Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

Fem tips til billig vinterferie med barn

Vinterferie betyr høyere priser på de fleste ferier. Men det er faktisk mulig å gi barna en superferie uten å tømme sparekontoen. Her er fem tips.

To barn leker i skogen
Dere trenger ikke nødvendigvis å reise bort for i gi barna en fantastisk vinterferie. Nære opplevelser kan være vel så morsomme. Foto: vborodinova/Pixabay

De aller fleste steder i landet er vinterferien 2018 i uke 8 eller 9.
Selv om Nordland og Troms har lagt ferien annerledes, og et par av kommunene i Hordaland kjører ulike ferieuker, hjelper det ikke nok.
I skolens vinterferie er prisene langt høyere enn vanlig. Det gjelder både til fjells og varmere steder.
Det er likevel mulig å få til en bra vinterferie med barna selv om feriebudsjettet er begrenset.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Her er våre tips, sortert fra gratis til billigere enn det meste.

1. Sove ute i skogen

Dere trenger ikke å reise bort for å oppleve noe i vinterferien. Ferie er jo også å gjøre noe helt annet.
Svært mange barn elsker å sove utendørs. Så selv om dere voksne kanskje heller drømmer om et spahotell, kan en skikkelig overnattingstur i nærområdet være en flott løsning hvis sparekontoen ikke tillater noen lang reise.
Ta med barna på overnattingstur i marka! Dere trenger ikke engang å gå så langt.

Så lenge hus og gatelys er utenfor syne, blir det superspennende å fortelle spøkelseshistorier etter at dere har stekt pølser på bål.

Selve overnattingen kan dere ha i telt, snøhule (hvis dere kan bygge det) eller gapahuk. Mange barnehager har dette, så det er godt mulig at dere får låne den hvis dere spør. Ellers kan dere lage gapahuken selv ved å spenne en presenning mellom to trær.
Dere må også huske rikelig med ullklær, skikkelige liggeunderlag og gode vintersoveposer. Og selvfølgelig noe å lage bålet med.

Les også: 7 TIPS TIL FJELLTUR MED BARNA

2. Lag Vinter-OL hjemme

Hvis dere vil fylle hele vinterferien med aktivitet for barna, kan dere hente inspirasjon fra TV-skjermen. Det er jo OL. Det betyr at barna ganske sikkert har fått masse inspirasjon til å prøve vinteridrett.

Sett dere sammen med barna og planlegg deres eget OL-program for uken.

Det kan inneholde både langrenn, skøyter, skiskyting (med snøballer og f.eks. flaskeblinker), aking, skihopp og mye mer. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser.
Til øvelser som kulekjøring og slalåm er det selvfølgelig best hvis dere har et skileikanlegg i nærheten. Men mange av øvelsene kan dere fikse selv, enten med oppkjørte spor, en skøyteis eller en spade.
Sportsutstyret dere mangler, kan dere i mange tilfeller få lånt hos Kirkens Bymisjon eller foreningen BUA. Begge har utlånsordninger flere steder i landet.

Moro fra vinduskarmen: MAT SMÅFUGLENE OM VINTEREN

3. Bli med på arrangerte DNT-turer

Hvis dere gjerne vil bo borte, og ikke kjenner noen dere kan besøke, blir ikke lenger vinterferien gratis. Men Den Norske Turistforening (DNT) har en rekke fellesturer som ikke koster allverdens – i hvert fall når dere tar med i beregningen at turene som regel inkluderer middag, frokost og overnatting.

Som bonus får dere ikke bare hjelp til å få familien ut på tur. Barna får også andre barn å gå tur og leke med.

Flere av DNTs lokalforeninger arrangerer turer i sine respektive vinterferier. Blant disse er Oslo og Omegn, Bergen og Hordaland, Trondheim og Stavanger.
På Fondsbu i Jotunheimen har Barnas Turlag også aktivitetsledere, som sørger for bålkos, hopping, slalåm og snøhulebygging. Aktivitetene er gratis, men dere må betale for mat og overnatting.

4. Storbyferie i vinterferien

Big Ben i London
London er populært blant både barn og voksne. Og ikke så dyrt å fly til selv om det er vinterferie. Foto: inanimalis/Pixabay

Gratis blir det på ingen måte, men typiske storbyreisemål har ikke den samme prisoppgangen i skolens vinterferie. Til forskjell fra i resten av året kan jo familien benytte seg av rådet ekspertene alltid gir for å bestille billige flybilletter: Reis på ukurante dager.

Det betyr at dere ikke vil få hele vinterferien ute. Men ved å fly ut på for søndag og hjem igjen torsdag eller fredag, «lurer» dere langhelg-turistene. Og både barna og dere får noen morsomme dager fulle av opplevelser og langt fra hverdagen.

Hotellprisene påvirkes heller ikke av den norske vinterferien. Nordmenn utgjør tross alt en forsvinnende liten andel av dem som besøker London, Barcelona og de andre mest populære storbyene i Europa.

5. «Syden» utenom charterselskapene

Charterturer er på sitt dyreste i skoleferiene, og vinterferien er intet unntak. Det er likevel mulig å oppleve litt sol og varme til en relativt lav pris.
Spesielt Spania har nemlig en rekke flyplasser hvor barnefamilier ikke er den primære målgruppen. De viktigste er Barcelona, Alicante og Malaga, dit det går direktefly fra Norge «hele tiden».

Flere selskaper setter sammen egne pakker med disse ruteflyene og ledige hoteller i området. Disse finner dere via f.eks. Solfaktor.no, Restplass.no eller Finn.no. Velg landene som frister, Spania har de laveste prisene. Velg deretter en avreisedato et par dager inn i vinterferien, kryss av for avreise pluss-minus et par dager, og se hva som dukker opp.
I skrivende stund får dere da en uke i leilighet i Magaluf, Mallorca til rundt 5700 kroner for to voksne og ett barn.
Disse fly+hotell-pakkene vil som regel ha lavere standard enn charterselskapene pleier å holde. Men det er ikke så mange år siden norske barneforeldre ville ha vært strålende fornøyde med standarden. Og dere er fortsatt beskyttet av Pakkereiseloven.

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer