vestkysten.
Dette er fordi den danske vestkysten er mer værutsatt enn de smulere strendene som kun eksponeres mot Kattegat, hvor det generelt er mindre strøm, høyere vanntemperatur, mindre vind og derfor ofte også høyere temperatur til og med over vann.
Motsatt er Danmarks vestkyst et mindre kjent eldorado for alle som elsker vannsport, med fantastiske muligheter for de litt eldre barna som ønsker seg litt fart og spenning.
De kan lære seg surfing på Cold Hawaii i Klittmøller like sør for Hanstholm, kjøre vannski eller wakeboard på kabelpark i Hvide Sande, prøve windsurfing på den store, grunne Ringkøbing-fjorden, eller lære seg å kite på Blåvand.
Hvorfor ikke la hele familien prøve seg med en tur på sjøen?

Full konsentrasjon på ei brygga i en dansk havn. Foto: Niclas Jessen/VisitDenmark

Finn lokal kos og billige familiealternativ i byen

Lommeboka får gjerne kjørt seg litt på familieferie. Derfor kan det alltid være greit å få oversikt over gøye aktiviteter til en rimelig penge. Da finnes det gode nettsider som gir overblikk over mindre, lokale evenementer og gode familiesteder som lekeplasser eller liknende.
Du finner for eksempel oversikt over hvor du kan ha med matpakken, eller hvor du finner rimelige eller gratis aktiviteter.

Det er ikke alltid så mye som skal til for å ha det gøy. Foto: Niclas Jessen/VisitDenmark

Besøk de mest populære attraksjonene på lørdager

Alt går i syklus, også Danmarks-ferien. Mange av oss leier naturlig nok feriehus og -hytter når vi ferierer hos danskene.
Slik det er i dag legger hytteoperatørene ofte utskifte av feriegjester til lørdager.
Dette betyr at mange er på reisefot nettopp denne dagen – og står dermed ikke i kø for å kjøre piratbåt eller kjøpe sukkerspinn i Legoland!
Det er grunnen til at du faktisk gjør lurt i å legge besøket i Legoland eller andre superpopulære attraksjoner til nettopp lørdagen.

Få fatt på et BE HAPPY PASS

Et Be Happy Pass er et gratis kort du får om dere booker overnatting hos noen i Happy Pass-samarbeidet.
Fordelsprogrammet gir deg diverse tilbud, rabatterte priser og noen gøye muligheter på en god del attraksjoner i området. Enten dere er lysten på hvalsafari i Lillebælt, holde en slage, gå på skøyter eller ta seg en is – Be Happy Pass gir gode muligheter for en happy day. I alle fall i teorien.

Få steder er så deilige som en dansk strand – hvis været slår til! Foto: Niclas Jessen/VisitDenmark

Reis sammen

Om du reiser til Legoland med mer enn et barn er det lurt at dere er flere voksne i reisefølget. Grunnen er enkel. Barn vil gjerne forskjellige ting, særlig om de er i forskjellig alder.
Med flere voksne i flokken kan dere da skille lag og legge opp et løp som passer barna i forhold til alder og ønsker.
På den måter rekker dere over mer på kortere tid, turen blir mindre stress og dere får tid til is og kos og Spareribs i Saloonen.
Om du er alene, hva med å alliere seg med andre familier eller andre aleneforeldre – eller besteforeldre! Ingenting er som å lure bestemor med på berg og dalbane-tur. Da er det bare å holde seg fast.

Lure forberedelser før bilturen

Bilturen kan bli lang, særlig for de i baksetet. Å tenke gjennom alle behov til både små og store kan være utfordrende.
Ifølge Inger-Lise Køltzow, pedagog, firebarnsmamma og forfatter av Tiden med barn, kan mye av suksessoppskriften bak en biltur ligge i forberedelsene.

Inger-Lise Køltzow, pedagog, forfatter og firebarnsmamma.
Inger-Lise Køltzow, pedagog, forfatter og firebarnsmamma har rådene til bilturen.

– Når familien skal på biltur, kan det være smart å forberede barna noen dager i forveien. Vær ærlig og si: «Vi skal kjøre langt, det kan bli litt kjedelig.» En biltur til Danmark innebærer noen timer i bil og sier vi til ungene: «Det blir gøy!», så lyver vi jo, og barna forventer noe helt annet enn det de får. Spis godt og ta en tur på «det lille hjørnet» før dere drar. Så er det om og gjøre å kjøre så langt som mulig før første pause. Når vi stopper, finnes det rasteplasser med sklier og apparater så barna får både beveget seg litt og spist, forklarer hun.

Vær ærlig og si: «Vi skal kjøre langt, det kan bli litt kjedelig.»Inger-Lise Køtzow, pedagog, forfatter og firebarnsmamma

Avveksling på veien

Nettbrett eller DVD-spiller er ofte en kjærkommen hjelper, men også hørespill, podcaster eller barnesanger kan være fint – som avveksling, vel og merke, ikke hele tiden!

HUSKELISTE TIL BILTUREN

Solskjerming til vinduene
Søppelbøtte
Tørkepapir og våtservietter
Ekstra puter og kanskje et pledd
Spill som ’mitt skip er lastet med’ eller ’bilbingo’
Nettbrett, DVD-spiller, sanger eller podcasts

Spill som mitt skip er lastet med, eller bilbingo – altså førstemann til å se forskjellige ting langs veien – kan også være gøy for alle å være med på.
Det går også an å synge litt på turen, eller at alle velger sin sang som skal spilles etter tur.
Noe mange ikke tenker på, er at en lang biltur egentlig er en ypperlig anledning til å prate ordentlig sammen, ifølge Køltzow.
– Vi sitter der, det skjer ikke så mye. Byr vi foreldre opp og forteller ting selv, så hermer barna og turen kan bli riktig så morsom. Er du engstelig for at barna skal kjede seg, kan du også pakke en liten kurv med ting de kan leke med eller lese på turen. Spar den til den virkelig trengs. Og så får turen ta den tiden den tar. Vi skal jo ikke rekke noe, det er ferie, sier hun.

Byr vi foreldre opp og forteller ting selv, så hermer barna og turen kan bli riktig så morsom.

INGER-LISE KØLTZOW, pedagog, forfatter og firebarnsmamma

Dere trenger jo faktisk ikke dra på bilferie

Ferietur til Danmark tegner seg for de fleste som et ganske klassisk oppsett. Familiebil. Far og mor foran. Barna bak. Størknet is på setet og vindmøller som seiler forbi over bølgende åkrer. I timevis.
Bilferie har sin sjarm, men det er faktisk ikke eneste måten du kan tilbringe kvalitetstid i Danmark med hele familien.
Det går fint an å dra på helgetur til Legoland – med fly!
Faktisk går det direktefly fra flere norske flyplasser til Billund, som ligger bare en 10-minutts drosjetur unna parken. Det koster dere rundt 100 danske kroner. Dere kan bo på Hotell Legoland som har egen inngang til parken fra hotellet. Slik slipper dere slipper dere også køen inn i parken!

Tre kjappe fra pedagogen 

Det er deilig å endelig være framme! Foto: Niclas Jessen/VisitDenmark

Inger-Lise Køltzow – forfatter av Tiden med barn, firebarnsmamma og pedagog har følgende tre små råd for familieturen til Danmark.

  1. Vær ærlig
    Vær ærlig og forklar barna at vi skal kjøre langt, og at det kan bli litt kjedelig. Om barna er forberedt på at bilturen kan bli lang, er sjansen større for at de vil takle den bedre.
  2. Stress ned
    Ofte har vi voksne har en egen tendens til å stresse oss opp. Det er så fort gjort å tenke at bare vi kommer frem, bare vi får pakket ut, bare vi får satt oss ned, så… Og når vi endelig er fremme, så er barna i et helt annet modus enn oss.
  3. Husk at ferien er nå – akkurat nå
    Det kan være en hånd som fanger din i kassakøen, det kan være en god samtale i bilen, gjerne når du minst venter det. De gylne øyeblikkene med barn er overalt og når som helst. Er vi bevisste på at lykken ikke blinker i det fjerne, men ligger rundt oss hele tiden, så blir øyeblikkene lettere å oppdage. Vi kan ikke bestille gylne stunder, men vi kan merke dem og fange dem. Det er gjelder både i hverdagen og ikke minst på ferie!

Les også: HUSKELISTE FOR Å SØKE ELLER FORNYE PASS TIL BARN